Foto: PantherMedia/Scanpix
Rudens un ziemas laikapstākļi nereti daudziem autovadītājiem saistās arī ar bažām par apgrūtinātu redzamību uz ceļa – tas saistīts ar diennakts tumšo laiku, kurā labu redzamību, pārvietojoties ar auto, galvenokārt nodrošina vairāki faktori – auto spuldzes, auto stikla tīrība un logu slotiņas.

Nereti lietainos laikapstākļos autovadītāji saskaras ar auto stiklu "aizsvīšanu" – tas izskaidrojams ar to, ka salonā pie noteiktās temperatūras svārstībām veidojas ūdens kondensāts. Lai izvairītos no šādas situācijas, ieteicams regulāri mainīt salona filtru.

Papildus tam, iespējams lietot dažādus līdzekļus, kuri novērš automašīnu stiklu un spoguļu aizsvīšanu. Šie līdzekļi veido īpašu caurspīdīgu plēvi uz stikla virsmas, kas uzlabo redzamību lietus un sniega laikā. Šos līdzekļus parasti uzpūš uz stikla salona iekšpusē.

Arī no ārpuses stiklu iespējams apstrādāt ar speciāliem līdzekļiem, kas nelabvēlīgos laikapstākļos uzlabos redzamību. Šo līdzekļu darbības princips ir līdzīgs kā vaskam – tas paspēj atgrūst ūdeni, pirms tas ar dubļiem un slapjdraņķi paspējis pieķerties pie stikla, radot sliktus redzamības apstākļus.

Otrs būtiskais aspekts, kas nodrošina labu redzamību, ir logu tīrāmās slotiņas. Slotiņas kā minimums ir jāmaina reizi gadā, bet nereti pat biežāk, lai tās nesāktu vilkt strīpas uz stikla un to neskrāpētu.

Lieta, par ko autovadītāji atceras tikai ziemā, ir gumijas notīrīšana no ūdens un mitruma, lai tā nepiesaltu pie stikla. Patiesībā, logu slotiņu gumija jātīra arī citos gadalaikos un laikapstākļos, jo uz tās sakrājas dažādi satiksmes netīrumi, kas arī bojā stikla virsmu.

Arī tāda lieta kā logu mazgāšanas šķidrums var ietekmēt slotiņu kalpošanas ilgumu, jo tā sastāvā nereti ir virsmaktīvas vielas, kas veicina gumijas izkalšanu. Gumija arī ir svarīgākais mērlielums, pēc kura konstatēt, vai slotiņa labi kalpos. Mainoties gumijas krāsai, var konstatēt, kad nepieciešama slotiņu nomaiņa.

Dažām slotiņām ir VGS tehnoloģija (mainīgās ģemoetrijas spoileris), kas nodrošina lielāku piespiedējspēku pie stikla, braucot ar jebkādu ātrumu, kas savukārt nodrošina labāku stikla tīrīšanas rezultātu.

Viedokļi par to, cik bieži slotiņas jāmaina, ir dažādi. Ir autovadītāji, kas tās maina tikai vienreiz gadā. Nav speciālu ziemas un vasaras slotiņu – visām gumijas materiāls ir vienāds.

Taču slotiņas darba mūžu var pagarināt, ziemā to laiku pa laikam notīrot vai nu ar spirtu, vai ziemas apstākļiem paredzēto logu mazgājamo šķidrumu, kura sastāvā arī ir spirts. Tāpat laiku pa laikam ar šo šķidrumu un tīru salveti var apstrādāt visu mašīnas priekšējo stiklu – tas mazinās aizsalšanu un uzlabos caurredzamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!