Platformā "ziedot.lv" šonedēļ sākta 1,5 miljonu eiro vākšana desmit Latvijā izstrādātu džipu iegādei Ukrainas armijas specvienībām.

Kampaņas "10 lapsas Ukrainai" mērķis ir nosūtīt Ukrainas armijas specvienībām desmit "VR FOX" automobiļus īpašo uzdevumu veikšanai. Šāda tipa automašīnas ir Ukrainas bruņotajiem spēkiem īpaši nepieciešamas, lai veiktu izlūkošanas un diversijas uzdevumus ienaidnieka aizmugurē.

Šis ir vislabākais veids notestēt automašīnas kaujas apstākļos, pirms tās nonāk Latvijas armijas bruņojumā. Kaujās testēts auto – tas ir ne tikai ieguldījums Ukrainas neatkarības cīņās, bet arī Latvijas armijas stiprināšanā.

Turklāt automašīnas Ukrainā nokļūst pēc lendlīzes noteikumiem. Sabojātās automašīnas paliks Ukrainā, bet pārējās mašīnas vai nu tiek sūtītas atpakaļ uz Latviju, vai tiek pārdotas Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Atgrieztās mašīnas tiek nodotas lietošanai Latvijas bruņotajiem spēkiem, bet iegūtā nauda par pārdotajām mašīnām tiek novirzīta Latvijas NBS jaunu "FOX" iegādei.

Ja kampaņas laikā netiks savākts pietiekošs finansējums kaut vienas VR FOX automašīnas izgatavošanai, visi ziedotie līdzekļi tiks nodoti biedrībai "Agendum" – "Twitter konvojs Ukrainai".

Kopējais akcijas budžets ir līdz 1 500 000 eiro plus pievienotās vērtības nodoklis.

Jau ziņots, ka pērn septembrī Ādažu poligonā prezentēts SIA "Baltic Motorsport Promotion" un SIA "Vāģi" izstrādāta pilnpiedziņas transportlīdzekļa "VR-1-FOX" prototips, kas, ņemot vērā Latvijas ģeogrāfiskos apstākļus, tiek attīstīts īpaši NBS vajadzībām.

"VR-1-FOX" ir militārs transportlīdzeklis ar atvērtā tipa virsbūvi, kas piemērots gan personāla, gan kravu transportēšanai, apvienojot vieglā bagija manevrētspēju ar apvidus auto izturību. Transportlīdzeklim ir četru riteņu neatkarīgā balstiekārta un regulējama pilnpiedziņas sistēma.

Prototipa izstrādē maksimāli piesaistīti Latvijas uzņēmumi, lai, turpinot projekta attīstību, sniegtu papildu pienesumu Latvijas tautsaimniecībai un nodrošinātu piegāžu drošību.

Jau ziņots, ka Latvija tuvākajā laikā Ukrainai piegādās jaunus militārā atbalsta sūtījumus – "Stinger" pretgaisa aizsardzības raķetes, helikopterus, ložmetējus ar munīciju un bezpilota lidaparātus.

Tāpat Latvija turpinās apmācīt dažāda līmeņa Ukrainas bruņoto spēku karavīrus, palielinot apmācību intensitāti, ar mērķi apmācīt vismaz divas reizes vairāk ukraiņu nekā 2022.gadā.

Aizsardzības ministrija janvāra sākumā paziņoja, ka līdz šim Latvijas sniegtais atbalsts Ukrainai veido 0,93% no IKP jeb vairāk nekā 314 miljonus eiro. No šīs summas aptuveni 300 miljoni eiro veido Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai, bet pārējo summu - Latvijas sabiedrības saziedotie līdzekļi. Latvijas militāro atbalstu Ukrainai veidoja munīcija, prettanku ieroči, "Stinger", bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, četri helikopteri, degviela, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas karavīriem un citas preces.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji mieram" īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt ziedojumus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Tāpat ar Aizsardzības ministrijas atbalstu Ukrainā regulāri tiek nogādāta daudzveidīga humānā un medicīniskā palīdzība, kas tiek organizēta sadarbībā ar "Ziedot.lv" un kustības "Uzņēmēji mieram" atbalstu.

Savukārt akcijā "Twitter konvojs" Ukrainas bruņoto spēku karavīriem ziedoti jau vairāk nekā 900 apvidus auto, lai uzvarētu kaujās pret Krievijas okupācijas spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!