FIA pasaules rallijkrosa čempionāta sezonas noslēdzošajā posmā Nirburgringā, Vācijā, svētdien uzvaru izcīnīja jau par čempionu kronētais Johans Kristofersons. Finālā otro vietu sasniedza Kevins Hansens, kas sezonas kopvērtējumā ļāva iegūt trešo vietu uzreiz aiz vecākā brāļa Timija, kurš noslēdzošā posma finišā trešais. Tikmēr dramatiskā FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta "Euro RX3" ieskaites finālā uzvaru svinēja Kobe Pauels.

World RX

Lielu uzmanību šajā nedēļas nogalē izpelnījās "GCK Motorsport" komanda, kas uz sezonas noslēdzošo posmu sagatavoja leģendāro 'Lancia Delta" elektroauto, pie kura stūres sēdās komandas vadītājs Gerlēns Šišerī. Pirmajā kvalifikācijas braucienā Šišerī veica lielisku startu un iekārtojās starp Oli Kristianu Veibiju un Kevinu Hansenu. Un tomēr, jau drīz pēc tam franču veterāns vienā no līkumiem atstāja atvērtu līkuma iekšmalu. Radušos situāciju nekavējoties izmantoja Kevins Hansens, abu pilotu vadītajiem auto saduroties, kā rezultātā "Lancia Delta" tika izstumta vēl tālāk ārmalā, atsitoties pret trases betona barjerām. Auto bojājumi šoreiz pietiekami nopietni, lai "Lancia Delta" atlikušos sestdienas braucienus būtu spiesta izlaist.

Pirmās kvalifikācijas kopējā ieskaitē ātrāko laiku sasniedza "SuperPole" ieguvējs Johans Kristofersons. Šīs sezonas čempionam uzvara braucienā gan nenāca viegli – pirmajā aplī nācās tikt garām Niklasam Gronholmam, kamēr Timijs Hansens tika pieveikts vien neilgi pirms finiša sasniegšanas, pateicoties džokera apļa stratēģijai.

Notikumiem bagāti izvērtās otrās kvalifikācijas kārtas braucieni. Gronholma auto piedzīvojot tehniskas ķibeles, uzvaru savā braucienā svinēja Kevins Hansens. Tikmēr Kristofersons piekāpās komandas biedram Veibijam un vēlāk saņēma arī piecu sekunžu sodu par trases robežu neievērošanu. Tālāk aizmugurē, cenšoties savaldīt savu "Seat Ibiza" automašīnu, 2022. gada Eiropas rallijkrosa čempions "Euro RX1" klasē Antons Marklunds taranēja Gustavu Bergstromu, braucienā saņemot diskvalifikāciju.

Kristofersonam izdevās revanšēties noslēdzošajā kvalifikācijas braucienā, startā pamatīgi izspiežot Timiju Hansenu ārpus ideālās trajektorijas. Hansens prata novaldīt mašīnu un finišēt otrajā vietā. Pārsteidzoši trešo labāko rezultātu kopējā ieskaitē un uzvaru savā braucienā izcīnīja Klāra Andersone. Zviedriete startā izmantoja Kevina Hansena cīņu ar Veibiju, lai pa iekšmalu pasprauktos garām abiem braucējiem. Veibijs avarēja jau pirmajā aplī un finišā atpalika par apli. Trīs braucienu kopsummā Kristofersons sakrāja visvairāk punktus, bet par viņa ciešākajiem sekotājiem kļuva brāļi Hanseni ar Timiju priekšgalā.

Otrā sacensību diena iesākās ar progresa kārtas braucieniem. Līdzīgi kā kvalifikācijā, Andersone iespraucās pirmā pagrieziena iekšmalā, nonākot priekšā Kristofersonam un Kevinam Hansenam. Pieckārtējais pasaules čempions spēja atgūt vadību uz džokera apļa rēķina, bet Hansenam bija jāsamierinās ar trešo vietu, pieveicot vienīgi Gustavu Bergstromu. Otrajā braucienā triumfēja Timijs Hansens, kamēr spraigā cīņā par otro vietu Gronholms pieveica Veibiju.

