Foto: Shutterstock
Autonozares tirgus katru gadu strauji mainās, taču dažas tendences un populārākie autopārdevēju krāpšanas paņēmieni joprojām paliek nemainīgi. IT datu uzņēmums "carVertical" publicējis ikgadējo pārskatu par autoindustrijas kopienas statistiku.

Uzņēmums apkopojis informāciju par transportlīdzekļiem no datubāzēm, izmantojot VIN kodus, un veidojot automobiļu vēstures atskaites.

BMW bijusi visvairāk cietusī automašīna tirgū

Bojājumu statistika ir iespaidīga: visas atskaites summējot, veidojas zaudējumu kopsumma 3 282 580 416 EUR apmērā.

Interesanti ir tas, ka ne visas automašīnas iekļūst negadījumos vienlīdz lielā mērā. Iespējams, nav pārsteigums, ka bojāto auto saraksta augšgalā ir BMW – 47,77 % no visiem tirgū esošajiem BMW ir bojāti.

Savukārt tikai 29,53 % Fiat automašīnām nav izdevies izvairīties no sadursmēm.

Visbiežāk zagtās automašīnas – "Škoda Octavia"

2021. gadā garnadži turpināja zagt un negodīgi pārdevēji turpināja piedāvāt viņu sarūpētos automobiļus.

Pagājušajā gadā 672 auto atskaitēs atzīmēti ar piebildi "nozagts". Šie dati atklāj, ka visbiežāk zagtais automašīnu modelis bija "Škoda Octavia" ar 38 nozagtiem auto.

Saskaņā ar atskaitēm "Octavia" ir 3,75 reizes lielāka iespēja tikt nozagtai nekā 3. sērijas BMW. Tas nozīmē, ka "Škoda" īpašniekiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem un jāparūpējas par saviem automobiļiem.

18,5% pārbaudīto automobiļu ir viltoti odometru rādījumi

Saskaņā ar gada laikā sagatavotajām automobiļu vēstures atskaitēm nobraukuma rādītāju sagrozīšana ir viens no izplatītākajiem veidiem, kā tiek apkrāpti automobiļu pircēji.

Pagājušajā gadā 18,5% no visām atskaitēm bijušas saskatāmas odometra rādījumu viltošanas pazīmes. Tīros skaitļos tie ir vairāk nekā septiņi miljardi kilometru, kas ir attīti atpakaļ kopā visos pārbaudītajos transportlīdzekļos.

Iecienītākās automašīnas pērn – BMW, VW un "Audi"

Ņemot vērā atskaišu datus, BMW, "Volkswagen" un "Audi" ir populārākie automobiļu ražotāji. Kopā tie veido 13% no visiem platformā pārbaudītajiem automobiļiem.

Potenciālo pircēju iecienītākais ir BMW 3. sērijas automobilis, kas veido aptuveni 5% no visām "carVertical" vēstures atskaitēm.

No BMW daudz neatpaliek "VW Passat" un "Audi A4". Citi šajā sarakstā iekļautie populāri automobiļu modeļi ir BMW 5. sērija, "VW Golf", "Audi A6", "Škoda Octavia", "Mercedes-Benz" E-klase, "Opel Astra", "Mercedes-Benz" C-klase, "Ford Focus", "Audi A3", "BMW X5", "Škoda Superb" un BMW 1. sērija.

Starp pārbaudītajiem automobiļiem vecāku modeļu īpatsvars ir tieši BMW

BMW vecāko modeļu īpatsvars ir lielāks nekā jebkuru citu ražotāju automobiļiem. 40,38% no 2021. gadā pārbaudītajām BMW automašīnām ir ražotas periodā no 1990. līdz 2010. gadam. Tajā pašā laikā VW un "Audi" gadījumā šis īpatsvars ir tikai 14,56% un 19,97%. Savukārt tādam ražotājam kā "Citroën" vecāku automobiļu īpatsvars ir vēl mazāks – tikai 10,92%.

BMW izskatās sliktāk, ja ņem vērā tikai jaunākos automobiļus. Bojāti ir 52,06% BMW automobiļu, kas ražoti pēc 2010. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!