Foto: Publicitātes foto
Lai droši ceļotu ar automobili kopā ar mazajiem ģimenes locekļiem, nepietiek tikai parūpēties, lai transportlīdzeklis būtu darba kārtībā – mazāka vecuma bērniem nepieciešami arī auto sēdeklīši, kas mazuļiem nodrošina drošu un ērtu ceļojumu, savukārt jūs varēsiet maksimāli koncentrēties uz transportlīdzekļa vadīšanu. Kā izvēlēties labāko variantu?

Šajā gadījumā saskarsieties ar plašu izvēli – piedāvātie produkti atšķiras gan pēc dizaina, gan arī pēc papildu funkciju daudzveidības. Taču vispirms būtu jāpievērš uzmanība grupai, kurai auto sēdeklītis pieder – tad izvēle kļūs nedaudz vienkāršāka.

Jaundzimušajiem iesakām 0 vai 0+ grupas auto sēdeklīšus, kas pielāgoti mazuļiem, kuri vēl nav iemācījušies sēdēt. 0 kategorijas sēdeklīši ir piemēroti bērniem, kuri sver līdz 10 kilogramiem (aptuveni līdz 9 mēnešu vecumam) – šīs kategorijas sēdeklīši tiek uzstādīti seju pretēji braukšanas virzienam uz aizmugurējā automobiļa sēdekļa un parasti ir aprīkoti ar speciālu galvas ieliktni. Nedaudz vecākiem (12–15 mēnešu) bērniem, kuru svars ir līdz 18 kilogramiem, būs piemēroti 0+ kategorijas sēdeklīši, kas izceļas ar universālo pielietojumu un dažādiem to stiprināšanas veidiem.

Bērniem, kuri jau var sēdēt, būs piemēroti 1. grupas auto sēdeklīši, kas ieteicami bērniem līdz 5 gadu vecumam ar svaru, kas nepārsniedz 18 kilogramus. Lai arī tos var uzstādīt gan ar seju satiksmei pretējā virzienā, gan arī ar seju satiksmes virzienā, tomēr, ņemot vērā drošības prasības, parasti tiek ieteikts pirmais variants.

Vēl vairāk paaugoties bērniem – no 4 līdz 6 gadu vecumam, būs piemēroti 2. kategorijas sēdeklīši, kas pielāgoti mazuļiem līdz 25 kilogramiem. Tā kā šāda vecuma mazuļi var sākt strauji augt, būtu vērts pievērst uzmanību tādiem modeļiem, kurus pēc kāda laika var pārveidot, piemēram, iekšējo drošības siksnu aizvietojot ar auto drošības siksnu.

Šī funkcija ir aktuāla arī tad, kad runājam par pēdējās, 3. kategorijas sēdeklīšiem, kas pielāgoti bērniem no 6 līdz 12 gadu vecumam, kuru svars nepārsniedz 36 kilogramus. Šajā gadījumā arī svarīgi pievērst uzmanību, lai sēdeklītim būtu paceļams galvas balsts, ko varētu ērti noregulēt atbilstoši bērna vecumam un augumam.

Tirgū šobrīd var iegādāties apvienotu kategoriju sēdeklīšus, kas pielāgoti ilgstošākai izmantošanai, tāpēc izvēloties šādu variantu, neaizmirstiet pārbaudiet, cik plati ir auto sēdeklīša sāni un kāds ir galvas balsta dziļums – jo šie parametri ir lielāki, jo drošāks būs ceļojums. Šajā gadījumā svarīgs ir arī kvalitatīvs pārvalks, jo tam nāksies kalpot daudzus gadus.

Izvēloties jūsu mazulim piemērotāko kategoriju, atliks tikai paintersēties par papildu auto sēdeklīšu aksesuāriem, funkcijām un izlemt, kāds dizains ir piemērotākais jūsu transportlīdzekļa salonam, taču tas viss – otršķirīgas lietas, jo galvenais kritērijs, izvēloties šo preci, neapšaubāmi ir bērnu preces maksimālā drošība.

Auto sēdeklīti par labu cenu iegādāsieties interneta veikalā 220.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!