Foto: Sortter OY
Automašīnas iegāde nav vienkāršs pasākums, pat iegādājoties to salonā. Pērkot lietotu auto, iespēja noslēgt neizdevīgu darījumu ir daudz lielāka, tāpēc jāzina dažas pamata lietas: kā atklāt iespējamu krāpšanu un nopirkt spēkratu, kas tiešām labi kalpos vēl vairākus gadus.

Vai ārējais izskats liecina par tehnisko stāvokli

Viena no visizplatītākajām kļūdām, izvēloties automašīnu, ir ļaušanās izskata radītajam apmānam. Bieži vien, ieraugot skaistu un spoži nopulētu automašīnu, potenciālajam pircējam rodas maldīgs iespaids, ka zem motora pārsega un tehniskajā ziņā viss ir labā kārtībā.

Nopulēt automašīnu un piešķirt tai "preces" izskatu ir vienkārši un lēti. Tāpēc nekad nesteidzieties pirkt automašīnu, novērtējot tikai tās ārējos dotumus!

Tas pats attiecas uz pretējo situāciju: ja redzat, ka noskatītajā automobilī ir nelielas "buktes", skrambiņas, tas nav nopulēts līdz spīdumam – tas nenozīmē, ka to pirkt nav vērts. Tieši pretēji, iespējams, īpašnieks nepievērsa uzmanību dažādām sīkām problēmām ar virsbūvi, tomēr kopumā labi kopa auto un sekoja tā tehniskajam stāvoklim.

Labāk paļauties uz profesionāļiem

Lai noteiktu, vai lietots auto ir atkārtoti krāsots, populāra metode ir krāsas biezuma mērītājs. Pircēji, kas nevēlas tērēt naudu profesionālam novērtējumam, izmanto arī citas vienkāršas ierīces tehnisko parametru noteikšanai. Šai amatieru pieejai var būt pavisam nelāgas sekas – šāds vērtējums var izrādīties aplams.

Pat ja krāsas mērītājs norāda uz rūpnīcas krāsu, tas nenozīmē, ka automašīna nav iekļuvusi avārijās un atkārtoti krāsota. Lai precīzi izprastu dažādu detaļu stāvokli, ir jāanalizē papildu dati, balstoties uz pietiekamu pieredzi un zināšanām.

Ja esat noskatījis kādu lietotu automašīnu, pirmais solis būtu nevis doties pie profesionāļiem to testēt, bet gan ieskatīties kādā statistikas vietnē, kur iespējams iegūt plašu informāciju par automašīnas vēsturi, tostarp nobraukumu, zādzības faktu, negadījumiem, to, vai auto bijis izmantots kā taksometrs (nolietojums!), ražošanas vietu un veiktajām apkopēm. Nav noslēpums, ka auto pārdevēji īpaši "grēko" ar odometra rādītājiem, sagrozot tos tā, ka uzrādītais nobraukums ir daudz mazāks nekā realitātē.

Ja auto kredītā, tad tikai no pārbaudīta aizdevēja

Daudzi izvēlas iegādāties lietotu, izmantojot papildu finansēšanu – auto kredīts. Tas ir pamatoti, jo, kā liecina automašīnu tirgotāju dati, vislielākais pieprasījums Latvijā ir pēc piecus līdz septiņus gadus vecām automašīnām, kuras maksā 10 tūkstošus līdz 12 tūkstošus eiro. Šādā situācijā nereti vajadzīgs kredīts, un kredītu piedāvājumus visvieglāk salīdzināt "Sortter" kredītu kalkulatorā.

Auto kredīts būtībā ir patēriņa kredīts, kas paredzēts automašīnas iegādei. To izdevīgāk izmantot tieši relatīvi vecākiem lietotiem auto, kas pieejami par salīdzinoši lētāku cenu, bet līzingam nekvalificējas. Auto kredīta mīnuss ir augstāka procentu likme, bet pluss – tas, ka spēkrats uzreiz pēc darījuma noslēgšanas pāriet pircēja īpašumā, kamēr līzingā ņemtas automašīnas īpašnieks ir līzinga devējs, bet pircējs – tikai lietotājs līdz līzinga nomaksai.

Pirkt no draugiem – vai vienmēr droši

Ļoti bieži saskaramies ar situāciju, kad draugi, paziņas vai kolēģi pārdod savus automobiļus. Rodas jautājums: kāpēc gan nepirkt no viņiem, jo pazīstami cilvēki taču nepiekrāps! Šādos gadījumos cilvēks nereti nepietiekami rūpīgi izvērtē automašīnas tehnisko stāvokli pirms pirkuma, jo kautrējas izrādīt neuzticēšanos pazīstamam cilvēkam. Bet veltīgi.

Ja neesat gatavs pārbaudīt sava paziņas auto pirms pirkuma, labāk no šīs ieceres atteikties. Citādi iegādāsieties kaķi maisā, turklāt sabojāsiet attiecības, kritizējot paziņu par "brāķa iesmērēšanu".

Par visu naudu

Daudzi transportlīdzekļu īpašnieki izšķiras par labu diezgan radikālam lēmumam, iztērējot visus uzkrājumus vai viņu rīcībā esošos brīvos līdzekļus auto iegādei, lai nopirktu pēc iespējas dārgāku, jaunāku, "neproblemātiskāku" mašīnu.

Bet, pēc ekspertu domām, tas ir ļoti kļūdains lēmums. Lietotas automašīnas iegādei vēlams tērēt tikai 90% no uzkrātās vai kredīta summas, bet 10% atstāt gadījumam, ja tuvākajā laikā pēc pirkuma kaut ko nāksies remontēt.

Jāatceras, ka arī vārdiem "tikko no Vācijas" nevajadzētu pārmērīgi iepriecināt potenciālo pircēju, tieši pretēji, jākļūst vēl uzmanīgākam, ja piedāvātais auto ir pieejams par lētāku cenu nekā analogs variants Vācijas tirgū, jo jāpieskaita arī starpniecības un transportēšanas izmaksas.

Pirms aizņemies ātro kredītu, izvērtē savas iespējas atmaksāt kredītu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!