Foto: PantherMedia/Scanpix
Braukšanas un automašīnas ekspluatācijas apstākļi ziemā dažkārt var būt visai apgrūtinoši, turklāt pieaug arī iespēja piedzīvot negaidītas situācijas uz ceļa. Lai saglabātu kontroli pār notiekošo, vēsu prātu un siltu komfortu, ziemā automašīnā ieteicams glabāt šādu "džentlmeņa komplektu".

Sniega tīrāmā slotiņa un ledus skrāpis

Jā, protams, sniegu var notīrīt ar roku, bet ledu – ar kredītkarti. Taču ātrāk, parocīgāk un elegantāk tas izdosies ar jaunu, ne pagājušā sezonā novazātu slotiņu un tādu pašu ledus skrāpi bez izdrupušām darba daļas malām.

Sniega lāpsta

Normālos apstākļos tā nebūs vajadzīga, taču spēcīgu sniegputeņu laikā pat pilsētas centrā apstākļi vairs ne tuvu nav normāli. Plastmasas sniega lāpstiņa ar izbīdāmu rokturi ļauj efektīvāk atrakt riteņus, savukārt dārgāka un smagāka tērauda lāpsta ir izturīgāka un kalpo arī kā ledus cirtnis.

Velkamā trose

Mēs visi ceram, ka tā nekad nebūs vajadzīga, tomēr dzīvē gadās visādi. Patiesībā trosei automašīnas bagāžnieka dibenā būtu jāatrodas augu gadu.

Izvēloties trosi, pievērsiet uzmanību tās celtspējai tonnās (5 tonnas vieglajam auto ir pietiekami) un āķu stiprinājuma vietu kvalitātei – tā bieži pieviļ, ja trose ir lēta.

Pārdošanā pieejamas arī elastīgās troses, kuras miera stāvoklī ir īsākas, turklāt to struktūra ļauj "izšūpot" iestigušas automašīnas.

Apvidus automobilim trosi labāk iegādāties specializētā veikalā – benzīntankā pieejamās momentā pārtrūks.

Kabatas lukturītis

Neizstājams priekšmets tumšajā gadalaikā. Ja tas ir stiprināms uz galvas, nevajadzēs palīgu, kas "rāda gaismu", turklāt palīga var arī nebūt.

Silta sega vai bieza jaka

Noderēs sevišķi nepatīkamās situācijās, kad auto apklusis tālu no apdzīvotām vietām un palīdzības.

Svece, sērkociņi vai šķiltavas

Parasta svece ir vecumvecs paņēmiems, kā uzturēt siltumu automašīnas salonā, ja nedarbojas dzinējs.

Slēdzeņu atkausētājs un / vai WD-40

Pat centrālo slēdzeņu un "keyless entry" ērā tāds var noderēt. Vienu flakonu labāk turēt mājās, otru – automašīnā.

Akumulatora uzlādes vadi

Foto: F64

"Piepīpēšana" no citas automašīnas vājam akumulatoram ir vienīgās zāles. Vadiem jābūt ar pietiekamu strāvas caurlaidību, ja runa ir par automašīnām ar dīzeļdzinēju, kuru akumulatoriem ir lielāka ietilpība.

Vējstikla atledotājs

Šī it kā dārgā autoķīmijas prece perfekti aiztaupa ledus kasīšanas minūtes no rīta, turklāt ir sevišķi noderīgs kailsala rītos – ne tikai ziemā, bet arī agros pavasaros un vēlos rudeņos.

Silti darba cimdi

Ar nosalušiem pirkstiem vairumu iepriekšminēto rīku nemaz neizdosies pielietot. Cimdi nedrīkst būt pārāk biezi, citādi piņķerējoties ar sīkākām detaļām, tos nāksies novilkt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!