Foto: Shutterstock
Apkārtējās vides aizsardzība ir viens no mūsdienās biežāk aprunātajiem tematiem. Par to runā visi, sākot no politiķiem, līdz mūziķiem un aktieriem. Lai arī indivīda līmenī mēs nespējam radīt grandiozus klimata uzlabojumus, ir iespējams pievērst lielāku uzmanību tam, kādi ir mūsu ikdienas paradumi un attieksme pret lietām.

Tāpat kā lietotu auto tirdzniecība, arī šādu auto detaļu un aksesuāru otrreizēja pārstrāde ir kaut neliels pienesums ilgtspējīgai attīstībai. Turpinājumā mazliet par automašīnu otro dzīvi un to detaļu potenciālo izmantošanu.

Automašīnu pārstrāde

Lietotu auto tirdzniecība ir viens no veidiem, kā taupīt resursus. Bieži automašīnas tiek nogādātas metāllūžņu nodošanas punktos, kur tās tiek sagrieztas un sapresētas. Lielie tērauda bloki tālāk tiek pārstrādāti jaunās automašīnās vai cita veida tehnikā. Gandrīz trīs ceturtdaļas no jauna saražotā tērauda nāk tieši no pārstrādātiem materiāliem un lielu lomu spēlē tieši automašīnu pārstrāde.

Katrs pārstrādātais produkts vai lieta saglabā nelielu daļu dabas resursu, tajā pat laikā aizsargājot vidi. Pārstrādāšana tāpat samazina gaisa un ūdens piesārņojumu, ļaujot lielāku daļu no zemes platības izmantot dzīvošanai. Runājot tieši par auto pārstrādi, tā būtiski samazina siltumnīcas efekta gāzu emisijas, kurām ir negatīva ietekme uz cilvēka veselību.

Foto: Shutterstock

Auto detaļu pārvēršana dizaina un interjera elementos

No automašīnām veidoti elementi var būt ne tikai vizuāli baudāmi, bet arī praktiski. Šādu objektu iekļaušana interjerā var būt ļoti piemērota industriāla tipa ēkās, auto servisos, kafejnīcās vai vienkārši dzīvojamajā platībā. Ir daudz un dažādi veidi, kā iespējams izmantot automašīnas detaļas atkārtoti. No tām iespējams izveidot:

  • gaismas elementus;
  • gultas;
  • galdus;
  • krēslus;
  • plauktus.

Labākais ir tas, ka izveidot iespējams gandrīz jebko – viss ir atkarīgs no izdomas un pieejamajiem materiāliem. Piemēram, pikapam nozāģēta kravas kaste var kalpot kā gulta, ja to pareizi apstrādā un iekšā ieklāj matraci.

● Visai populārs risinājums interneta lietotāju vidū ir galdi, kuru pamatā ir izmantoti dzinēju bloki. Tie tiek novietoti uz zemes, pa virsu liekot stikla plāksni, kura darbojas kā galda virsma. Tas pats ir paveicams arī stikla virsmu novietojot uz auto piekares atsperēm.

● Vēl viens iecienīts automašīnas veco detaļu otrreizējas izmantošanas risinājums ir klubkrēslu un dīvānu veidošana. Tas tiek panākts izmantojot automašīnas priekšējo daļu. Tā tiek atdalīta no pārējās automašīnas, tālāk noņemot motora pārsegu un atbrīvojoties no dzinēja, kā arī restes. Viss, ko atliek izdarīt ir ievietot tukšajā vietā dīvāna polsterējumus un pielabot nepieciešamās detaļas. Vislabākais efekts ir panākams, ja priekšējie lukturi tiek atstāti savā vietā. Tāpat, izmantota var tikt arī automašīnas aizmugure.

● Auto daļas var izmantotas ne tikai interjera vajadzībām, bet arī citiem praktiskiem risinājumiem. Grillēšanas entuziasti noteikti novērtēs paštaisītu cepamo iekārtu, kura tāpat kā dīvāns , veidota no atdalītas automašīnas priekšas. Atšķirībā no dīvāna, no motortelpas tiek izņemts dzinējs, taču pārsegu atstāj – tas darbojas kā grila vāks.

Foto: Shutterstock

Būtu visai neiespējami uzskaitīt visus veidus, kādos izmantojamas automašīnas detaļas otrreizējai pārstrādei. Tas ir paveicams interjera dizaina vajadzībām, mākslas nolūkos vai radot kādu tīri praktiskas nozīmes elementu.

Lietotu auto tirdzniecība ir piemērots risinājums, lai sniegtu kaut nelielu ieguldījumu vides aizsardzībā un saglabāšanā. Vienalga, vai ar auto tiks braukts, vai tā daļas tiks izmantotas mākslinieciskiem nolūkiem, daba par to noteikti būs pateicīga. Saviem projektiem lietotus automobiļus apskatīt un iegādāties var auto tirdzniecības vietā BRC Autocentrs. Tā ir augstākās kvalitātes apkalpošana jau 20 gadus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!