Foto: Publicitātes attēli

Kompānija "Airbus" sadarbībā ar itāliešu dizaina studiju "Italdesign" pašlaik notiekošajā Ženēvas autoizstādē prezentējusi lidojošā automobiļa prototipu "Pop.Up". Transportlīdzeklim ir divi maināmie elektriskie moduļi: viens lidošanai, bet otrs – braukšanai pa sauszemi.

"Airbus Pop.Up" pamatā ir kapsula jeb salons diviem cilvēkiem. Šis kokons izgatavots no oglekļa šķiedras un ir 2,6 metrus garš. Modulis lidojumiem ir līdzīgs kvadrakopterim un ir aprīkots ar astoņiem savstarpēji pretēji rotējošiem propelleriem. Šī moduļa izmērs ir pieci reiz 4,4 metri.

Pārvietošanās režīma maiņai pietiek izmantot atbilstošu aplikāciju viedierīcē. Pasažierim aplikācijā jāievada informāciju par galamērķi vai plānoto maršrutu, pēc kā programmatūra automātiski aprēķinās piemēroto pārvietošanās veidu, ņemot vērā attālumu, ceļā pavadāmo laiku un tā brīža satiksmes intensitāti pilsētā.

Pēc izstrādātāju ieceres, modulis lidošanai vai braukšanai pa sauszemi pasažieru kapsulai pievienosies automātiski, kamēr nevajadzīgais tikmēr paliks pie elektrotīkla akumulatoru lādēšanai.

Moduļi, tāpat kā pati pasažieru kapsula, aprīkoti ar akumulatoriem. Braucot pa sauszemi, tiek izmantoti divi elektromotori, kuri ļauj ar "Airbus Pop.Up" paātrināties līdz 100 km/h. Bez atkārtotas uzlādes tas būs spējīgs nobraukt līdz 130 km distanci, bet akumulatorus ātrās uzlādes stacijā varēs uzlādēt 15 minūtēs.

Arī lidojuma laikā 182 zirgspēku jaudīgais "Airbus Pop.Up" spēj sasniegt līdz 100 km/h ātrumu. Pacelšanās un nosēšanās notiek vertikāli, līdzīgi kā helikopteram. Bez atkārtotas akumulatoru uzlādes šis transportlīdzeklis spējīgs nolidot līdz 100 km distanci.

Pagaidām nav zināms, kad tamlīdzīgs "Airbus" lidojošais automobilis varētu nonākt sērijveida ražošanā un cik tāds tad maksātu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!