Foto: Reuters/Scanpix/LETA

2022. gada F-1 sezona svētdien noslēdzās ar divkārtējā pasaules čempiona Maksa Verstapena 15. uzvaru, bet kopvērtējuma otro vietu izcīnīja Šarls Leklērs no "Ferrari".

"Red Bull" komandas zvaigzne Verstapens tādējādi vēl vairāk uzlaboja savu rekordu vienas sezonas laikā izcīnīto uzvaru ziņā. Viņš sacensības Abū Dabī sāka no pirmās starta pozīcijas un visas sacīkstes garumā pārliecinoši kontrolēja notikumus trasē.

Lielākā intriga bija par kopvērtējuma otro vietu. Leklērs un "Red Bull" otrais pilots Serhio Peress līdz pēdējam posmam bija izcīnījuši vienādu punktu skaitu, tāpēc šajā sacīkstē izšķīrās otrās vietas ieguvējs. "Ferrari" nolēma izmantot vienu boksu apmeklējumu, un tas nostrādāja. Peress ar diviem boksu apmeklējumiem sacensību beigu daļā deldēja konkurenta pārsvaru, bet viņš finišēja 1,3 sekundes aiz Leklēra. Līdz ar to Leklērs kļuva par vicečempionu, bet "Red Bull" neizdevās nodrošināt dubultuzvaru kopvērtējumā, Peresam samierinoties ar trešo vietu gan sacīkstē, gan sezonā.

Karloss Sainss ("Ferrari") izcīnīja ceturto vietu, Džordžs Rasels ("Mercedes") ierindojās piektajā vietā, bet sestais bija Lendo Noriss ("McLaren"). Labāko desmitnieku noslēdza Estebans Okons ("Alpine"), Lenss Strols ("Aston Martin"), Daniels Rikjardo ("McLaren") un Sebastjans Fetels ("Aston Martin"), kurš noslēdza savu karjeru.

Fetels sezonas pēdējā sacensību nedēļas nogalē rīkoja gan vakariņas ar citiem pilotiem, gan skrējienu ar mehāniķiem, žurnālistiem un citiem pa trasi, tādējādi atvadoties no sporta.

Džordžs Rasels kļuva par vienu no retajiem pilotiem, kurš spējis kopvērtējumā apsteigt Lūisu Hamiltonu kā komandas biedru. Viņš sezonu noslēdza ceturtajā vietā, Sainss ierindojās piektajā pozīcijā, bet Hamiltons palika sestajā vietā. Hamiltons pēdējā posmā nefinišēja ātrumkārbas defekta dēļ, līdz ar to šī kļuva par pirmo sezonu viņa karjerā, kurā viņš netika pie vismaz vienas uzvaras.

Noriss sezonu noslēdza septītajā vietā, savukārt TOP 10 iekļuva arī Okons, Fernando Alonso ("Alpine") un Valteri Botass ("Alfa Romeo").

Konstruktoru kausā "Red Bull" jau bija nodrošinājusi titulu, un sezonu tā noslēdza ar 759 punktiem. "Ferrari" (554) aiz sevis noturēja "Mercedes" (515), savukārt "Alpine" ierindojās ceturtajā vietā ar 173 punktiem. "McLaren" sezonu noslēdza piektajā vietā ar 159 punktiem, bet tālāk ierindojās "Alfa Romeo" (55), "Aston Martin" (55), "Haas" (37), "AlphaTauri" (35) un "Williams" (8).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!