Foto: LETA
Latvijas rallijreidu komanda "Team Latvia" otrdien prezentēja elektriskās piedziņas automobili "OSCar eO", ar kuru vienības braucēji janvārī piedalīsies 2012.gada Dakaras rallijreidā.

"OSCar eO" mašīna tika uzbūvēta astoņos mēnešos, bet tagad tā ir gatava decembrī doties ceļā uz Dienvidameriku, kur notiks planētas grūtākajās izturības autosacīkstēs – "Dakar 2012".

"Šī ir īpaša diena mums, un vēl īpašāka visai elektroauto attīstībai," uzsvēra autoinženieru uzņēmuma OSC dibinātājs un galvenais konstruktors Andris Dambis.

Līdz šim neviens nav mēģinājis uzbūvēt šādu automobili. Lai radītu darboties spējīgu pilnpiedziņas automašīnu ar elektrisku motoru un akumulatoriem, kas spētu izturēt 600 – 700 km garus ātrumposmus grūti pārvaramos apvidos, OSC inženieriem faktiski nācās no jauna izgudrot automašīnu.


"Mēs gatavojāmies tam, ka "eO "būves gaitā nāksies ieviest izmaiņas konstrukcijā, un tā arī notika," atzina Dambis.

"OSCar eO" uz priekšu dzen viens 210 kW elektromotors, savukārt otrs savienots ar aizmugurē uzstādīto iekšdedzes dzinēju un kalpo kā ģenerators akumulatoru lādēšanai.

Ekipāžu, kas startēs ar 370.numuru, vadīs Andris Dambis un Māris Saukāns, bet viņus pavadīs krievu autosportista Antona Grigorova un stūrmaņa Aināra Prinča vadītā "OSCar O3". Komandas sastāvā brauks arī "DAF" markas smagā automašīna, kas pieteikta sacīkšu ieskaitē, tādējādi dodot iespēju piekļūt "eO" arī trasē. Šo automašīnu komandēs Francijas, Beļģijas un Latvijas apvienotā ekipāža Žans-Šarls Maurī, Žans-Klods Kakē un Kaspars Dambis. Bez tam "Team Latvia" pilnvērtīgam startam sagatavotas divas smagās tehniskās palīdzības automašīnas un divi 4x4 "Nissan" pikapi. Komandas kopējais dalībnieku skaits ir 20 cilvēki.

Nākamā gada Dakaras rallijreids kā ierasts sāksies 1. janvārī, taču starts netiks dots no Buenosairesas, bet gan kūrortpilsētā Mardelplatas. Pēc gandrīz 9000 kilometriem un 14 dažāda garuma un sarežģītības etapiem tas sasniegs finišu 15. janvārī. Etapos iekļauto ātrumposmu garums variē no 29 līdz pat 557 kilometriem. Tāpat pilotiem būs jāveic gari pārbraucieni.

Gaidāmajām sacensībām varēs sekot Latvijas Neatkarīgajā televīzijā (LNT).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!