Foto: M-Sport

Pasaules rallija čempionāta (WRC) astotajā posmā, "Neste Oil Rally Finland 2013", pēc pirmās sacensību dienas vadībā visai negaidīti ir izvirzījusies beļģu ekipāža Tjerī Nevils/Nikolā Žilsuls ("M-Sport").

Pirmajā sacensību dienā sportistiem bija jāveic seši ātrumposmi, un pēc pirmā visai prognozējami vadībā nonāca kopvērtējuma līderis Sebastjens Ožjērs ("Volkswagen"), otrais bija mājinieks, soms Jari-Mati Latvala ("Volkswagen"), trešais - vēl viens soms, Miko Hirvonens ("Citroen").

Taču sacīkstes turpinājumā līderi viens pēc otra sāka pieļaut kļūdas, kas dažam maksāja zaudētas sekundes, citam pat minūtes. Pēc tam, kad otrajā ātrumposmā piekari sabojāja Latvala, arī Ožjērs nedaudz atlaida gāzi un noslīdēja uz ceturto pozīciju. Otrajā ātrumposmā ātrāko laiku uzrādīja Nevils, bet līderpozīciju pārņēma Hirvonens.

Rallija pirmajā dienā trīs reizes sacensību vadībā bija divi piloti ar identisko rezultātu - divreiz Nevils un Hirvonens, un arī Nevils un Ožjērs, taču dienas beigās līderis bija viens - Tjerī Nevils. Hirvonenam patraucēja uznākušais lietus, kas iespaidoja trases stāvokli un dienas beigās pieredzējušais somu pilots ir ceturtajā vietā, no Nevila atpaliekot 13,8 sekundes.

Latvalam problēmas ar piekari turpinājās arī nākamajos ātrumposmos, līdz pilots un komanda nolēma izstāties no pirmās dienas sacensībām un atgriezties trasē piektdien pēc "Rally2" sistēmas. Somu pilotam pie rezultāta būs pieskaitītas papildus 10 minūtes par diviem neveiktiem ātrumposmiem. Kopumā Latvala no Nevila atpaliek jau 20 minūtes un 42 sekundes, un kopvērtējumā atrodas 88. vietā.

WRC2 ieskaitē līderis ir mūsu rallija līdzjutējiem labi pazīstamais somu pilots Jari Ketomā ("Ford Fiesta R5"), kurš pirms Somijas rallija aizvadīja testus Latvijā. Pēc pirmās sacensību dienas viņš par pārliecinošām 24 sekundēm apsteidz poli Robertu Kubicu ("Citroen DS3 RRC"). Trešais ir pagājušā gada junioru pasaules čempions Elfins Evanss ("Ford Fiesta R5"), kurš no Kubicas atpaliek vien divas sekundes.

Junioru čempionāta vērtējumā līderis ir igaunis Sanders Perns.

Kā ziņojām, Latvijas braucēji šajā rallijā nepiedalās, lai gan krievu pilots Vasīlijs Grjazins ("Ford Fiesta S2000") startē ar Latvijas Automobiļu federācijas licenci un formāli skaitās mūsu valsts pārstāvis. Viņš pēc pirmās sacensību dienas atrodas 23.vietā kopvērtējumā.

Latvijas rallija čempionāta N4 klases līderis Aleksejs Lukjaņuks ("Mitsubishi Lancer EvoX") pēc sešiem ātrumposmiem ieņem 21.vietu. Viņš Somijas rallijā startē pirmoreiz, toties ir ātrākais no N4 klases pārstāvjiem.

Latvijas čempiona Anda Neikšāna komandas "Dynamic Sport" apkalpotais ukraiņu pilots Tarass Kravčenko atrodas 47.pozīcijā.

Somijas rallija TOP10 pēc pirmās sacensību dienas:

1
T. NEUVILLE
25:33.3
2
S. OGIER
+5.2
3
M. ÖSTBERG
+8.9
4
J. HÄNNINEN
+17.0
5
K. MEEKE
+17.5
6
E. NOVIKOV
+20.9
7
A. MIKKELSEN
+23.4
8
D. SORDO
+37.1
9
J. NIKARA
+47.7
10
P. ANDERSSON
+52.4

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!