Igauņu rallija pilots Ots Tanaks pasaules rallija čempionāta (WRC) posmā piedzīvoja iespaidīgu avāriju, dažu mirkļu laikā noslīcinot savu "Ford Fiesta WRC" automašīnu, bet ekipāža, par laimi, izglābās, un, pateicoties komandas mehāniķu darbam, varēja atgriezties sacensībās.

Avāriju Tanaks piedzīvoja sacensību trešajā ātrumposmā, kad viņa mašīnu izbrauca no trases un iekrita blakus esošā ūdenstilpnē.

"Mēs aizsūtījām helikopteru viņus meklēt, bet neko neatradām," stāsta komandas boss Malkolms Vilsons. "Tad meklējām pēc GPS sekošanas sistēmas, un tā norādīja uz ūdens rezervuāru blakus trasei. Bijām patiešām uztraukušies par puiši dzīvību."

"Par laimi, ūdenī iekritām ar riteņiem uz leju, bet tur bija ļoti dziļš un mašīna nogrima pāris mirkļu laikā," stāsta igauņu pilots. "Es nevarēju uzreiz atvienot saruniekārtas vadu no ķiveres, un tas mani vilka uz leju. Ļoti nepatīkams moments. Pēc tam nevarējām sazināties ar komandu, jo rācija bija noslīkusi, bet mobilā telefona zona bija ļoti vāja. Kādas 20 minūtes neviens nezināja, kas ar mums noticis."

Mehāniķi no ūdens izvilkto automašīnu, kas uzreiz ieguva iesauku "TiTänak", nolikumā atvēlēto triju stundu laikā spēja saremontēt, taču nākamajā rītā mašīnu nevarēja iedarbināt, un tā servisā pavadīja vēl vienu dienu. Tomēr trešajā rallija dienā Tanaks varēja atgriezties sacensībās. Meksikas WRC rallijā viņš ieņēma 22.vietu.

Notikumu hronoloģija

- "Ford Fiesta WRC" ar sesto numuru trešajā ātrumposmā 2,6 kilometrus no starta nobrauc no ceļa, iekrīt piecus metrus dziļā ūdens rezervuārā un noslīkst.

- Kad finišu sasniegusi iepriekšējā mašīna, kura nav ievērojusi Tanaka avārijas vietu, "M-Sport" komanda lūdz sacensību organizatoriem atļauju pēc iespējas ātrāk noskaidrot, kas noticis

- Ātrumposms tiek apturēts un trasē dodas ātrās palīdzības mašīna, kas apstiprina, ka stūrmanim un pilotam nekas nekaiš

- Ekipāža atgriežas servisa parkā ar helikopteru. Komandas ārsts pārbaudīja abu veselības stāvokli, un stūrmanis Raigo Molders viesnīcā sāk žāvēt stenogrammas lapas.

- Attiecīgajā ātrumposmā atļauj iebraukt glābšanas mašīnai noslīkušā rallija auto izvilkšanai.

- Ūdenslīdēji ziņo, ka mašīna vairs neatrodas uz riteņiem.

- "Ford Fiesta WRC" tiek izvilkta no ūdens.

- Noslīkušais auto novietots uz treilera, un mašīnā tiek atrasts Raigo Moldera mobilais telefons, kas joprojām darbojas!

- Mašīna atgriežas servisa parkā, kur mehāniķi nekavējoties sāk novērtēt bojājumus.

- Sākas "Rally 2" nolikumā atvēlētās trīs stundas, kuru laikā mašīna jāsaved kārtībā, lai ekipāža varētu startēt nākamajā dienā.

- No mašīnas palicis pāri tikai karkass - noņemti stikli, spārni, bamperi, durvis, aizmugurējā un priekšējā piekare, pārnesumkārba un visa dzesēšanas sistēma.

- Darbi uz brīdi apturēti, jo noteikumi paredz, ka tikai viens mehāniķis var būt pie mašīnas, kad tiek skatīta degvielas sistēma. Tiek nolemts to nomainīt.

- Līdz ar degvielas tvertni no mašīnas tiek izņemti krēsli, elektronika, rācijas un panelis.

- No mašīnas salona tiek izsūknēts ūdens.

- Tiek pārbaudīts cietušais dzinēja bloks un izsūknēts ūdens no motora.

- Mehāniķi pārbauda eļļas spiedienu dzinējā.

- 25 minūtes pirms laika limita beigām mašīna tiek iedarbināta. Tā rūc!

- Atlikušo 20 minūšu laikā mehāniķi pārbauda pārnesumkārbu, uzliek dzinēja pārsegu un viņiem pat pietiek laika nopulēt automašīnu. Tanaks un Molders auto aizved uz slēgto parku.

- Ekipāža izņem mašīnu no slēgtā parka, taču pēc ilgās stāvēšanas to nevar iedarbināt.

- Tiklīdz rallija auto pamet slēgtā parka zonu, to sagaida mehāniķis ar citu auto un aizvelk uz servisu.

- Mašīnu iestumj komandas servisa, ko ar aplausiem pavada pārējo komandu mehāniķi.

- Mehāniķi pārbauda mašīnas ģeometriju, nomaina sveces, spoles un mēģina to "atdzīvināt".

- Tanaks izbrauc no servisa zonas degvielas iepildes zonā. Diemžēl mašīna netālu aiz degvielas uzpildes noslāpst.

- Tanaks un Molders spēj atkal iedarbināt mašīnu, tači laika norma uz dienas pirmo ātrumposmu ir pārsniegta.

- Ekipāža atgriežas servisa parkā, kur to noliek Meksikas saulē kārtīgi izžūt.

- Komanda sāk gatavoties nākamajam "Rally 2.1" laika limitam. Tiek nomainīt degvielas spiediena sensori un dzinējs. Mehāniķi nomaina eļļu un vēl pielabo ģeometriju.

- Dzinējs tiek iedarbināts un dzinēja inženieris pārbauda datus.

- Tiek vēlreiz pārbaudīta visu sistēmu darbība un mašīna ievietota slēgtajā parkā, gatava cīņai nākamajā dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!