Foto: Publicitātes attēli
Aukstuma un sniega dēļ teju katrs autovadītājs ir saskāries ar lielākām vai mazākām ķibelēm, kas negaidīti aizkavē auto izmantošanas plānus. Ne vienmēr ir iespējams uzreiz noteikt, kāds ir cēlonis traucētai automašīnas lietošanai.

Automašīnu rezerves daļu un aksesuāru veikals "Autoeksperts" aicina iepazīties ar biežākajām problēmām, kas skar automašīnas ziemas laikā, to iespējamajiem cēloņiem un „ārstēšanas" metodēm.

Auto nevar iedarbināt

Cēlonis: Nepietiekama akumulatora strāva.

Risinājums: Akumulatoru ieteicams uzlādēt divas reizes gadā. It īpaši, ja ikdienā pārvietojaties īsus ceļa posmus - no darba un atpakaļ. Jāņem vērā, ka akumulatora pilna uzlāde aizņems veselu dienu.

Mūsdienu akumulatoru lādētāji automātiski nosaka nepieciešamo uzlādes strāvu, līdz ar to uzlādes veikšanai nav nepieciešamas papildus zināšanas. Šāda veida lādētāju ieteicams iegādāties katrā mājsaimniecībā.

Cēlonis: Nevar iedarbināt automašīnu sala laikā. Problēma ar kvēlsveces dīzeļautomašīnām.

Risinājums: Dīzeļdzinēji ir pašaizdedzes dzinēji, kuriem nav nepieciešama dzirkstele, lai startētu dzinēju, līdz ar to arī mitrums dīzeļdzinējus iespaido daudz mazāk nekā benzīna motorus. Savukārt aukstums dīzeļdzinējiem ir daudz lielāks pārbaudījums. Kvēlsveces, sasilstot līdz pat 1000 grādiem, nodrošina auksta dzinēja palaišanu. Automašīnu startējot -5, -10 grādos zem nulles, pirmie simptomi, kas norāda uz kvēlsveču bojājumiem, ir neritmiska un nestabila dzinēja darbība, kā arī pastiprināta dūmošana aukstajā startā. Protams, pirms kvēlsveču maiņas vispirms ieteicams veikt dzinēja diagnostiku autoservisā. Svarīgi ir mainīt visu kvēlsveču komplektu, nevis tikai bojātās kvēlsveces, kas nereti tiek darīts taupības nolūkos. Kvēlsveces ir saslēgtas paralēlā slēgumā, un, nomainot tikai vienu kvēlsveci, tā ilgi nekalpos. Tas tādēļ, ka jaunajai kvēlsvecei būs lielāka pretestība, taču vecajām - mazāka.

Cēlonis: Nevar iedarbināt automašīnu sala laikā - nepietiekams degvielas daudzums bākā.

Risinājums: Neatstājiet automašīnu ar pustukšu bāku! Ziemas periodā temperatūras maiņas ietekmē, kad automašīna sasilst un vēlāk atdziest, degvielas tvertnē rodas kondensāts. Ja automašīna tiek atstāta ar mazu degvielas daudzumu, rodas problēmas gan ar automašīnas startēšanu, gan dzinēja darbību. Kondensāts ir vielas (gaisa) pāreja no gāzveida stāvokļa šķidrā, kas sajaucas ar degvielu un mazina degvielas kvalitāti, tādēļ ziemas periodā ieteicams biežāk uzpildīt degvielu.

Cēlonis: Atbilstošs dzesēšanas šķidrums.

Risinājums: Ja neesat pārliecināti par automašīnas dzesēšanas šķidruma stāvokli, tad to ieteicams nomainīt pirms sala sākšanās. Dzesēšanas šķidrumiem atšķiras gan ķīmiskais sastāvs, gan viršanas temperatūra, gan sasalšanas temperatūra. Ir gadījumi, kad dzesēšanas šķidruma vietā autovadītāji izvēlas pieliet destilētu ūdeni, taču tas izmaina dzesēšanas šķidruma ķīmisko sastāvu, līdz ar to arī sasalšanas un vārīšanās temperatūru. Ja automašīnas dzesēšanas šķidrums sasals, un Jūs darbināsiet automašīnu, tas nodarīs bojājumus automašīnas dzinējam. Automašīnā jālej tāds dzesēšanas šķidrums, kādu to ir noteicis ražotājs konkrētai automašīnai.

Slikta un traucēta ceļa redzamība

Cēlonis: Braucot aizsvīduši stikli.

Risinājums: Nepieciešama salona filtra maiņa. Ja salona filtrs jau ir pilns ar netīrumiem no apkārtējā gaisa un tā caurplūde ir apgrūtināta, tad aukstā un mitrā laikā svīdīs ciet automašīnas logi, kas radīs diskomfortu gan autovadītājam, gan apdraudēs braukšanas drošību.

Iesalušas durvis, bagāžnieks vai slotiņas

Cēlonis: Sasalušas durvju, bagāžnieka vāka gumijas.

Risinājums: Silikona zīmulis vai aerosols. Iesmērējiet durvju, motora pārsega un bagāžnieka vāka gumijas ar silikona zīmuli, kas neļaus durvju gumijām piesalt pie automašīnas virsbūves un atvieglos durvju atvēršanu sala laikā. Ja nav pieejams silikona zīmulis, var izmantot arī silikona pūšamo aerosolu, taču, izmantojot aerosolu, jābūt uzmanīgiem, lai neuzpūstu to arī uz stikliem, kas padarīs tos taukainus.

Cēlonis: Sasalušas logu tīrītāju slotiņas.

Risinājums: Bezrāmju logu tīrāmās slotiņas. Logu slotiņas ziemas periodā jums vajadzēs izmantot praktiski katru dienu. Logu slotiņām, kas aprīkotas ar metāla rāmi (vecā tipa), starp rāmi un gumijas slotiņu iekļūst ūdens, kas sasalst, tādējādi gumijas slotiņa vairs pilnībā nenosedz stikla virsmu, un slotiņa kļūst netīra. Izmantojot bezrāmju logu tīrāmās slotiņas, jūsu automašīnas vēja stikls tiks labi notīrīts, un uzlabotā redzamība veicinās jūsu komfortu un drošu braukšanu.

Auksts automašīnas salons

Cēlonis: Dzinēja priekšsildītājs.

Risinājums: Autonomās dzinēja priekšsildītāja sistēmas uzstādīša, piemēram, "Webasto", radīs papildus komfortu, kā arī uzlabos dzinēja veiktspēju sala laikā. Ir iespēja uzstādīt priekšsildītāja vadības taimeri, lai tas sāk sildīt dzinēja dzesēšanas šķidrumu un salonu pirms Jūsu atnākšanas. Pirms došanās ceļā automašīnas logi būs atkausēti, automašīnas salons būs sasilis - atliek tikai startēt automašīnu un doties ceļā.

Līdz 19.janvārim aicinām piedalīties konkursā un laimēt 100 EUR dāvanu karti no veikala "Autoeksperts", tādējādi rodot iespēju sasildīt un uzlabot savu auto ziemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!