Foto: DELFI

Pēdējos desmit gados (no 2007.gada sākuma līdz 2016. gada beigām) OCTA apdrošinātāji un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) valsts un pašvaldību iestādēm kompensējušas atlīdzības 22,1 miljonu eiro apmērā, liecina LTAB apkopotā statistika. Vidēji ik gadu valsts un pašvaldību iestādes no apdrošinātājiem atlīdzībās saņem divus līdz trīs miljonus eiro.

OCTA likums nosaka, ka apdrošinātāji un LTAB atlīdzina zaudējumus ne tikai ceļu satiksmes negadījuma (CSNg) rezultātā cietušajām personām, bet arī valstij un pašvaldībām par CSNg cietušo ārstēšanu un rehabilitāciju, piemēram, par ātrās neatliekamās palīdzības izsaukumu un cietušā nogādāšanu uz ārstniecības iestādi, ārstēšanu un uzturēšanu slimnīcā, veselības atjaunošanu rehabilitācijas centros, ja to nozīmējis ārsts saistībā ar CSNg gūtajām traumām un citus ar veselības uzlabošanu saistītus izdevumus.

Tāpat tiek atlīdzināti valsts un pašvaldību izdevumi, kuri saistīti ar CSNg cietušo slimības lapu apmaksu, pensijām un pabalstiem invalīdiem un apgādājamiem, apbedīšanas pabalstiem, kā arī tehnisko palīglīdzekļu īri vai iegādi.

Pēdējo desmit gadu laikā OCTA izmaksātās atlīdzības valsts un pašvaldību budžeta iestādēm ik gadu bijušas vidēji divi līdz trīs miljoni eiro. 2014. gadā tie bija 2,65 miljoni eiro, gadu vēlāk – 2,05 miljoni eiro; bet pērn – 3,12 miljoni eiro. Šī gada pirmajā ceturksnī valsts un pašvaldības institūcijām izmaksātas atlīdzības ir 0,72 miljoni eiro.

"Runājot par izmaksām, kas veidojas apdrošinātājiem saistībā ar OCTA zaudējumu pieteikumiem, visbiežāk tiek pieminētas atlīdzības transportlīdzekļa vai citas mantas bojājumu novēršanai, taču nepamatoti tiek aizmirstas apdrošinātāju veiktās izmaksas, atlīdzinot valstij radušos izdevumus par CSNg cietušo ārstēšanu, uzturēšanu ārstniecības iestādēs, kā arī izmaksātajiem pabalstiem. Turklāt ārstēšanās un rehabilitācija, kā arī valsts pabalstu izmaksa pēc CSNg var ilgt vairāku gadu vai pat visa mūža garumā, kas nozīmē, ka vēl 2017. gadā tiek atlīdzināti zaudējumi par CSNg, kas notikuši 2007. gadā un senāk," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!