Foto: Publicitātes foto

"Ford Racing" sadarbībā ar Henrija Forda muzeju sarīkoja nelielus svētkus NASCAR pilotam Karlam Ervardsam, atļaujot viņam izbraukt ar leģendāru auto, vienīgo sacīkšu mašīnu, ko pilotējis pats Henrijs Fords - 1901. gada "Sweepstakes".

Ar "Sweepstakes" Henrijs Fords piedalījās savās pirmajās un vienīgajās autosacīkstēs, kurās arī uzvarēja.

"Video varbūt tā neizskatās, bet šis bija viens no bailīgākajiem braucieniem, kādā esmu piedalījies," atzinās Edvardss, kuram asistēja arī Henrija Forda mazmazdēls Edsels B. Fords II. "Šim auto taču nav bremžu! Nezinu, kā viņi dabūja to gatavu, jo mūsu ātrums bija ap astoņām jūdzēm stundā. Fords ar šo aparātu toreiz, 1901. gadā brauca ar ātrumu 70 jūdzes stundā (112 km/h)!"

Henrijs Fords ar "Sweepstakes" 1901. gada 10.oktobrī Mičiganā sacentās ātrumsacensībās ar Aleksandru Vintonu un uzvarēja. Tā kā Fords neskaitījās šo sacensību favorīts, un viņš pārspēja vienu no tā laika valsts labākajiem un ātrākajiem autosportistiem, šī uzvara tika plaši aprakstīta presē.

Tieši pēc šīm sacensībām Fordam tika piedāvātas investīcijas, lai viņš varētu uzsākt automobiļu ražošanu, ar ko vēlāk aizsākās visa autobūves industrija, 1903. gadā nodibinot "Ford Motor Company".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!