Lai uzzinātu, kā labāk finansēt lietotas automašīnas iegādi, jāņem vērā vairāki faktori, tostarp auto vecums, ražotājs, jūsu ienākumi un paredzamā auto izmantošana. Izrādās, svarīgi apsvērt arī to, kādā veidā pēc dažiem gadiem visērtāk nomainīsiet auto uz jaunu.

Ja neplānojat maksāt visu summu uzreiz, pamatā izvēle būs jāizdara starp auto kredītu vai auto līzingu. Būs jāņem vērā šādi galvenie faktori:

  • termiņš, uz kuru iegādājaties automašīnu;
  • kādu marku jūs gatavojaties pirkt;
  • cik daudz laika jums ir;
  • kādi ir jūsu ienākumi.

Termiņš, uz kuru iegādājaties automašīnu

Parasti cilvēki zina un apzināti plāno, uz kādu termiņu tiks iegādāts auto. Visbiežāk tā nav jūsu pirmā mašīna – un, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, jūs saprotat, kāds ir optimālais "valdījuma cikls". Tāpat jūs ņemat vērā savu ienākumu pieauguma faktorus (un paredzamos lielākos pirkumus, jums ir bērni (ar nepieciešamību pēc iespējas ietilpīgāka auto) vai citi faktori.

Auto kredīts ir laba izvēle, ja iegādājaties automašīnu uz ilgu laiku – tas ir, plānojat izmantot aptuveni četrus piecus gadus. Tad, ja tālākpārdošana izrādīsies veiksmīga, auto kredīts būs izdevīgāks nekā līzings.

Auto līzings fiziskām personām ir optimāls, plānojot auto īpašumtiesības no viena līdz trīs gadiem, jo tas dod iespēju izmantot automobili ar ikmēneša maksājumiem, kas būs divas trīs reizes mazāk nekā auto kredītā uz līdzīgu laiku. Bet līzinga termiņa beigās varēs viegli nomainīt automašīnu uz jaunu spēkratu.

Kādu automašīnas marku grasāties pirkt?

Šis punkts palīdzēs atbildēt uz iepriekšējo jautājumu – par plānoto valdījuma termiņu. Statistika ir nepielūdzama un neuzpērkama: vienu ražotāju auto "dzīvo" ilgāk nekā citas auto markas.

Ja iegādājaties vidējas klases automobili, kuru saskaņā ar statistiku izmantosiet aptuveni piecus gadus, labākā izvēle būs auto kredīts. Bet, ja esat augstākās klases automašīnu piekritējs, statistika liecina, ka to nomainīsiet uz jaunu jau divarpus līdz trīs gadu laikā, un attiecīgi izdevīgāk izmantot auto līzingu.

Cik aizņemts cilvēks esat?

Laiks, kas vajadzīgs auto kredīta un auto līzinga noformēšanai, parasti ir vienāds – no jums prasīs dokumentus (parasti – pase un autovadītāja apliecību) un pieņems lēmumu par pieteikumu, sākot ar nieka 15 minūtēm.

Pavisam cita lieta – laiks, ko jums nāksies tērēt, pārdodot veco automašīnu, kad, izmaksājis kredītu vai līzinga maksājumus, jūs nolemsiet to aizstāt ar jaunu. Vēlams jau uzreiz novērtēt, cik daudz brīvā laika jums ir. Sludinājuma un foto izvietošana, diennakts zvani, kas sekos pirms auto pārdošanas, bezgalīgas pārrunas, viena un tā paša teksta atkārtošanās un lūgums piešķirt atlaidi – viss kopā aizņem daudz laiku, kaitina, traucē darbu un atņem brīvdienas. Ja laika jau tagad ir maz, var negaidīt, ka pēc dažiem gadiem tā pēkšņi būs daudz.

Ja jums ir pietiekami daudz laika šim procesam, ieskaitiet to kā punktu par labu auto kredītam. Pretējā gadījumā, ja esat aizņemts cilvēks vai jums ir daudz citu vaļasprieku, izvēlieties līzingu fiziskām personām. Pēc diviem trim gadiem jūs vienkārši atdosiet veco automašīnu līzinga kompānijā un pāriesiet uz jaunu.

Kādi ir jūsu ikmēneša ienākumi?

Uz šo, bieži sāpīgo jautājumu jāatbild maksimāli godīgi, lai reāli novērtētu, vai varat atļauties tieši to automašīnu, kuru vēlaties.

Auto kredīta ikmēneša maksājumi ir diezgan augsti. Ja esat gatavs tos maksāt par vēlamo automašīnu – nav problēmu. Turklāt jūs varat samazināt maksājumu apmēru, noformējot ilgāku kredītu (piemēram, uz pieciem gadiem). Tomēr kopējā kredītlīguma vērtība visā termiņā būtiski palielināsies.

Līzingā ikmēneša maksājumi ir divas trīs reizes mazāki, tāpēc varat nopirkt tieši to automašīnu, kas patīk (vai pat augstākas klases/labākas komplektācijas auto) – vai arī izmantot ietaupīto naudu citiem personiskiem mērķiem. Izlemiet!

Lūk, galvenie faktori, kas praksē ietekmē to, kādā veidā iegādāties automašīnu. Noslēgumā piedāvājam jums veikt "pašdiagnostiku" – rūpīgi izsverot, vai piemērotāks būtu auto līzings, vai auto kredīts, pat ja šobrīd negatavojaties mainīt automašīnu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!