Foto: Pexels
Atbildēt uz jautājumu par to, kādu auto pirkt, nav nemaz tik sarežģīti. Protams, ja vien zini, kuriem parametriem vajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību. Par tiem vairāk – raksta turpinājumā!

Cena

Automašīnas cenai praktiski vienmēr ir ļoti liela nozīme, jo tā ietekmēs tavas mājsaimniecības finansiālo stāvokli. Tāpēc, pirms dodies uz sludinājumu portāliem vai auto plačiem, aprēķini, kādu naudas summu esi gatavs tērēt auto iegādei.

Lielākoties auto pirkšanai tiek izmantots līzings vai kredīts, tādēļ pārliecinies, vai ikmēneša maksājums nebūs pārlieku liels. Ņem vērā, ka auto līzinga gadījumā būs nepieciešama arī pirmā iemaksa, un obligāti nāksies iegādāties KASKO polisi, kā arī veikt automašīnas novērtējumu.

Uzturēšanas izmaksas

Automašīnas iegāde ir tikai visu izdevumu sākums. Pēc tam būs regulāri jāpērk degviela (vai jāuzlādē akumulators), jāveic regulāras apkopes, un reizi pa reizei noteikti atgadīsies arī kāda mazāka vai lielāka problēma, kuru novērst būs jādodas uz servisu. Aizmirst nevar par OCTA polisi un auto ekspluatācijas nodokli, kā arī par KASKO apdrošināšanu un stāvvietu izmaksām.

Ietilpība un izmērs

Foto: Freepik.com

Ģimenei ar vairākiem bērniem svarīgs būs pietiekami plašs salons un bagāžas nodalījums, kurā ievietot bērnu ratiņus un visu pārējo nepieciešamo kādam garākam izbraucienam. Tas gan uzreiz nenozīmē, ka jālūkojas pašu lielāko automašīnu virzienā, jo līdz ar auto izmēru parasti pieaug arī cena par tās uzturēšanu un degvielas patēriņš. Savukārt tiem, kuri lielākoties pārvietojas pilsētas ietvaros, pie sirds ies gabarītos nelieli auto, jo ar tiem ir ievērojami ērtāk parkoties.

Dzinēja veids un degvielas patēriņš

Automašīnas ar dīzeļdegvielas dzinēju parasti ir nedaudz dārgākas par auto ar benzīna motoru, un vairāk maksāt nākas arī par remontu un uzturēšanu. Taču dīzeļdegviela ir lētāka, un patēriņš parasti ir mazāks nekā benzīna dzinējam. Dīzeļdegvielas dzinējs vairāk piemērots garākiem, vienmērīgiem izbraucieniem. Benzīna dzinējs būs piemērotāks tiem cilvēkiem, kuri pārsvarā veic nelielus attālumus, kā arī vēlas, lai automašīnu bez problēmām varētu iedarbināt bargākā salā.

Ievērojami zemākas izmaksas par degvielu izjūt autobraucēji, kuri savos spēkratos pilda gāzi, tomēr šādas automašīnas sludinājumu portālos un auto plačos ir krietni mazākā skaitā. Vēl viena opcija – elektromobiļi, kas izceļas ar zemām ekspluatācijas izmaksām. Bet, lai to iegādātos, jārēķinās ar lielām sākotnējām izmaksām, un regulāri būs nepieciešams veikt akumulatora uzlādi, kas ne visur ir iespējams.

Drošības līmenis

Foto: Foter.com

Diemžēl avārijas un negadījumi ir neatņemama ceļu satiksmes sastāvdaļa. Lai parūpētos par savu drošību, protams, jābrauc atbildīgi un atbilstoši konkrētajai situācijai, bet ne mazāk svarīgs faktors ir automašīnas drošības novērtējums. Ar to vari iepazīties "Euro NCAP" mājaslapā, kur katrs auto ir detalizēti novērtēts vairākos parametros, sniedzot gan kopējo novērtējumu piecu zvaigžņu skalā, gan izdalot pieaugušo un bērnu drošību, uzskaitot drošības ekipējumu un funkcijas, kā arī sniedzot citu noderīgu informāciju.

Droši vien esi pamanījis, ka latvieši ir iecienījuši automašīnas meklēt Vācijā. Kādēļ? Atbildi uz šo jautājumu atradīsi Vivus.lv jaunākajā bloga rakstā Kādas ir priekšrocības, iegādājoties auto no Vācijas?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!