Foto: Shutterstock

Šī gada pirmo lielo salu un sniega kupenas esam jau piedzīvojuši. Daudzus autovadītājus un ceļa uzturētājus ziema kā ikkatru gadu, šķiet, pārsteidza nesagatavotus. Taču nu jau tā ir pilnbriedā un atkāpties vēl negrasās, tāpēc, portāls "Delfi" sadarbībā ar automašīnu rezerves daļu un aksesuāru veikalu "Autoeksperts" aicina pārliecināties, vai Tavā automašīnā ir viss nepieciešamais aprīkojums ziemas apstākļiem?

Vai Tavā auto ir ziemas pirmās palīdzības lietas?

Obligātais aprīkojums - pirmās palīdzības aptieciņa, avārijas trijstūris, ugunsdzēšamais aparāts un atstarojošā veste.

Buksēšanas trose. Apzinīgākajiem autovadītājiem buksēšana trose (velkamā trose) automašīnā atrodas visu gadu. Taču ziemā ar troses un apkārtējo līdzcilvēku palīdzību varēsiet izkļūt no sniega, ja esat iestidzis.

Pirms troses iegādes vēlams pārliecināties par tās celtspēju tonnās, atkarībā no automašīnas svara (vieglajai automašīnai - 3-5 tonnas), kā arī āķu stiprināšanas vietām, kas mēdz pievilt, ja trose ir zemas kvalitātes.

Akumulatora uzlādes vadi. Brīdī, kad esat jau automašīnā, lai dotos ikdienas gaitās, bet automašīnas akumulators pieviļ, ātrākais tā atdzīvināšanas paņēmiens būs sabiedrībā dēvētā "piepīpēšana".

Iegādājoties akumulatora uzlādes vadus, jāpievērš uzmanība vadu strāvas caurlaidībai. Ja automašīnai ir lielāks dīzeļdzinējs, arī vada šķērsgriezumam jābūt lielākam. Būtiski pievērst uzmanību arī pašām knaiblēm, ar kurām tiek satvertas akumulatora klemmes. Zemas kvalitātes uzlādes vadiem plastmasas knaibles mēdz ''sadrupt'' zemās temperatūras ietekmē.

Saliekama metāla lāpstiņa. Ja bieži dodieties ārpus pilsētas, kur satiksme nav intensīva, tad ieteicams vienmēr līdzi ņemt saliekamo lāpstiņu. Gadījumā, ja esat iestidzis un apkārt nav neviena, kas varētu ar buksēšanas troses palīdzību izvilkt jūsu auto no sniega, tad ātrākais risinājums būs pašam mēģināt izrakt auto.

Pērkot saliekamo lāpstiņu, izvēlieties tādu, kurai otrā galā ir ledus cirtnis. Tas atvieglos ledus atskaldīšanu, ja esat iestidzis, taču izkļūšanai traucē bieza ledus kārta.

Kompakta sniega lāpsta. Ja jūsu automašīna ir iesnigusi, "glābšanas darbus" atvieglos sniega lāpstas izmantošana. Atcerieties, ka iestigt un izmantot sniega lāpstu var nākties arī pilsētā, lai atraktu iepriekšējā naktī sasnigušo sniega kārtu apkārt automašīnai.

Sniega tīrāmā slotiņa un ledus skrāpis. Tādā ziemā kā šī, ledus skrāpis un sniega tīrāmā slotiņa ir pirmais palīginstruments, ar kuru sagatavojat automašīnu pirms dodaties ceļā.

Slotiņu un skrāpi izvēlieties atbilstoši automašīnas lielumam. Ja tas ir džips, vai minivens, tad noteikti jāizvēlas slotiņa un skrāpis ar garāka izmēra kātu, lai vieglāk notīrītu sniegu un noskrāpētu ledus kārtiņu.

Sniega ķēdes vai "Autosock" - Ja dodaties ārpus pilsētas un paredzēta braukšana ārpus galvenās nozīmes ceļiem, sniega ķēdes jums palīdzēs izvairīties no iestigšanas gadījumā, ja ceļš būs aizsnidzis.

Mūsdienās strauji augošu popularitāti gūst produkts "autosock", kas kalpo kā alternatīva sniega ķēdēm. Produkts ir guvis efektivitātes atzinību valstīs, kurās ir noteikta sniega ķēžu nepieciešamība. Ar "autosock" tās drīkst aizvietot.

"Autosock" ir izgatavots no elastīga, vilnai līdzīga mikrošķiedras materiāla, kas cieši piekļaujas riepas protektoram, nodrošinot labu saķeri ar sniegu un ledu.

Silti darba cimdi - Veicot ikvienu auto apkopes vai glābšanas darbu ziemas apstākļos, izmantojiet siltus cimdus. Parūpējieties par savām rokām un jauniegādātajiem smalkajiem ādas cimdiem, izmantojot biezus darba cimdus.

Automašīnā ieteicams glabāt darba cimdus, kuri ir ar gumijas pārklājumu, lai tie neuzsūktu mitrumu un rokas ilgāk saglabātos sausas un siltas.

Kabatas lukturītis - īpaši aukstos laikapstākļos mobilais telefons kā gaismas avots var jūs pievilt. Rekomendējam automašīnā turēt kabatas lukturīti, kas bieži vien ir papildināti ar papildus funkcijām, kas autovadītājam var būt noderīgas.

Ir pieejami lukturīši, kurā ir iestrādāts drošības jostas pārgriezējs, stikla āmurītis un oranža avārijas LED gaisma, kuru ar magnētu palīdzību iespējams nostiprināt uz automašīnas durvīm, piemēram, mainot riepu ceļa malā.

Slēdzenes eļļa - profilaktiskos nolūkos rekomendējams regulāri ieeļļot slēdzeni. Tas uzlabos tās veiktspēju ikdienā un izvairīties no situācijas, kad netiekat automašīnā sasalušas durvju slēdzenes dēļ.

Lai atjaunotu un nokomplektētu ziemas pirmās palīdzības lietas automašīnai, piedalieties konkursā un laimējiet 100 EUR dāvanu karti automašīnu rezerves daļu un aksesuāru veikalā "Autoeksperts" .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!