Foto: Publicitātes foto
Pašam sava mašīna - mūsdienās tas ir viegli sasniedzams mērķis cilvēkiem ar dažādām vajadzībām un finanšu iespējām. Auto kredīts ļauj iegādāties gan jaunu, gan mazlietotu un lietotu mašīnu, norēķinoties par pirkumu vairāku gadu laikā. Latvijā šis kredītu veids ir stabili pieprasīts, bet cilvēkiem, kuri iepriekš nav saskārušies ar aizņemšanās nozari, var būt grūti izveidot rīcības plānu. Ja arī Tu vēlies iegūt skaidras atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem par auto kredītiem, iepazīsties ar šo rakstu!

Kas ir auto kredīts?

Auto kredīts ir aizdevums transportlīdzekļa iegādei. Atšķirība no patēriņa kredīta, auto kredīts ir lietojams vienam konkrētam mērķim. Atkarībā no aizņemšanās nosacījumiem, aizdevumu piešķir pirms vai pēc mašīnas izvēles, tāpēc potenciālam aizņēmējam uzmanīgi jāizlala kreditora noteikumi. Šajā posmā svarīgi ir izprast atšķirību starp diviem aizdevumu veidiem - auto kredītu un auto līzingu.

Auto kredīts VS auto līzings

Ikdienas runā auto kredīts un auto līzings ir savstarpēji lietojami jēdzieni, taču kredītu nozarē katram pakalpojumam ir savas īpatnības.

Auto līzings ir aizdevums, kas tiek piesaistīts konkrētai automašīnai un ir parasti pieejams jauniem un mazlietotiem transportlīdzekļiem. Auto līzings iedalās finanšu un operatīvajā līzingā - pirmajā gadījumā pēc līzinga summas izmaksas mašīna pāriet aizņēmēja īpašumā, otrajā gadījumā transportlīdzeklis būtībā tiek iznomāts vairāku gadu garumā, bet īpašuma tiesības paliek aiz kreditora.

Auto kredīts ir līdzīgs patēriņa aizdevumam, jo bieži vien kredītu iespējams saņemt vēl pirms mašīnas noskatīšanās, un pēc kredīta izmaksas pilnā apjomā kreditors nodod īpašuma tiesības klientam.

Lai izvairītos no pārpratumiem, pirms pieteikšanās aizdevumam iepazīsties ne tikai ar informāciju kreditora mājaslapā, bet arī ar kredītlīgumu - tas sniegs drošu informāciju par līzinga vai kredīta nosacījumiem un īpašuma tiesībām pēc līguma termiņa beigām.

Kur var noformēt auto kredītu?

Ja auto lizīngs lielākoties ir pieejams bankās, tad auto kredītu labāk meklēt pie nebanku aizdevējiem. Bankas vairumā gadījumu piedāvā līzingus jauniem un mazlietotiem auto un prasa apjomīgu pirmo iemaksu, tāpēc auto kredīts pie nebanku aizdevējiem ir labākā izvēle, ja vēlies:

  • nopirkt mašīnu, kas ir vecāka par 5 gadiem;
  • minimālo pirmo iemaksu;
  • aizdevumu ar salīdzinoši nelielu kredītlimitu.

Latvijā auto kredītu tirgū strādā arī nebanku aizdevēji, kas piedāvā plašu pakalpojumu klāstu - gan auto līzingu, gan aizdevumu pret auto un auto nomu. Šāds piedāvājums ir Mogo - pazīstamam un uzticamam aizdevējam, kas specializējas auto kredītu nozarē.

Ikviena kreditora mājaslapā ir viegli lietojams auto līzinga kalkulators. Tas palīdz aprēķināt aptuvenas aizdevuma izmaksas un noskaidrot, uz cik lielu kredītlimitu vari pretendēt ar saviem ienākumiem. Ņem vērā, ka, atšķirībā no ātrā un patēriņa kredīta internetā, auto kredītam tiek noteikta individuāla procentu likme, tāpēc precīzu atmaksas summu zināsi tikai pēc sarunas ar kreditora pārstāvi.

Cik viegli ir saņemt auto kredītu?

Personām ar regulāriem, oficiāliem un pietiekami lieliem ienākumiem var saņemt auto kredītu praktiski pie jebkura aizdevēja. Specifiski aizdevumu veidi ir auto kredīts bez darba vietas

un auto kredīts ar sliktu kredītvēsturi. Bezdarbniekiem šāds aizdevuma veids nav pieejams, taču personas ar pasīviem ienākumiem var pieteikties auto kredītam tāpat kā strādājošie. Savukārt sabojātas kredītvēstures gadījumā jautājumu risina individuālā kārtībā - ja pašlaik aizdevuma pretendentam nav kavētu parādsaistību un maksātspēja ir pietiekama, aizdevums var būt pieejams.

Vienā rakstā var pieminēt tikai daļu no plaša informācijas apjoma par un ap auto kredītiem. Ja šī tēma ir Tav aktuāla, uzzini par to vairāk kredītu salīdzināšanas platformā NetCredit.lv. NetCredit apkopo visus nebanku kredītu piedāvājumus Latvijā un palīdz lietotājiem atlasīt aizdevumus pēc dažādiem kritērijiem: kredītlimita apjoma, atmaksas termiņa, procentu likmes un citām specifiskām prasībām. Bet varbūt Tu meklē auto kredīta atsauksmes? Arī tās atradīsi NetCredit.lv vietnē!

Auto kredīts nav sarežģīts, ja zina, kam pievērst uzmanību un kā atlasīt draudzīgus piedāvājumus. Ienāc NetCredit.lv un atrodi sev piemērotāko aizņemšanās variantu!

Portāls NetCredit.lv piedāvā iespēju salīdzināt kredītus un aizņemties no citu juridisku firmu mājas lapām, kuras darbojas un izsniedz aizdevumus atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un aizdevuma līgumiem, un apņemas tos ievērot visā aizdevumu līguma darbības laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!