Foto: Dace Teibe
30. jūlijā Ādažu lidlaukā notiks Ādažu lidlauka un aerokluba 15. gadu jubilejas svinības sadarbībā ar pilotu skolu "First Fly". Pasākuma ietvaros notiks elpu aizraujošs aviācijas šovs, un viesi varēs apskatītoies vēsturiskus lidaparātus. Pasākuma apmeklējums būs bez maksas.

Jubilejas svinību laikā visas dienas garumā būs iespējams izbaudīt Ādažu Aerokluba pilotu paraugdemonstrējumus. Īpašos paraugdemostrējumus izpildīs viens no Baltijas augstākā līmeņa pilotiem – Anatolijs Perekriostovs.

Anatolijs ir "First Fly" skolas dibinātājs, pilots un instruktors ar vairāk nekā 36 gadu lidojumu pieredzi, kā arī ir Ādažu lidlauka direktors. Pateicoties Anatolija ieguldītajam darbam, lidlauks ir būtiski attīstījies. Tāpat viņš ir arī viens no aerobātikas grupas "Baltic Bees" komandas pamatsastāva. Anatolijs praksē lido ar 30 dažādu tipu lidmašīnām, ieskaitot reaktīvās lidmašīnas. Kā saka pats Anatolijs: "Dzīvoju, lai lidotu! Lidoju, lai dzīvotu!"

Arī Lietuvas akrobātiskā grupa ANBO priecēs skatītājus ar elpu aizraujošiem paraugdemostrējumiem. Lietuvā vienīgās ANBO akrobātikas grupas piloti – Rolands Pakss, Roberts Noreika, Aļģimants Žentelis un Antans Marčiukaitis – kopā lido jau daudzus gadus, viens otru labi pazīst un izjūt, tāpēc var demonstrēt iespaidīgu un drošu aerobātiku nelielos augstumos.

Lietuvas akrobātiskā komanda jau iepriekš ir aizrāvusi tūkstošiem skatītāju elpas Eiropā, Dienvidkorejā un Ķīnā ar savām nevainojami izpildītajām aviācijas šovu programmām. ANBO ir vienīgā komanda pasaulē, kura demonstrē tehniski un emocionāli izaicinošus lidojumus zem tiltiem.

Tāpat pasākumā būs apskatāmi vēsturiskus lidaparātus, kuriem līdzi vijās senas leģendas. Viens no lidaparātiem ir "Blériot XI", kas ir leģendāra izlūklidmašīna, ar kuru franču aviators Luiss Blerio 1909. gadā pirmo reizi aviācijas vēsturē šķērsoja Lamanšu. 1909. gada 13. jūlijā Blerio uzstādīja attāluma rekordu ārpus lidlauka, nolidojot 41 km 44 minūtēs.

Ādažu lidlauka draugi pirms vairākiem gadiem sāka darbu pie leģendārās lidmašīnas kopijas izveides un ar Ādažu aerokluba un Ādažu lidlauka atbalstu tiek turpināts strādāt pie lidmašīnas pabeigšanas.

"Lituanica" būs vēl viens ar leģendu apvīts vēsturiskais lidaparāts, kas būs apskatāms Ādažu lidlauka jubilejas svinībās. Leģenda vēsta, ka 1933. gadā lietuviešu-amerikāņu piloti Stepons Darjus un Stasis Ģirēns izlidoja no Ņujorkas uz Kauņu, lai uzstādītu lidojuma attāluma rekordu. Veiksmīgi šķērsojuši Atlantijas okeānu, viņi neskaidros apstākļos netālu no gala mērķa traģiski avarēja Polijas teritorijā.

Sešvietīgā pasažieru lidmašīna "Bellanca Pacemaker" nebija piemērota tik tāliem lidojumiem, lidmašīnai bija nepieciešams jauns dzinējs, papildu degvielas tvertnes, mērīšanas un navigācijas instrumenti. Pilna izmēra pilotēta lidmašīnas kopija tika izveidota 1983. gadā par godu filmai par leģendārajiem pilotiem. Šo lidmašīnu būs iespēja apskatīt Ādažu lidlauka 15. gadadienas svinībās 30. jūlijā.

Pasākumā būs apskatāma arī militārā tehnika. Visiem pasākuma dalībniekiem būs iespējams uzzināt vairāk par to, kā pašam kļūt par lidmašīnas pilotu un aprunāties ar "First Fly" skolas instruktoriem un pilotiem, kā arī būs iespēja uzzināt visu par droniem un pašiem pamēģināt tos pilotēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!