Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēdējo gadu spēcīgākais F-1 pilots Lūiss Hamiltons no Lielbritānijas 2020. gada sezonā var labot vairākus izcilā Vācijas autosportista Mihaela Šūmahera rekordus, tādējādi dodot pamatu diskusijai – kurš īsti ir visu laiku labākais F-1 pilots?

Hamiltons ir tikai astoņu uzvaru attālumā, lai apsteigtu Šūmaheru visu laiku uzvarām bagātāko F-1 braucēju sarakstā, tāpat viņš ir piecu goda pjedestālu attālumā, lai kļūtu par pilotu, kurš visbiežāk finišējis "Top 3". Ja Hamiltons 2020. gadā triumfēs F-1 čempionāta kopvērtējumā, viņš kļūs par septiņkārtēju čempionu, tādējādi atkārtojot vācieša sasniegumu. Jaunā F-1 sezona sāksies nedēļas nogalē ar Austrālijas "Grand Prix" izcīņu.

Kad Šūmahers "Ferrari" mašīnā kļuva par rekordistu visos šajos rādītājos, pastāvēja uzskats, ka viņa rekordus vēl ilgu laiku neviens nespēs apdraudēt, taču "Mercedes" komandas un Hamiltona dominance V6 turbo hibrīdu dzinēju ērā šobrīd devusi iespēju F-1 vēstures grāmatās veikt jaunus ierakstus.

Huans-Manuels Fanhio ar saviem pieciem čempiona tituliem teju pusgadsimtu bija titulētākais F-1 pilots, bet 2003. gadā Šūmahers izcīnīja savu sesto titulu, kļūstot par jauno rekordistu, bet gadu vēlāk pievienoja vēl vienu. Līdzīgi kā toreiz Šūmahers medīja Fanhio rekordu, tagad Hamiltons lūko pārspēt Šūmahera iespēto. Pagaidām neizskatās, ka konkurentu komandas 2020. gadā spēs apturēt "Mercedes", kas turpina savā mašīnā iekļaut dažādas inovācijas. Turklāt pats 35 gadus vecais Hamiltons intervijās pirms jaunās sezonas stāsta, ka šobrīd sasniedzis savas karjeras labāko sportisko formu. "Es nejūtos vecs. Es jūtos tik jauns kā vēl nekad. Man šķiet, ka esmu labākajā sportiskajā formā. Iekrātā pieredze man liek justies ļoti labi," viņš stāstīja intervijā "Sky Sports".

Nav viena veida, kā noteikt pasaules labākā pilota statusu tik sarežģītā un tehniski mainīgā sporta veidā kā F-1.Kāds vērtē uzvaru un čempiona titulu skaitu, cits vērtē bezbailību trasē un apstākļus, kādos tika izcīnītas uzvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!