Pēc ne pārāk sekmīgas kvalifikācijas Gronholmam pusfinālā nācās stāties pretim Kristofersonam un Kevinam Hansenam. Somu sportists neatrada veidu, kā pieveikt ierastos favorītus un finišēja trešais. Otrā pusfinālā pārliecinošu panākumu guva Timijs Hansens. Pēc pamatīgas grūstīšanās cīņā par otro vietu ar Klāru Andersoni iekārtojās Gerlēns Šišerī. "Lancia Delta" debijas sacensībās francūzis bija ceļā uz iekļūšanu finālā, taču pieļāva kļūdu un uzbrauca uz drošības kerba, sabojāja automašīnas balstiekārtu un brauciena finišu nesasniedza. Brauciena izskaņā Andersone piekāpās Veibijam, kurš tādējādi nosargāja vietu finālā.

Elpu aizraujošiem notikumiem iesākās sezonas noslēdzošais finālbrauciens, kur spraigās kontaktcīņās iesaistījās visi tā dalībnieki. Lai gan kā līderis izbrauca Kristofersons, lielākais ieguvējs bija Gronholms, kurš no piektās starta pozīcijas ar lieliskiem manevriem spēja pakāpties līdz otrajai pozīcijai. Abi sportisti turpināja braucienu pamattrasē, kamēr brāļi Hanseni un Veibijs devās džokerī. Šī taktika vēlāk atmaksājās Kevinam Hansenam, kurš spēja apsteigt Gronholmu un pakāpties uz otro pozīciju – ar ko bija pietiekami, lai par vienu punktu apsteigtu Gronholmu čempionāta kopvērtējumā. Bet uzvaru sezonas noslēdzošajā finālbraucienā izcīnīja Kristofersons, kurš dominējošajai sezonai pielika treknu punktu ar jau astoto uzvarētāja trofeju šosezon.

Sezonas gaitā Kristofersons iekrāja 182 no maksimāli pieejamajiem 200 punktiem. Vicečempions Timijs Hansens sezonu noslēdza ar 135 punktiem, bet cīņā par trešo vietu Kevins Hansens (128 punkti) tikai par vienu punktu pieveica Gronholmu (127 punkti). Kristofersona komandas biedrs Veibijs ar 123 punktiem palika piektais, bet "debitantu ieskaitē" Bergstroms (107 punkti) pieveica Andersoni (102 punkti).

"Man izdevās ļoti laba nedēļas nogale. Protams, primārais mērķis bija cīnīties komandas interesēs un palīdzēt Olem Kristianam Veibijam, taču esot mašīnā viss, ko varu izdarīt, ir braukt, cik vien ātri iespējams. Komanda visa gada garumā mani nodrošināja ar lielisku mašīnu. Tas palīdz gūt pārliecību, kas vēlāk pārvēršas labos rezultātos," pēc astotā panākuma šosezon stāsta Johans Kristofersons.

Ar sacensībām Vācijā noslēdzās FIA pasaules rallijkrosa čempionāta 2022. gada sezona, kas bija pirmā, kuras laikā par čempiontitulu dalībnieki sacentās ar pilnvērtīgiem elektroauto.

Euro RX3

Priekšpiedziņas spēkratiem "Euro RX3" ieskaitē Eiropas čempionātā pie pirmās uzvaras sezonā kāroja tikt Jans Černijs. Finālbraucienā atgriezies pamattrasē pēc džokera veikšanas, Černijs nonāca blakus jau par čempionu kronētajam Kobem Pauelam. Abiem vietas blakus nepietika. Černija auto aizlauza priekšējo labo riteni un izstājās, kamēr Pauels noslēdza sezonu ar uzvaru. Otrais finišēja norvēģis Jens Hvāls, bet goda pjedestāla trešais pakāpiens tika Damianam Litvinovicam.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!