Foto: Publicitātes foto
Straujiem soļiem tuvojas ziema - gadalaiks, kad piedalīšanās ceļu satiksmē ir daudz bīstamāka nekā parasti. Šajā sezonā autovadītājiem jābūt īpaši piesardzīgiem, jo ceļa segums var būt slidens, taču jāņem vērā ne tikai ceļa seguma stāvoklis, bet arī laikapstākļi, izvēloties tam piemērotu braukšanas ātrumu un distanci. Lai izvairītos no ceļu satiksmes negadījumiem, sniedzam Jums 5 ieteikumus drošai braukšanai ziemas periodā:

1. Pirms sezonas pārbaudiet un sagatavojiet automašīnu

Transportlīdzekļa bojājumi ir nepatīkami autovadītājam jebkurā gadalaikā, taču ziemas sezonā tas var būt īpaši bīstami. Pirms ziemas sezonas sākuma autovadītājiem ieteicams doties uz servisu, lai veiktu transportlīdzekļa pārbaudi un sagatavotu to atbilstoši gadalaikam.

Nepārtraukti nepieciešams pārbaudīt bremzes un gaismas, kā arī akumulatoru. Svarīgi ir arī pārbaudīt gaisa spiedienu riepās, jo aukstumā gaisa molekulas riepās aizņem mazāk vietas, samazinot spiedienu riepās. Pārāk zems gaisa spiediens riepās var radīt riepu pārkaršanu, kas var radīt riepu protektora atdalīšanos – ziemas sezonā tas var radīt ļoti bīstamu situāciju, jo autovadītājs var zaudēt kontroli pār savu transportlīdzekli.

Jāpārliecinās arī par vējstiklu slotiņu kvalitāti, kā arī jāiegādājas ziemai atbilstošu vējstikla šķidrumu, kas, neaizsalstot logam, nodrošinās labu redzamību.

2. Ievērojiet ātrumu un distanci, neveiciet straujus manevrus

Ziemas laikapstākļu ietekmē ceļa virsma kļūst slidena un braukšanai nedroša, tādēļ ievērojiet ātrumu un distanci. Lai gan tiek uzskatīts, ka ziemas riepas atvieglo braukšanu, tas nenozīmē, ka atrodaties drošībā. Ziemā iespējama situācija, kurā transportlīdzeklis zaudē saķeri ar ceļa virsmu, tādēļ jāizvairās no liela ātruma, straujiem manevriem un mazas distances. Ziemas sezonā labāk ieplānojiet pavadīt ceļā ilgāku laiku, nekā tas notiek parasti, un esiet pārliecināti, ka atrodaties drošībā.

3. Apzinieties savas prasmes un izvērtējiet savas spējas

Ja Jums šķiet, ka laikapstākļi un ceļu stāvoklis ir nelabvēlīgi braukšanai, kā arī Jūs neesat spējīgi šādā situācijā doties ceļā – nedariet to! Jāņem vērā, ka ceļa virsmas stāvoklis atkarībā no laikapstākļiem var strauji mainīties. Ja esat jau ceļā un apzināties, ka tas nav droši un neesat spējīgi droši nokļūt līdz galamērķim, apstājieties un nogaidiet. Ziemas sezonā kritiski jāizvērtē savas braukšanas prasmes un spējas, jo tieši tās ietekmē Jūsu drošības garantu.

4. Izvairieties no nepatīkamām situācijām

Ziemā ceļu satiksmes negadījumi mēdz notikt daudz biežāk nekā citos gadalaikos, tādēļ esiet uzmanīgi! Lai nesagādātu sev galvassāpes un izvairītos no nepatīkamām situācijām, neriskējiet!

Īpaši ziemā nepieciešams pārliecināties, ka esat iegādājies auto apdrošināšanu. Tas Jums radīs drošības garantu neparedzētās situācijās, aiztaupot uztraukumus un galvassāpes. Lēta OCTA polise ziemas sezonā būs Jūsu labākais draugs!

5. Pirms dodaties ceļā - pārliecinieties par drošību

Par automašīnas stāvokli nepieciešams parūpēties ne tikai pirms ziemas sezonas – tas jādara arī autovadītājam pirms katras auto lietošanas reizes. Jāpārbauda itin viss, kas ziemas apstākļos var tikt bojāts.

Notīriet lampas no sniega vai ledus, notīriet auto numura zīmi, pārliecinieties, ka automašīnu neklāj sniega, ledus kārta. Pat neliels sniega daudzums uz priekšējā vējstikla var apgrūtināt redzamību, kā arī uz automobiļa jumta esošais sniegs braucot var krist un sabojāt aizmugurē vai garām braucošu auto virsbūvi, izraisot pat avārijas situācijas, ja sasaluša sniega gabals ielido braucoša auto priekšējā stiklā.

Ziema daudziem autovadītājiem ir nepatīkama, taču ceram, ka šie padomi Jums noderēs šajā gadalaikā uz ceļa justies daudz labāk nekā parasti. Lai droša ziemas sezona!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!