Foto: AP/Scanpix
Francūzis Stefans Peteransels sestdien Argentīnā kļuva par Dakaras rallija uzvarētāju automašīnu konkurencē, šajās sacīkstēs kopumā triumfējot jau divpadsmito reizi. Savukārt motociklu ieskaitē labākais bija austrālietis Tobijs Praiss.

Dakaras rallijreida noslēdzošajā, 13. posmā dalībnieki veica salīdzinoši īsu 180 kilometru ātrumposmu, kurā dominēja kādreizējās pasaules rallija čempionāta (WRC) zvaigznes - uzvarēja deviņkārtējais WRC čempions Sebastjans Lēbs ("Peugeot"), kurš posmu veica vienā stundā, 46 minūtēs un 51 sekundēs, bet viņam minūti un 13 sekundes zaudēja 2008. un 2009. gada WRC vicečempions Miko Hirvonens ("MINI").

Lēbs bija līderis rallijreida sākumā, uzvarot pirmajos divos etapos, taču izredzes par uzvaru kopvērtējumā zuda astotajā posmā pēc piedzīvotas avārijas. Savukārt Peteransels par līderi kļuva trešdien, kad no sacensībām izstājās viņa komandas biedrs spānis Karloss Sainss.

Peteransels rallijreida noslēdzošo posmu veica mierīgi. Viņš no Lēba atpalika septiņas minūtes un 37 sekundes, paliekot ārpus pirmā desmitnieka. Tomēr pieredzējušais braucējs pārliecinoši nosargāja uzvaru kopvērtējumā.

50 gadus vecais Peteransels ir visu laiku veiksmīgākais šī rallijreida dalībnieks. Viņš savulaik sešas reizes uzvarēja motobraucēju konkurencē, bet nu jau ir arī seškārtējs čempions automašīnu klasē. Pirmoreiz francūzis sacensībās triumfēja vēl 1991. gadā.

Peteransels sacīkšu kopvērtējumā uzvarēja ar rezultātu 45 stundas, 22 minūtes un desmit sekundes. Otrais summā bija pagājušā gada sacīkšu uzvarētājs Kataras autosportists Nasers Al-Atija ("Mini"), kurš no Peteransela atpalika 34 minūtes un 58 sekundes.

Savukārt trešajā vietā ierindojās Žinels de Viljē no Dienvidāfrikas ("Toyota"), kurš uzvarētājam zaudēja stundu, divas minūtes un 47 sekundes.

"Peugeot" komanda guva pirmo uzvaru kopvērtējumā kopš 1990. gada.

Motobraucēju konkurencē pēdējā etapā uzvarēja čīlietis Pablo Kvintanilja ("Husqvarna"), bet kopvērtējumā triumfēja 28 gadus vecais austrālietis Tobijs Praiss (KTM), kurš šajā posmā bija ceturtais.

Trīspadsmit etapu summā Kvintanilja tika pie rezultāta 48 stundas, deviņas minūtes un 15 sekundes, par 39 minūtēm un 41 sekundi apsteidzot savu komandas biedru Štefans Svitko no Slovākijas.

Savukārt kopvērtējuma trešajā pozīcijā ierindojās Kvintanilja. Viņš kopvērtējumā no uzvarētāja atpalika 48 minūtes un 48 sekundes.

KTM komanda kopvērtējumā uzvarēja 15. gadu pēc kārtas, bet Praiss kļuva par pirmo austrālieti vēsturē, kurš uzvarējis sacensībās.

Smago automašīnu kategorijā pēdējā etapā uzvarēja Hans Steisijs ("MAN"), bet kopvērtējumā triumfēja nīderlandietis Žerārs de Rojs ("Iveco"), kurš rallijreidā uzvarēja otro reizi.

Sacensību kopvērtējumā de Rojs uzvarēja ar rezultātu 44 stundas, 42 minūtes un trīs sekundes. No uzvārētāja krievs Airats Mardejevs ("Kamaz") atpalika stundu, desmit minūtes un 27 sekundes.

"Iveco" komanda otro reizi uzvarēja smago automašīnu konkurencē astoņu gadu laikā kopš "Dakaras" rallijreida norise pārcelta uz Dienvidameriku. Pārējos sešos gados uzvarēja "Kamaz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!