Foto: Tom Banks

Latvijas vadošais rallijkrosa pilots Jānis Baumanis svētdien pasaules čempionāta ("World RX") sezonu Barselonā iesāka ar pusfināla sasniegšanu un astoto vietu kopvērtējumā, bet Reinis Nitišs un Artis Baumanis Eiropas čempionātu ("Euro RX") iesāka ar uzvaru savās ieskaites klasēs.

Pēc četrām kvalifikācijas kārtām Jānis Baumanis ("Team STARD") bija astotais un pārliecinoši iekļuva pusfinālā. Latvijas pilots startēja otrajā pusfinālā no otrās starta rindas, un pēc pirmajiem apļiem bija izvirzījies trešajā pozīcijā, kas dotu tiesības startēt finālā. Priekšpēdējā aplī trasē apstājās Timija Hansena automobilis, un radušos burzmu izmantoja Sebastjēns Lēbs ("Team Peugeot Hansen"), kurš apsteidza Baumani, nobīdot viņu uz cetuto vietu. No šā pusfināla finālā iekļuva arī Matiass Ekstrems ("EKS") un Niklass Gronholms ("GRX").

Par sezonas pirmā posma uzvarētāju vēlāk kļuva Matiass Ekstrems, otrais finālā finišēja pagājušā gada čempions Johans Kristofersons ("Team PSRX"), trešais – Lēbs. Tiesa, sacensību tiesneši, izskatījuši Ekstrema sadursmi ar Peteru Solbergu finālbrauciena pirmajā aplī, nolēma zviedru pilotu diskvalificēt, līdz ar to uzvara nonāca viņa tautieša un Solberga komandas biedra Kristofersona rokās.

"Pusfinālā jau atkal padevās labs starts, kas šosezon izskatās viens no mūsu lielākajiem trumpjiem. Tad sekoja pamatīgs haoss, jo saņēmu sitienu pa abiem mašīnas sāniem, kā arī no aizmugures. Tā rezultātā uztriecos virsū Ekstremam. Turpinājumā braucu, cik vien ātri ir iespējams. Hansena lēnā braukšana pa pašu trases vidu bija ļoti nekorekta, kā rezultātā tika atstāta brīva pēdējā līkuma iekšmala. Diemžēl man neizdevās tajā iespraukties un Lēbs tika garām. Bija palicis vairs tikai viens aplis un neko vairs glābt nespēju. Neskatoties uz to, esmu priecīgs par komandas sniegumu un lieliski paveikto mājasdarbu. Šobrīd jāturpina darbs, lai braucienos ātrāk izdotos iegūt nepieciešamo saķeri, kas pagaidām sagādā lielākās problēmas, jo starti un ātrums slapjā laikā ir apmierinošs," sacensības komentē Baumanis.

Tikmēr ar pārlicinošu uzvaru Eiropas čempionāta sezonu iesāka Reinis Nitišs ("SET Promotions") un Artis Baumanis ("Volland Racing"), kuri Katalonijas trasē uzvarēja attiecīgi "Supercar" un "Super1600" klasē.

"Pirmā kvalifikācija šķietami neizdevās kā vēlētos, bet, iespējams, tieši šo rezultātu varu uzskatīt par panākumu atslēgu – bija jāsakopo visi spēki, jāsaņem sevi rokās, un jāturpina braukt tik ātri, cik ātri vien to māku," pirmo posmu Eiropas čempionātā komentē Reinis Nitišs. "Pēc finālbrauciena novelkot ķiveri, varēju noslaucīt sviedru lāsītes no sejas – tad arī zināju, ka ne mirkli nebiju taupījis spēkus – trasē parādīju visu, ko varu!"

"Šis ir sezonas pirmais posms, un nevajag šobrīd būvēt kādas cerību pilis – čempionātā ir ļoti daudzi spēcīgi braucēji, kuriem azotē vēl ir vairāki spēcīgi pārsteigumi. Ja izdodas starts – tad braukt pa brīvu trasi ir ļoti liela priekšrocība. Bet ja nesanāk izvirzīties brauciena vadībā – tad cīņa trasē var izvērsties ļoti, ļoti sarežģīta – un rezultāts nemaz ne tik spožs," teic Nitišs.

"Rīts sākās ar domām, vai vispār piedalīties iesildīšanās braucienos, jo pēc vakardienas mašīnai bija nākuši klāt 50 kilogrami dubļu. Trase no rīta vēl bija slapja, tādēļ nevēlējāmies pataisīt mašīnu smagāku. Tomēr labi, ka izbraucām, jo ģeneratoram bija nolūzis viens vadiņš, kā rezultātā otrajā aplī pazuda stūres pastiprinātājs. Labi, ka defekts izpaudās iesildoties, nevis ceturtās kvalifikācijas laikā," saka Artis Baumanis. "To droši nobraucu piektajā vietā, ar ko pietika, lai pusfinālam kvalificētos pirmajā vietā. Pusfināls bija samērā mierīgs. Braucu prātīgi, jo trase vēl žuva, tādēļ mašīna nebija pilnībā pārregulēta no slapjā uz sausā laika režīmu. Trase dažviet vēl bija slidena, tomēr izdevās izcīnīt uzvaru. Kopumā diena bija saulaina un laiks bija visai karsts. Tad sekoja fināls, kur pēc laba starta izbraucu pirmais. Cīnījos, kā vien varēju un izbaudīju braucienu, jo mašīna bija uztaisīta cietāka, saķere bija ļoti laba. Viss sakrita tā, lai gūtu baudu – izdevās iekrāt pārsvaru un izcīnīt skaistu uzvaru. Liels paldies visiem par atbalstu un komandai par sagatavoto mašīnu. Tas bija izcili!"

Nākamais "World RX" posms risināsies 28. un 29. aprīlī Montalegres trasē Portugālē, kur notiks arī Eiropas čempionāta otrais posms "Super1600" klasē, bet "EuroRX" otrais posms "Supercar" klasei un Reinim Nitišam būs maija vidū Beļģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!