Foto: DELFI Aculiecinieks
Iepriekšējos pāris gadus auto nozares spilgtākie notikumi gan Latvijā, gan pasaulē pamatā saistījās ar globālās ekonomikas dižķibeles sekām – jaunu automobiļu tirgus pastāvīgu kritumu un slēgtām leģendāru auto marku rūpnīcām. Šis gads nozarē bijis priecīgākās noskaņās un nākotnei daudzsološākās kā industrijā, tā arī motorsportā.

Bagātnieku un greznu auto ļembasts Latvijā


Foto: LETA
Par 2013. gada spilgtāko auto nozares notikumu Latvijā pilnīgi noteikti atzīstams dzīvesstila rallijs "Gumball 3000", kas braucienā no Skandināvijas uz Monako piestāja arī Rīgā. Tāpat kā citās pilsētās, arī rīdzinieki varēja klātienē aplūkot šo bagātnieku ekskluzīvos un dārgos spēkratus. Latvijas iedzīvotāju interese par šo pasākumu bija ārkārtīgi liela. Tomēr neiztika arī bez starpgadījumiem – viena komanda uz slidena ceļa pie Skultes avarēja ar savu "Ferrari". Par laimi, cilvēki šajā negadījumā necieta.

Reinis Nitišs – Eiropas rallijkrosa čempions


Foto: Publicitātes foto
Reinim Nitišam šogad izdevās realizēt savulaik autokrosa braucēju ieviesto saukli un mērķi "Latvietis – Eiropas čempions". 17 gadus vecais jēkabpilietis pārsteidza un pat šokēja Vecā kontinenta rallijkrosa sabiedrību, kas nebija gatava tik pārliecinošam, gudram un ātram Latvijas sportista sniegumam. Reinis uzvarēja sešos no deviņiem šāgada Eiropas čempionāta posmiem, bet titulu nodrošināja vienu sacīksti pirms sezonas beigām.

Ilgotais ceļš mākoņos


Foto: Drive eO
Latvijas autosporta konstruktors Andris Dambis šogad atvēra jaunu lappusi savā inženiera karjerā, kas saucās "eO PP01" – elektromobilis slavenajām "Pikes Peak Hill Climb" sacīkstēm, kas jau 90 gadus notiek Amerikā. Lai arī debijas sacīkste bija dramatiska – pilots Jānis Horeliks avarēja un tika pat nogādāts slimnīcā –, taču nu jaunizceptajam Triju Zvaigžņu ordeņa kavalierim Andrim Dambim daudz skaidrāks skats un pilna galva ideju par otrās paaudzes Paikspīkas auto – "eO PP02".

'SAAB' paceļas no pelniem


Tieši pirms diviem gadiem ar bankrota pieteikumu tiesai noslēdzās "SAAB" agonija. Vēlāk to iegādājās Ķīnas un Zviedrijas jaunizveidotais kopuzņēmums "National Electric Vehicle Sweden". Tomēr "SAAB" jauno īpašnieku iecere bija elektromobiļu ražošana Ķīnai uz nu jau veco modeļu bāzes.

Negaidīts pārsteigums auto leģendas cienītājiem šāgada beigās bija "9-3" modeļa ražošanas atjaunošana Zviedrijā. Lai arī pamatā tie nonāks pie izplatītājiem Ķīnā, markas cienītāji šo spēkratu var iegādāties arī pa tiešo no rūpnīcas par 22 tūkstošiem latu. Jāatzīmē, ka nākamgad ražošanā nonāks jau solītā "9-3" versija ar elektromotoru.

Latvijas vārds skaļi izskan Eiropas rallija apritē


Foto: DELFI

Lai gan Latvija Eiropas rallija čempionātā (ERČ) jau ir bijusi, šogad tās vārds izskanēja pa īstam skaļi. 2013. gadā ERČ aizritēja pēc jauna sacensību formāta, atsakoties no sarežģītās koeficientu sistēmas un gandrīz uz pusi samazinot posmu skaitu. Latvija jaunajā ERČ shēmā uzņēma otro meistarsacīkšu posmu februārī. Ārzemju dalībnieki, FIA novērotāji un čempionāta rīkotāju "Eurosport" pārstāvji bija piesardzīgi, dodoties uz Latviju, taču aizbrauca no "Rally Liepāja-Ventspils" pilnīgā sajūsmā, ko pēc tam parādīja arī FIA novērotāja atskaite un līgums ar "Eurosport" par Latvijas ERČ posma rīkošanu uz trim gadiem.

Prestižajā WTCC seriālā pirmo reizi debitē autosportists no Latvijas


Foto: Publicitātes foto

Latvijas autosportista uzlecošā zvaigzne Konstantīns Calko šogad "Radical Masters Euroseries" čempionātā izcīnīja otro vietu un pirms dažām nedēļām debitēja pasaules salonautomobiļu čempionātā (WTCC), aizvadot sacensības Makao trasē. Calko ir ne tikai pirmais Latvijas, bet pat Baltijas mēroga pārstāvis, kas debitējis šajā prestižajā čempionātā. Savukārt šomēnes sportists devās uz Portugāli, lai Eštorilas sacīkšu trasē piedalītos FIA GT čempionāta "Audi R8 LMS Ultra" testu braucienos, uz kuriem viņu uzaicināja "Team Novadriver" komanda, kas aizvadītajā sezonā kļuva par čempioniem.

Latvijas autoparku papildina kārtējie autobūves šedevri


Foto: Publicitātes foto
Kamēr Eiropas jauno automobiļu tirgus joprojām stagnē, un arī Latvijas ekonomiku tik tikko ir atguvusies no dižķibeles, ir sociāli slāņi, kur finansiālu problēmu nav un nav arī bijis. Šepat Latvijas auto entuziastus priecēja fakts, ka šovasar valsts autoparka reģistru papildinājis viens no 150 saražotajiem "Aston Martin V12 Zagato".

Savukārt kāds cits uz Latviju no ASV atgādājis vienu no labākajiem elektromobiļiem "Tesla Model S" vēl pirms šī modeļa oficiālās tirdzniecības uzsākšanas Eiropā.

Sebastjenu maiņa WRC


Foto: Publicitātes foto

Šāgada pasaules rallija čempionātā (WRC) atkal uzvarēja Sebastjens. Tikai vairs ne Lēbs - Ožjērs. Braucot ar čempionāta debitantu, "Volkswagen" automašīnu, Ožjērs pārliecinoši dominēja praktiski visos rallijos un titulu ieguva vēl pirms sezonas beigām. Toties par "gada atvadām" noteikti var nodēvēt Sebastjena Lēba piedzīvojumus viņa pēdējā WRC sacīkstē – deviņkārtējais pasaules čempions no WRC atvadījās ar "vāku"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!