Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zviedrijas autosportists Matīass Ēkstrems pirmdien izcīnīja uzvaru rallijreida "Dakara" prologā, apsteidzot francūzi Sebastjanu Lēbu.

"Audi" komandas pilots Ēkstrems 13 km garo prologu veica tieši astoņās minūtēs un par sekundi apsteidza deviņkārtējo pasaules rallija čempionu Lēbu ("Bahrain Raid Xtreme").

Trešais, atpaliekot no zviedra 11 sekundes, bija vēl viens franču braucējs Stefans Peteransels ("Audi"), kurš šajās sacīkstēs ir uzvarējis 14 reizes - astoņas ar automašīnu un sešas ar motociklu.

"Vienmēr ir patīkami startēt labi, bet, protams, diena ir gara un rallijs - vēl garāks," sacīja Ēkstrems.

"Labas 2022.gada beigas, bet rīt ir īstais sākums. Mums būs jāmēģina noturēt fokuss vēl divas nedēļas," viņš atgādināja.

Pagājušā rallijreida čempions katarietis Nasers Al-Atija ("Toyota") ierindojās ceturtajā vietā ar 12 sekunžu atpalicību no uzvarētāja.

Pirmajā posmā svētdien braucējiem būs jāveic 603 kilometri, ieskaitot ātrumposmus 368 kilometru garumā.

Motobraucēju sacīkstēs austrāliešu braucējs Tobijs Praiss (KTM) par sekundi apsteidza tautieti Denielu Sendersu ("GasGas"), finišējot pēc astoņām minūtēm un 22 sekundēm, bet trešajā vietā ierindojās Botsvānas pilota Rosa Brenča ("Hero") pilotētā ekipāža, no uzvarētāja atpaliekot par deviņām sekundēm.

Pašreizējais čempions no Lielbritānijas Sems Sanderlends ("GasGas") ierindojās desmitajā vietā.

"Tas ir patiešām labs sākums," sacīja Praiss. "Es nezinu, vai tas ir labi. Protams, ir patīkami izvēlēties savu starta vietu, taču es nezinu, vai tā būs priekšrocība vai trūkums."

"Pagājušajā gadā mūsu stratēģija būtībā bija pilnīgi pretēja tam, kas man bija jādara. Es tikai saglabāšu atvērtu savu prātu," piebilda Praiss.

Šī gada rallijreidā "Dakara" būs jāveic 8549 kilometri 15 sacīkšu dienu laikā, ieskaitot četru dienu braukšanu pa vēl neizpētītām Rub el-Hāli jeb Tukšā kvartāla tuksneša kāpām.

Ceļā Sarkanās jūras krastā 2022.gada pēdējā dienā devās aptuveni 790 motobraucēji, autobraucēji un stūrmaņi. Rallijreids finišēs Saūda Arābijas austrumu pilsētā Dammamā 15.janvārī.

"Dakaras" rallijreids norisinās 45.reizi, un ceturto reizi pēc kārtas tas notiek Saūda Arābijā. Pērn "Dakaras" rallijreidā vieglo automašīnu klasē uzvarēja katarietis Nasers Al-Atija ("Toyota"), bet motociklu ieskaitē uzvaras laurus plūca Lielbritānijas motosportists Sems Sanderlends ("GasGas").

Rallijreids no 1979. līdz 2007.gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā. 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, bet jau nākamajā gadā tas debitēja Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!