Pēdējo vairāku gadu laikā sabiedrības interese par F-1 sacīkstēm ir tikai mazinājusies aizraujošu apdzīšanas manevru un intrigas trūkuma dēļ. Ar saviem pat diezgan radikāliem priekšlikumiem klajā nācis bijušais raidījuma "TopGear" ("Gāzi grīdā!") un esošais "The Grand Tour" vadītājs Džeremijs Klārksons. Viņa video par šo tēmu "YouTube" vietnē sasniedzis vairāk nekā pusotru miljonu skatījumu vienas dienas laikā.

Klārksons norāda, ka viņam vienmēr patikušas F-1 sacīkstes, tomēr mūsdienās viņš labāk izvēles skatīties, kā aug puķes podā, nekā F-1 pārraidi. Piemēram, Silverstounā aizvadīto F-1 sacīkšu laikā viņš skatījies Vimbldonas tenisu, bet viņa dēls, kurš arī kopš bērnības uzaudzis ar mīlestību pret automobiļiem, skatījies kriketa čempionāta pārraidi. Tas viss, kā uzsver Klārksons, skaidri signalizē, ka ar F-1 kaut kas ir galīgi garām.

Pēc Klārksona domām, F-1 organizatori pārlieku koncentrējas uz šī sacīkšu seriāla ieviešanu dažādās eksotiskās vietās, piemēram, Sočos vai Azerbaidžānā, saņemot par to dāsnu valsts finansējumu, bet galarezultātā tribīnes ir pustukšas, jo sacīkstes ir un paliek garlaicīgas neatkarīgi no norises vietas.

Pieredzējušais autožurnālists, kurš britu raidījumu "TopGear" padarījis populāru visā pasaulē, nāk klajā ar visai radikāliem priekšlikumiem, kā atjaunot sabiedrības interesi par F-1 sacīkstēm.

Pēc Klārksona domām, pats pirmais, kas būtu jādara, ir jāatsakās no F-1 sacīkšu tiesnešiem – sacensībām jābūt bīstamām, jo tas interesē skatītājus. Sportistiem savā starpā jācīnās bez bailēm saņemt sodu nākamajās sacīkstēs startēt no pēdējās rindas. Klārksons par bīstamu braukšanu piešķirtu pilotam papildu piecus punktus čempionāta vērtējumā.

"Šodien, ja kāds nolemj apdzīt "Mercedes" formulu, sacīkšu tiesneši izdomā, ka tā nedrīkstēja darīt, un liek apdzinējam nākamajās sacensībās startēt no pēdējās rindas. Tas nav sports! Tas arī nav interesanti un aizraujoši – tas ir nožēlojami!" pukojas 59 gadus vecais britu intelektuālis.

Tāpat, pēc Klārksona domām, formulas bolīdiem jābūt daudz izturīgākiem, lai tie spētu izturēt nebūtisku kontaktu, piemēram, kad viena formula ar riteni aizķer otras formulas riteni. Šobrīd, ja kas tāds notiek, uzreiz kādai no formulām pa gaisu aizlido aerodinamiskie elementi un tā praktiski vairs nav braucama.

Ja "Ferrari" vai "Mercedes" komandai šādi jaunievedumi nepatiktu, jo tas, piemēram, "neatbilstu viņu mārketinga stratēģijai", tad Klārksons šādi ņerkstošām komandām iesaka doties "uz trim burtiem" (f*ck off – angļu val.).

"F-1 jābūt īstām sacīkstēm, nevis veselības un drošības vingrinājumam," rezumē Klārksons. "Sportā ir daudz cilvēku, kuri ir gatavi uzņemties risku. Iesēdiniet viņus formulā un ļaujiet viņiem triekties ritenis ritenī!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!