Foto: FIAWorldRallycross.com

Šajā nedēļas nogalē, 11.-12. maijā Beļģijā norisināsies 2019. gada FIA pasaules rallijkrosa čempionāta ("World RX") 3. posms kopā ar Jāni Baumani, eksčempionu Matiasu Ekstromu un bijušo WRC pilotu Fransuā Divālu.

Šīs būs jau sestās pasaules čempionāta sacensības Beļģijā, bet pirmās, kas norisināsies leģendāriem stāstiem aprunātajā Spa-Frankošampas "Formula 1" trases kompleksā, kas autosporta aprindās atpazīstama ar slaveno līkumu "Eau Rouge".

Īsākā trase sezonā


Jaunā rallijkrosa trase ir vien 913 metrus gara, kas to padara par īsāko starp visām 2019. gada čempionāta trasēm. Neskatoties uz to, tajā būs iekļauts viens no autosporta pasaules atpazīstamākajiem līkumiem "Eau Rouge". Turklāt, sacensību norises vietas atrašanās Ardēnu kalnu teritorijā var sagādāt mainīgus laikapstākļus, kas nereti spējuši ieviest korekcijas arī sacensību rezultātos.

Matiass Ekstroms atgriežas

Arī šajā posmā Latviju pārstāvēs STARD komandas braucējs Jānis Baumanis, kurš šobrīd ierindojas augstajā ceturtajā vietā pasaules čempionāta kopvērtējumā. Blakus Baumanim uz starta izies vēl 19 citi braucēji, starp kuriem redzēsim arī 2016. gada "World RX" čempionu Matiasu Ekstromu, kurš atzinis, ka nespēja pretoties vilinājumam sānslīdē ar 200 km/h lielu ātrumu izbraukt "Eau Rouge" līkumu. Zviedru pilots, kurš izcīnījis uzvaru 10 rallijkrosa posmos, un 22 reizes kāpis uz goda pjedestāla sacensībās startēs "JC Race Teknik" sastāvā. Ekstroma rīcībā būs viņa paša komandas būvētais "Audi S1 quattro", ar kuru 2016. gadā tika izcīnīts čempiona tituls.


Niklasu Gronholmu aizvieto Joni Vimans

Veselības sarežģījumu dēļ (apendicīts) šajā posmā nestartēs čempionāta kopvērtējuma otrās vietas īpašnieks Niklass Gronholms. GRX TANECO komandas cīņā par punktiem viņu aizstās "Global Rallycross Championship" čempions Joni Vimans, kuram iepriekš bija paredzēts starts ar komandas trešo auto. Paredzams, ka Gronholms atgriezīsies pie stūres nākamajā "World RX" posmā, kas 25.-26.maijā notiks Lielbritānijā.


Lietuvieša vietu ieņem beļģis

Lietuvietis Roks Baciuška pārtraucis sadarbību ar "ES Motorsport Labas Gas" komandu. 19 gadus jaunais lietuvietis atzīst, ka nu meklēs opcijas, lai jau vēlāk sezonā atgrieztos pie 600 zirgspēku jaudīgās "Supercar" auto stūres. Tikmēr Beļģijas posmā "ES Motorsport Labas Gas" viņu aizvietos pieredzes bagātais pasaules rallija čempionāta (WRC) pilots Fransuā Divāls, kurš 2017. gadā startēja arī Rīgā notiekošajā posmā "Neste World RX of Latvia", sacensības noslēdzot 20. vietā.

Hanseni dominē

Pirmajos divos "World RX" posmos – "World RX of Abu Dhabi" un "World RX of Barcelona" neapturami bijuši "Team Hansen MJP" komandas braucēji, brāļi Timijs un Kevins Hansens. Brāļi kopvērtējumā ierindojas pirmajā un trešajā vietā un ir uzvarējuši visās astoņās šogad notikušajās kvalifikācijās. Vai kādam braucējam šajā nedēļas nogalē būs nepieciešamais ātrums, lai pārspētu brāļus Hansenus?

"World RX of Benelux" notiks arī FIA Eiropas rallija čempionāta "Super 1600" klases posms, kā arī "RX2 International Series" čempionāts posms, kurā startēs Latvijas autosporta komandas "Sports Racing Technologies" braucējs Vasīlijs Grjazins. Kvalifikācijas braucieni paredzēti sestdien un svētdien, bet izšķirošie finālbraucieni – svētdienas pēcpusdienā no plkst. 14.40.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!