Kopš EuroPark un Drošas Braukšanas Skolas (DBS) oktobrī uzsāktās iniciatīvas ParkoSkola nodarbībās auto novietošanas prasmes uzlabojuši teju simts autovadītāji. "Mūsu apkopotā informācija liecina, ka 37% apmācību dalībnieki ir pieredzējuši braucēji, kuru autovadīšanas pieredze pārsniedz desmit gadus. Aptuveni 36% ir tādu, kas autovadītāja apliecību ieguvuši pirms gada vai pat mazāk," stāsta EuroPark Latvia valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Meisītis. Ja pieredzējuši braucēji vēlas uzlabot tehniskākas nianses, iemācīties izjust jauna auto gabarītus vai apgūt kādu specifisku auto novietošanas aspektu, jaunos autovadītājus uztrauc process kopumā – kā atrast autostāvvietu, veikli tajā iebraukt, neapskādēt citus auto u.tml.

ParkoSkola sniedz dažus padomus, kas palīdzēs samazināt stresu auto novietošanas situācijās un izvairīties no neveikliem momentiem.

Plāno maršrutu
75% ParkoSkolas dalībnieku vislielākās problēmas sagādā auto novietošana paralēli, kas visbiežāk jāveic uz ielas intensīvā satiksmē. 18% ir grūti novietot auto perpendikulāri, savukārt 7% nepadodas auto novietošana skujiņā, kas visbiežāk sastopama lielveikalu autostāvvietās. Maršruta plānošana palīdz izvairīties no situācijām, kad auto jānovieto uz pārpildītas ielas dzīvā satiksmē vai, piemēram, "aklā" ieliņā, kur var iesprūst vai nespēt apgriezties. Plānošana arī palīdz atrast ērtākās autostāvvietas, kurās viegli iebraukt, apgriezties un tikt laukā, kas iesācējam ir ļoti būtiski. Vēl viens palīgs, plānojot vietu, kur apstāties, ir populārā navigācijas aplikācija Waze. Ievadot tajā galamērķi, aplikācija informē arī par tuvākajām autostāvvietām.

Izmanto sensoru priekšrocības
Viens no izplatītākajiem grūtību iemesliem auto novietot paralēli ir nespēja izjust tā gabarītus. Gan pieredzējušiem, gan jauniem brucējiem šajā ziņā var līdzēt tehnoloģijas, proti, auto novietošanas sensoru sistēma. Tā nosaka attālumu un ziņo, cik tuvu atrodas šķērslis, palīdzot šoferim izvairīties no ietriekšanās stāvvietas apmalē vai blakus stāvošajā auto. Sensori izmanto elektromagnētiskos un ultraskaņas viļņus, lai izmērītu attālumu līdz objektam, tādējādi novēršot potenciālo sadursmi.

Spēļu auto
Ja mājās stāv rotaļu automašīna ar vadāmo pulti, liec to lietā, lai trenētos! Lai cik jocīgs šis ieteikums nešķistu, izspēlēt dažādas situācijas ar spēļu auto var būt ļoti noderīgi, lai telpiski izprastu mašīnas kustības. Spēlējoties labāk pamanīsi kā, novietojot auto, griežas riteņi, kā notiek mašīnas kustības, pagriežot stūri uz vienu vai otru pusi. Arī mobilo telefonu piedāvātās spēles ļauj pamācīties dažādus auto novietošanas principus, kas vismaz teorētiski sniegs ieskatu dažādās auto novietošanas situācijās. Piemēram, Parking Mania Free mobilā spēle, kas iznākusi 2016. gadā, ļaus izspēlēt pat visreālākās situācijas stāvlaukumos, pievienojot sniega, lietus, ledus un citu laika apstākļu efektus.

Iniciatīva ParkoSkola turpināsies arī nākamgad. Tās ietvaros autovadītāji aicināti pieteikties bezmaksas individuālām apmācībām, kas notiek kādā no EuroPark stāvvietām "DBS Autoskola" instruktoru vadībā, izmantojot savu personīgo transportlīdzekli. Vairāk informācijas "ParkoSkola" Facebook lapā vai mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!