Foto: Publicitātes foto
Latvijas ekipāža Valts Zvaigzne/Mārtiņš Ozoliņš aizvadītajā nedēļas nogalē piedalījās pirmajā "Rally Classic" ralliā Lietuvā, un izcīnīja trešo vietu "Open" klases ieskaitē.

Kādreizējā Augštaitijas rallija organizators un rallija pilots Jonas Balčiunas ar autosporta klubu AJAGS, ir pieņēmis jaunu izaicinājumu – ievest ralliju Druskininkai, SPA kūrortpilsētā Lietuvas dienvidos pie Polijas un Baltkrievijas robežas. Gleznainās Druskininkai apkārtnes iedzīvotāji ralliju līdz šim savos ceļos nekad nebija redzējuši, tās ir pavisam jaunas sacensības arī Lietuvas autosportā.

"Rally Classic" kas bija Lietuvas rallija čempionāta 2011.gada sezonu noslēdzošais posms, uz starta stājās gan pašmāju spēcīgākās ekipāžas, gan sportisti no Krievijas, Polijas, Baltkrievijas, viņu skaitā arī vienīgā Latvijas ekipāža Valts Zvaigzne/Mārtiņš Ozoliņš.



Organizatori bija parūpējušies par tehniski sarežģītiem un sportiski interesantiem ātrumposmiem. Rallija pirmo ātrumposmu vadošās ekipāžas veica biezā rīta miglā, nākamais posms – šauros meža ceļos. Braucot ātrumposmu otrreiz, Zvaigznes ekipāža zaudēja savam iepriekšējam laikam 10 sekundes, jo meža ceļu irdenā grunts pēc sporta automašīnu riteņiem tika kārtīgi uzrakta, kas braukšanu nebūt nepadarīja vieglāku.

Sportistiem ļoti patikuši ātrumposmi, kas bija jābrauc pēc nelielās atpūtas servisa parkā. Piektais un septītais ātrumposms pēc seguma un trases konfigurācijas nedaudz atgādināja mūsu pašu "Kurzemes" rallija visiem zināmo Vecpils ātrumposmu – stingrs ceļa segums, skaistas līkumu kaskādes, tam visam klāt daudzveidīgs reljefs un lieliski skati uz daudzajiem Druskininku ezeriem.

Valts un Mārtiņš ir vienisprātis arī par rallija sarežģītāko posmu – šo titulu viennozīmīgi izpelnījies 9. un 10. ātrumposms – šaurs, slidens un līkumots 7 km garš netīra asfalta celiņš cauri Druskininku piepilsētas priežu mežiem. Par spīti tam, ka tik ātri lasīt stenogrammu stūrmanim vēl nekad nebija nācies, mūsu ekipāža tika galā arī ar tādu pārbaudījumu.

Zvaigzne/Ozoliņš, kuri visu sacensības laiku nevienā ātrumposmā kopvērtējumā nenoslīdēja zemāk par 8.pozīciju, pirms rallija priekšpēdējā ātrumposma bija izvirzījušies priekšā savam tuvākajam konkurentam Ģediminam Notkus ("Subaru Impreza"), bet šī cīņa beidzās devītajā ātrumposmā, kurā Zvaigznes "Mitsubishi Lancer Evo" palika bez turbospiediena.

Defekts ar savilcēja palīdzību tika novērsts servisa parkā, jo, kā izrādījās, ne vienai vien automašīnai pēc līkumošanas starp priedēm bija nepieciešama mehāniķu palīdzība. Tomēr, lai gan vieta kopvērtējumā tika saglabāta, mūsu sportisti bija spiesti piekāpties Notkus ekipāžai un zaudēt otro vietu savā klasē.

Rallijā, kur pirmo vietu ieguva Vitauta Šveda/Žilvina Sakakalauska ekipāža, iegūstot šāgaad Lietuvas čempionu titulu, Valts Zvaigzne izcīnīja 3.vietu "Open" klasē, kurā uzvarēja pieredzējušais lietuviešu pilots Rokas Lipeiķis ar stūrmani Ingu Lipeiķīti.

Valts Zvaigzne/Mārtiņš Ozoliņš pēc Lietuvas rallija ilgi atpūsties neplāno, jo jau šonedēļ tiks dots starts rallijam "Latvija", kas notiks 24.-25.septembrī Jūrmalā un Kuldīgas pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!