Foto: DELFI
Iestājoties rudens tumšajam laikam, viens no galvenajiem uzdevumiem katram autovadītājam ir spēt simtprocentīgi koncentrēt savu uzmanību uz ceļu – šajā atbildīgajā procesā var nākt talkā vairāki auto industrijas ražojumi. Šajā rakstā vairāk par diviem no tiem – logu slotiņām un ziemas vējstiklu šķidrumu.

Jāņem vērā fakts, ka automašīnas stikls ir novietots nedaudz slīpā leņķī, tāpēc tas jau pēc būtības apgrūtina redzamību šoferim. Lai nekļūdītos pareizo logu slotiņu pāra izvēlē, autovadītājs var pašrocīgi veikt testu –, ja netīrumi no vējstikla tiek notīrīti ar pāris vēzieniem, tas ir pirmais rādītājs, ka slotiņa izgatavota no kvalitatīva materiāla.

Un tieši gumija ir vissvarīgākais elements logu slotiņu uzbūvē. Piemēram, "Champion" logu slotiņas tiek ražotas no augstākās kvalitātes gumijas – tā tiek izgatavota pēc unikālas formulas, kas speciāli piemērota tikai logu slotiņām. Lai atšķirtu no viltojumiem, "Champion" slotiņām ir īpašs marķējums.

Tomēr pats svarīgākais fakts, kas jāņem vērā – logu slotiņas jāmaina regulāri, kā minimums divas reizes gadā, bet nereti pat biežāk, lai tās nesāktu vilkt strīpas uz stikla un to neskrāpētu.

Papildus jāņem vērā, ka arī vējstikla kvalitāte ietekmē logu slotiņu darbību – ja tas ir bojāts, daudz ātrāk sabojāsies vējstiklu slotiņas, jo to gumija tiks mehāniski bojāta pret stikla plaisām.

Nav speciālu ziemas un vasaras slotiņas – visām gumijas materiāls ir vienāds, tāpēc ieteicams slotiņas regulāri notīrīt no ūdens un mitruma ar spirtu vai ziemas apstākļiem paredzēto logu mazgājamo šķidrumu, kura sastāvā arī ir spirts (lai tā nepiesaltu pie stikla).

Ik pa laikam ieteicams pārbaudīt, vai uz slotiņas nav sakrājusies satiksmes nosēdumu kārta – dažreiz tikai pietiek noslaucīt šos netīrumus, lai slotiņas atkal strādātu nevainojami!

Jāņem vērā, ka vējstiklu slotiņas cena nosaka tās kalpošanas ilgumu – kvalitatīvu izstrādājumu sastāvā ir gumija, kas izgatavota no īpaši izturīga materiāla un tik ātri nepakļaujas vides nelabvēlīgajiem faktoriem. Šādas slotiņas ilgāku laiku spēj nodrošināt savu funkciju, pat ja vējstikls ir jau bojāts. Uz slotiņām iedarbojas arī zema temperatūra un sāls ziemā, savukārt augsta temperatūra un UV stari – vasarā. Šie vides faktori ir būtiski, izvēloties logu slotiņas, kas maksā nedaudz dārgāk. "Champion" slotiņas ir veidotas, lai uzticami darbotos pašos smagākajos apstākļos un nodrošinātu izcilu korozijas noturību un izturību pret temperatūras un UV starojuma krasajām svārstībām.

Kā jau rakstā iepriekš minēts, arī ziemas vējstiklu šķidrums var ietekmēt logu slotiņu kalpošanas ilgumu. Un ne tikai. Ņemot vērā, ka jebkura ziemas vējstiklu šķidrumu sastāvā ir spirts, rūpējoties par automašīnas vadītāja un pasažieru veselību, ieteicams rūpīgi izpētīt ziemas vējstiklu šķidruma sastāvu pirms tā iegādes.

2012.gada janvārī veiktajā ziemas vējstiklu šķidrumu testā, pie kura strādāja SIA Latvijas Sertifikācijas Centrs pēc uzņēmuma "Getz Bros. & Co. (Latvia)" pasūtījuma, uzrādīja iepriecinošas tendences ziemas vējstiklu šķidrumu ražošanā.

Izpētot septiņu mazumtirdzniecībā plaši pieejamu ziemas vējstiklu šķidrumu paraugus, tika konstatēta to atbilstība standartiem vai tikai nelielas novirzes svarīgākajos parametros – metanola saturs, kristalizācijas temperatūra, atbilstība norādītajam tilpumam, kā arī sīveļļu (augstākie spirti, acetaldehīds, etilacetāts) saturs.

Izcili zems metanolta (metilspirta) saturs, mazāk par 0,0001, tika konstatēts četros testētajos paraugos. Kā zināms, metanols kaitīgi ietekmē redzi un elpošanas ceļus, kurus sasniedz vējstikla šķidruma tvaikiem iekļūstot automašīnas ventilācijas sistēmā. Jāmin, ka vēl pirms pāris gadiem vairākkārt pārsniegts pieļaujamais metanola saturs ziemas vējstiklu škidrumos bija parasta parādība.

Astoņas kvalitatīva ziemas vējstiklu šķidruma pazīmes:

1. Ar labu tīrīt spēju – stiklam ir jābūt labi caurskatāmam pēc neliela vējstiklu šķidruma lietošanas. Laba vējstiklu šķidruma sastāvā jābūt piedevai, kas novērš produkta pārāk strauju iztvaikošanu un vējstikla apledošanu lietošanas laikā zemās temperatūrās.

2. Nekaitīgam vadītāja un pasažieru veselībai – produkta izejviela nedrīkst būt kaitīga, ar likumu aizliegta, kā, piemēram, metanolspirts. Produkta izejvielai jābūt no kvalitatīvas, ar likumu atļautas izejvielas, kā, piemēram, bioetilspirts, ar zemu piemaisījumu koncentrāciju.

3. Ar patīkamu aromātu – kad smaržvielas tiek izmantotas minimāli, tiek samazināts alerģijas risks.

4. Nekaitīgam automašīnai – virsmaktīvās piedevas, kas nodrošina tīrīšanas īpašības, nedrīkst kaitēt virsbūvei, virsbūvju gumijām, auto vējstiklu slotiņām, auto lukturiem u.c. polimēriem.

5. Nesaturošam kaitīgas izejvielas – piemēram, metilspirts, acetons, IPA, EDTA, fosfāti, amīni un nitrīti, tādējādi produkts nerada kaitējumu videi.

6. Atbilstošam likumiem – šķidrumam, kuram piemīt pilnīga bionoārdīšanās spēja, kas atbilst ES regulām.

7. Pārbaudītam un apstiprinātam dažādos testos – par produkta kvalitāti liecina neatkarīgu testu rezultāti un autorizētu laboratoriju un testu rezultāti vai sertifikāti.

8. Atpazīstamam – atpazīstamu preču zīmju ražotāji parasti neatļaujas piedāvāt nekvalitatīvu produktu, lai nekaitētu savai reputācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!