Foto: DELFI
Otrdien speciāli sasauktā preses konferencē Igaunijas Automobiļu federācija (EAL) oficiāli apstiprināja, ka gaidāmajās EAL prezidenta vēlēšanās kandidēs leģendārais somu rallists Ari Vatanens.

Vatanens esot bijis ļoti pārsteigts par EAL valdes izteikto piedāvājumu kandidēt uz prezidenta amatu, taču uzskata šo aicinājumu par "dabisku". "Es gadiem ilgi sekoju līdzi Igaunijas autosportam," intervijā "delfi.ee" izteicās soms. "Protams, ne jau sacensībās klātienē, taču es zinu Marko Martinu, Oļegu Grosu, Otu Tanaku. Tagad gan man būs jāiepazīstas dziļāk ar to, kas notiek Igaunijas autosportā, bet mans uzdevums kā EAL prezidentam būs darīt zināmu Igaunijas viedokli Parīzē, [Starptautiskajā Automobiļu federācijā], Somijā, lai uzlabotu situāciju šeit. Mans mērķis ir būt par vēstnieku situācijās, kad igauņiem ir nepieciešama lielāka starptautiska atpazīstamība un rekomendācijas, kad Igaunijai vajadzēs būt sadzirdētai Parīzē."


Runājot par autosporta attīstību Igaunijā, Vatanens piesauca arī Latvijas un pārējo kaimiņvalstu līdzdalību. "Mums nav jāpaveic brīnumi un man nav fantastisku un jaunu nākotnes plānu, valdei ir vienkārši ir jāapsēžas, jāpaskatās, kas ir mūsu spēcīgās un vājās puses, jāapzina problēmas, un ko es varu darīt. Es varu FIA stāstīt par specifiskajām Igaunijas motoru sporta vajadzībām, varbūt man arī būs idejas, ko varam darīt motoru sportā šeit," saka Vatanens. "Noteikti ir jāuzlabo sadarbība ar Somiju, lai igauņiem vieglāk ir braukt uz Somiju un otrādi. Tas pats attiecas uz Latviju, Lietuvu, un Krieviju. Ir daudz darāmā, jo krievu sportisti grib braukt uz šejieni, bet Krievijas Automobiļu federācija to negrib pieļaut. Mēs varam radīt ļoti labu motoru sporta reģionu - Igaunija, Krievija, Somija, Latvija un Lietuva."

Īpaši Vatanens uzsvēra nepieciešamību attīstīt jauniešu autosportu un jaunus motoru sporta veidus. "Igaunijā ļoti aktīva motoru sporta dzīve un ir jānodrošina autosporta attīstība. Ir jāseko līdzi, kura disciplīna sāk kļūt populāra, piemēram, drifts, un jānodrošina, lai ar to var nodarboties. Ir jānodrošina, lai jaunieši var nodarboties ar autosportu, tas ir svarīgi, lai Igaunijaarī nākotnē nezaudētu savu vārdu pasaules motoru sporta kartē. Ar to Igaunijā viss ir kārtībā, bet ir jāstrādā katru dienu, lai tā turpinātos un būtu vēl labāk," uzsvēra leģendārais sportists.

Jautāts, vai nākamajās FIA prezidenta vēlēšanās Vatanens varētu atkal kandidēt, soms atbildēja noraidoši: "Es šobrīd ļoti cieši sadarbojos ar [esošo FIA prezidentu] Žanu Todu un manos plānos nav gāzt viņu no troņa. Domāju, ka viņš nākamajās FIA vēlēšanās būs vienīgais kandidāts."

EAL prezidenta vēlēšanas notiks 7.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!