Foto: Sutterstock

Ja noskatīts jauns vai lietots auto, aktuāls kļūst jautājums par to, kā to iegādāties. Iespējas ir daudz un dažādas – sākot ar iekrājumu izmantošanu un beidzot ar bankas izsniegtu kredītu, taču katram risinājumam ir savi plusi un mīnusi. Arī tev auto līzings vai kredīts ir aktuāla tēma? Tādā gadījumā velti dažas minūtes sava laika, lai iepazītos ar iespējamajām opcijām tuvplānā!

Ar ko savā starpā atšķiras finanšu līzings, kredīts un operatīvais līzings?

Ja ar saviem iekrājumiem nav pietiekami, lai segtu pilnu automašīnas cenu, talkā nāk līzinga kompānijas, bankas un nebanku aizdevēji. Taču kā to pakalpojumi atšķiras?

Finanšu līzings – tiem, kuri automašīnu vēlas iegūt savā īpašumā pavisam

Šis auto līzings izceļas ar to, ka pēc noteiktā termiņa un visu maksājumu veikšanas transportlīdzeklis nonāk tavā īpašumā. Taču, salīdzinot ar operatīvo līzingu, jārēķinās, ka finanšu līzinga gadījumā par identisku automašīnu ik mēnesi nāksies maksāt vairāk. Svarīgs ir arī automašīnas vecums – līzinga kompānijas mēdz noteikt konkrētu slieksni, līdz kuram automašīnas līzingam jābūt apmaksātam. Piemēram, ja šis vecuma ierobežojums ir 15 gadi, bet automašīna ir jau 13 gadus veca, auto līzings būs pieejams ar maksimālo termiņu līdz diviem gadiem.

Operatīvais līzings ļauj izmantot dārgāku un jaunāku auto par izdevīgāku cenu

Izklausās lieliski, vai ne? Tomēr jāņem vērā, ka atslēgas vārds apakšvirsrakstā ir "izmantot", jo automašīna būtībā tiek ilgtermiņā īrēta. Proti, pēc līzinga termiņa beigām auto nonāk pie līzinga devēja. Taču, ja vēlies, parasti pastāv iespēja transportlīdzekli pēc termiņa beigām atpirkt, samaksājot tās atlikušo vērtību. Tiesa gan, par šo aspektu un nosacījumiem vienmēr jāpārliecinās līzinga līgumā. Kāda ir galvenā priekšrocība, ko sniedz šis līzings auto iegādei? Ikmēneša maksājums ir salīdzinoši zemāks, tāpēc vari izvēlēties dārgāku un jaunāku automobili.

Kredīts – iespēja iztikt bez pirmās iemaksas un KASKO polises

Izvēloties kādu no līzingiem, būs nepieciešama gan pirmā iemaksa, gan KASKO polise, savukārt kredīts šajā ziņā ir draudzīgāks – nedz pirmā iemaksa, nedz KASKO polise nav obligāta. Vēl viens būtisks pluss ir tāds, ka, izmantojot kredītu, iespējams iegādāties arī vecākas automašīnas, turklāt tā jau no pirmās dienas piederēs tev, nevis līzinga devējam. Tomēr visiem iepriekš minētajiem plusiem ir arī sava cena (šoreiz tiešā nozīmē) – augstākas procentu likmes.

Kuriem kritērijiem jāpievērš īpaša uzmanība, izvēloties līzingu vai kredītu?

Kad esi izlēmis, kurš no automašīnas iegādes modeļiem ir piemērotākais Tavai situācijai, laiks nākamajam solim – izvēlēties konkrētu pakalpojuma sniedzēju. Iespējas ir gana plašas; kā tajās neapmaldīties? Rūpīgi iepazīstoties ar šiem līzinga un/vai kredīta aspektiem:

  • Pirmās iemaksas apjoms – praktiski vienmēr pirmā iemaksa tiek noteikta procentuāli auto pašreizējai vērtībai, nosakot gan minimālo, gan maksimālo slieksni, piemēram, 10% līdz 30% apjomā. Svarīgi, lai tavā rīcībā būtu nepieciešamā naudas summa, neaizmirstot, ka nauda būs vajadzīga arī apdrošināšanas polisei/polisēm, degvielai, auto reģistrācijai, apkopēm un citām izdevumu pozīcijām. Auto kredītam pirmā iemaksa nav nepieciešama, savukārt auto līzings bez pirmās iemaksas netiek piedāvāts;
  • Aizdevuma apjoms – izvēloties kādu no līzingiem, jārēķinās, ka noteikta ir arī automašīnas minimālā cena. Ja vēlies iegādāties salīdzinoši ļoti lētu automašīnu, var gadīties, ka vienīgā pieejamā opcija ir kredīts;
  • Atmaksas termiņš – operatīvā līzinga gadījumā maksimālais pakalpojuma periods mēdz būt nedaudz īsāks;
  • Ikmēneša maksājums un procentu likme – lai par automašīnu nepārmaksātu un bez problēmām varētu tikt galā ar ikmēneša maksājumiem, šim aspektam ir jāpievērš īpaša uzmanība; obligāti salīdzini vairāku finanšu iestāžu piedāvājumus;
  • Papildus izdevumi – izvēloties kredītu vai līzingu, var nākties saskarties ar dažādām komisijas maksām un citiem izdevumiem, tāpēc rūpīgi iepazīsties ar visiem nosacījumiem.

Ja esi atradis auto līzinga vai kredīta piedāvājumu, kas pēc visiem nupat minētajiem aspektiem atbilst Tavām vēlmēm un vajadzībām, neaizmirsti no sākuma līdz beigām izlasīt līgumu, kā arī iepazīties ar atsauksmēm par attiecīgo līzinga kompāniju, banku vai aizdevēju!

BRC Autocentrs: kad viss nepieciešamais atrodas vienuviet

Ja ar automašīnu tirgu neesi uz "Jūs", BRC Autocentrs Tev noteikti nav svešs – tas ir lielākais lietoto automašīnu pārdevējs visā Baltijā. Iegādājoties auto BRC Autocentrā, pieejamas vairākas priekšrocības:

  • Piemērotākā finansējuma veida atrašana – pateicoties sadarbībai ar vadošajām līzinga kompānijām, atbilstošs finansējuma modelis tiek atrasts ikvienam, tai skaitā arī ārzemes dzīvojošajiem un mazajiem uzņēmumiem;
  • Divu gadu garantija – šis lietoto auto tirgū ir unikāls pakalpojums, turklāt garantija pieejama bez nobraukuma ierobežojuma, un, ja auto remonts aizņem vairāk nekā diennakti, tiek nodrošināta maiņas automašīna;
  • Sadarbība ar mobile.de – kā oficiālais "mobile.de" partneris Baltijas valstīs, BRC Autocentrs piedāvā iespēju iegādāties automašīnu mobile.de datubāzē, kur pieejami transportlīdzekļi no visas Eiropas.

Turklāt, ja auto nepieciešams uz neilgu laika brīdi, pieejama arī pilna servisa noma ar fiksētu ikmēneša cenu.

Ielūkojies BRC Autocentrs piedāvājumā arī tu – šeit atradīsi gan savām vajadzībām piemērotu transportlīdzekli, gan atbilstošu finansējuma piedāvājumu!


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!