Foto: Publicitātes foto

Dienām kļūstot siltākām un gatavojoties jaunajai riepu sezonai, jautājumu loks par riepām ir ļoti plašs. Iegādāties jaunas riepas, lietotas riepas, vissezonas riepas, budžeta klases riepas, vidējā segmenta riepas vai premium riepas? Uzzini vairāk, kuras vasaras riepas izvēlēties savam auto!

Oficiāli ar vasaras riepām drīkst pārvietoties jau sākot no 1. marta līdz pat 1. decembrim, taču ieteicamākais laika posms ir tad, kad vidējā gaisa temperatūra ir pārsniegusi +7 grādu atzīmi. Siltais pavasaris ir īstais brīdis, lai parūpētos par drošu braukšanu vasaras sezonā un nomainītu ziemas riepas uz vasaras riepām. Autovadītāju vidū ir novērots paradums – ar ziemas riepām braukt arī vasarā. Braukšana ar nepiemērotām riepām nav droša nevienā sezonā, jo riepu gumijas sastāvi atšķiras. Lai ziemas riepas spētu izturēt krasās temperatūras maiņas ziemas laikā, tās tiek izgatavotas no mīkstāka gumijas maisījuma, kurš, saskaroties ar karstu asfaltu, kļūst pārlieku elastīgs un bīstams. Ziemas riepas vasarā zaudē saķeres īpašības ar ceļu, stipri ātrāk nodilst un bremzēšanas ceļš kļūst garāks, tādējādi apdraudot autovadītāju un citus satiksmes dalībniekus. Drošākai braukšanai vasarā ir jāizvēlas vasaras riepas, kurās tiek izmantots īpašs materiāls.

Vasaras riepām ir īpaši pielāgots sastāvs un protektora zīmējums, lai samazinātu akvaplanēšanas risku un paaugstinātu saķeri ar sausu vai slapju ceļa virsmu. Īpašais riepu sastāvs nodrošina labāku manevrēšanu un īsāku bremzēšanas ceļu.

Protams, pastāv arī vidusceļš – vissezonas riepas. Tās gan ieteicams izvēlēties autvadītājiem, kuri veic salīdzinoši nelielu braucienu skaitu ar nelieliem attālumiem. Lai arī šīs riepas ir pielāgotas visām sezonām, tās nekad nav tik kvalitatīvas, kā riepas, kuras ir piemērotas konkrētai sezonai.

Kuras vasaras riepas izvēlēties?

Mūsdienās teju katram braukšanas stilam var atrast piemērotas budžeta riepas, vidējā segmenta riepas vai premium riepas. Tādēļ, izvēloties atbilstošākās vasaras riepas, jāņem vērā galvenais kritērijs – cik daudz līdzekļu vēlaties ieguldīt savai drošībai uz ceļa. Šajā gadījumā būtiski ir izvēlēties uzticamu ražotāju, nevis kaķi maisā.

Ja esat nolēmuši izvēlēties budžeta riepas, tad šajā segmentā kvalitātes rādītājos dominē "Sailun" un "Triangle" riepas. "Sailun" ir pirmais riepu ražotājs no Ķīnas, kas saņēmis Vācijas ekspertu TÜV SÜD sertifikātu. Savukārt "Triangle" riepas piedāvā premium kvalitāti budžeta riepu segmentā, nodrošinot augstāku drošības līmeni.

Izvēloties vidējās klases riepas, tās izmaksās nedaudz dārgāk par budžeta klases riepām, taču to kvalitāte un veiktspēja būs augstākā līmenī. Vidējās klases riepas ir lieliska izvēle autobraucējiem, kuri brauc regulāri un pa dažādiem ceļa segumiem.

Šā brīža izdevīgākā izvēle ar augstu kvalitāti par pieejamu cenu būs "Altenzo" riepas, kā arī "Lassa" riepas no "Bridgestone" grupas un "Laufenn" no "Hankook" grupas.

Ja būsiet nobrieduši iegādāties premium klases riepas, tad variet būt droši, ka šo cenu ir vērts maksāt par jūsu drošību un komfortu. Īpaši noderīgas auto vadītājiem, kuri bieži pārvietojas ar auto un bieži maina ceļa segumus. "Riepu Garāžas" meistari iesaka izvēlēties "Nokian" riepas un "Hankook" riepas, kuras regulāri gozējas vairāku starptautisku riepu testu līderu godā. Šīs riepas nepievils ne uz šosejas, ne uz dubļaina lauku ceļa.

Ja plānojat veikt nopietnu investīciju riepās, kurām ir klusa gaita, laba vadāmība un ilgmūžība, tad premium segmentā iesakām "Michelin" un "Continental" riepas.

Lietotas riepas piemērotas būs tādā gadījumā, ja līdz sezonas beigām atlicis pavisam nedaudz vai arī maciņa saturs ir pavisam pieticīgs un nekas cits neatliek kā skatīties lietotas riepas. Šādos gadījumos gan labāk ir izvēlēties premium segmenta zīmolus ar protektora atlikumu ~5-6mm. Ideālā gadījumā, tās var iegādāties ar garantiju. Iegādājoties riepas pa vienai, aicinām pakonsultēties ar "Riepu Garāžas" meistariem, lai izvēlētos atbilstošāko jau esošajam riepu komplektam.

Ja, izdarot izvēli, jūs nezināt savas riepas izmērus vai diska izmērus, "Riepu Garāža" piedāvā izvēlēties riepas pēc auto markas un modeļa.

Iegādājoties jaunas vai lietotas riepas "Riepu Garāžā", nosauciet paroli GARĀŽA un saņemiet bezmaksas montāžu dāvanā. Pieejama arī nesezonas riepu uzglabāšana un veco riepu utilizācija.

"Riepu Garāža" – vadošais riepu serviss Rīgā ar piecām filiālēm visā pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!