Foto: LETA

Nedēļas nogalē gaidāmajā Eiropas rallija čempionāta (ERC) otrajā posmā "Rally Liepāja" dalībnieku sastāvs ir tik spēcīgs, ka pat nav iespējas atlasīt vadošo trijnieku, otrdien sarunā ar Latvijas Televīzijas raidījumu "Rīta Panorāma" teica Latvijas etapa organizators Raimonds Strokšs.

14.-16. augustā Liepājā gaidāms Eiropas rallija čempionāta (ERC) otrais posms, kurā šogad dalībniekiem un arī apmeklētājiem nāksies ievērot krietni vairāk noteikumu nekā ierasts.

"Publicētais rallija ceļvedis varbūt nav biezākais kāds bijis, taču tajā atrunātas vairākas nianses, kas skatītājiem būtu jāievēro," sarunā ar "Rīta Panorāma" saka Strokšs. "Lielākās izmaiņas būs divos skata punktos Talsu pusē, kur mēs paredzam lielāko skatītāju skaitu."

"Cilvēkus, kuri būs nolēmuši doties uz šiem skata punktiem, lūgsim līdzi paņemt sejas maskas, kas pie darba būs jāieliek vien tad, ja lielā pūļa dēļ nebūs iespējams ievērot divu metru distanci."

Strokšs neslēpa, ka šogad rallija organizēšanā lielu laiku aizņem tieši loģistikas uzdevumi. To īstenošanu šogad apgrūtina ar Covid-19 saistītie ceļošanas ierobežojumi, kas ieceļotājiem no dažādām valstīm ir atšķirīgi.

"Šobrīd intensīvs darbs noris ar sportistiem, kuri jau ir ieceļojuši Latvijā. Daudz laika aizņem Covid-19 testu process. Sportistiem testi bija jāveic trīs dienas pirms ieceļošanas Latvijā, kā arī pirmo 24 stundu laikā pēc ieceļošanas šeit. Šajā sakarā, protams, kāds ne līdz galam ir izpratis visus noteikumus, tāpēc šī procesa menedžēšana aizņem daudz laika," lielākās grūtības, organizējot ralliju, apraksta Strokšs.

"Lai arī darba apjoms, kas šajā sakarā jāveic, ir liels, mūsu sociālā atbildība ir augsta. Tāpēc esam apņēmības pilni ievērot visus noteikumus."

Strokšs arī norādīja, ka rallija dalībnieki līdz šim jau veikuši vairākus simtus Covid-19 testu, tāpēc organizatoru rīcībā ir liels informācijas apjoms. Viņš gan nevarēja nosaukt precīzu Covid-19 veikto testu skaitu, taču norādīja, ka sacensībās nepiedalīsies vairāku valstu pārstāvji.

"Nepiedalīsies sportisti no Japānas, Brazīlijas un Tuvajiem Austrumiem. Domāju, ka kopumā Liepājā Covid-19 dēļ nevarēs piedalīties ap desmit ekipāžām," dalībnieku sarakstā ielūkojas Strokšs. "Jāmin gan arī labā lieta – dalībnieku sastāvs ir tik spēcīgs, ka šogad es nemaz nevarētu nosaukt Top 3."

"Esam pirmais starptautiskais rallija posms ar grunts segumu, tāpēc daudzi sportisti mūsu ceļus izmanto treniņbraucieniem, kā arī veic sagatavošanos pirms Igaunijas WRC posma."

Tāpat sacensību organizators iepazīstināja ar ierobežojumiem, kas attiecināmi uz līdzjutējiem. Skatītājiem šogad rallija baudīšanas iespējas būs nedaudz mazākas.

"Šogad esam spiesti aizvērt dalībnieku servisa parku, kurā notiek automašīnu remonts," izmaiņas skaidro organizators. "Talsos un Liepājā šajos punktos tiks ielaistas tikai akreditētās personas, kurām regulāri veiksmi ķermeņa temperatūras mērījumus."

"Rallija atklāšana, apbalvošanas ceremonija, pilsētas ātrumposmi... Tās visas lietas, kurās mēs nespētu nodrošināt gan vietu, gan kontroli, ir izslēgtas no sacensību norises. Esam atstājuši tikai sporta daļu."

Sarunas noslēgumā Strokšs atklāja, ka trešdien Talsos jau tiks aizvadīti pirmie oficiālie treniņi, kuros piedalīsies vismaz 12 braucēji. Tāpat vairākas ekipāžas pirms sacensībām nedēļas nogalē treniņus aizvadīs arī citās Latvijas vietās.

Jau ziņots, ka "Rally Liepāja" sacensībās no 14. līdz 16. augustam 48 ekipāžu vidū būs arī iepriekšējie sacensību uzvarētāji – Olivers Solbergs, Nikolajs Grjazins, Kreigs Brīns.

Bez iepriekšējiem sacensību uzvarētājiem brauks arī 2018. gada Eiropas čempions rallijā Aleksejs Lukjaņuks un pieredzējušais Pasaules rallija čempionāta (WRC) "Citroen" rūpnīcas komandas pilots Madss Estbergs.

Cīņā par "Rally Liepāja" uzvaru un goda pjedestālu sola iesaistīties arī Polijas rallija čempions Miko Marciks, Rumānijas rallija čempions Simone Temepstini, pērnā gada "ERC3 Junior" klases čempions Efrens Larena un 2018. gada Somijas rallija čempions Ēriks Pietarinens.

Tāpat dalību Liepājas rallijā iepriekš apstiprināja Reinis Nitišs, kuram tā būs jau piektā dalības reize, kā arī Mārtiņš Sesks.

Pēc posma Liepājā Eiropas čempionāta posmi paredzēti arī Portugālē (17.-19. septembris), Kiprā (16.-18. oktobris), Ungārijā (6.-8. novembris) un Spānijā (26.-28. novembris). Pirmais posms norisinājās no 24. līdz 26. jūlijam Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!