Foto: Publicitātes foto

Automašīnu stikli tiek bojāti bieži, un ne vienmēr no tā iespējams izvairīties. Astotā daļa jeb 12% no KASKO atlīdzībām ir saistītas ar saplīsušiem vai izsistiem vējstikliem un sānstikliem, liecina apdrošināšanas sabiedrības "If" atlīdzību daļas informācija. Autoeksperti gan uzskata, ka vismaz daļā gadījumu no autostiklojuma bojājuma var izvairīties.

Negadījumi ar autostiklojumu notiek pastāvīgi un neatkarīgi no laikapstākļiem, liecina pieteikto KASKO atlīdzību dati. Neliels šādu atlīdzību pieteikumu skaita pieaugums ir vērojams atvaļinājumu laikā, kad uz Latvijas ceļiem kļūst vairāk autobraucēju.

Vidējais atlīdzības apmērs par sānstiklu vai vējstiklu bojājumiem 2015. gadā bijis 320 eiro, un, lai gan tas ir salīdzinoši neliels, bojājumu novēršana prasa laiku.

Visbiežāk auto vējstiklus bojā pretim vai priekšā braucošu automašīnu pacelto šķembu un akmeņu iesitumi. Turklāt tas atgadās ne tikai uz grants ceļiem, bet arī uz asfaltētām šosejām. Stiklu bojājumus var izraisīt arī to nepareiza uzstādīšana auto ražošanas vai remonta laikā.

Par iemeslu auto remontdarbnīcas apmeklējumam var kļūt arī ceļu satiksmes negadījumi, strauja temperatūras maiņa (piemēram, no aukstuma iebraucot karstā automazgātavā), krusa, lāstekas, krītoši zari u.c. Tāpat autostiklojumu var nākties mainīt, ja automašīnu sabojājuši vandaļi vai kāds, izsitot logu, mēģinājis izzagt automašīnā atstātās mantas.

"Nav iespējams paredzēt negadījumus, kuru dēļ tiek bojāti stikli, tomēr ir situācijas, kad no tā var izvairīties. Piemēram, ja redzat, ka ceļa segumam izmantotas akmens šķembas, nebrauciet tieši aiz priekšējā auto un palieliniet distanci, īpaši ja tas ir smagais automobilis," norāda "If" transporta atlīdzību grupas vadītājs Pāvels Valainis.

"Jāuzmanās arī gadalaiku maiņā, kad mainās ceļa seguma struktūra un ceļu uzturētāji vēl nav paspējuši sakopt ielas. Ceļa remontdarbu laikā ieteicams izvēlēties ceļu uzturētāju norādīto pārvietošanās ātrumu un distanci starp automašīnām," uzsver apdrošinātāja pārstāvis.

"Tāpat autoīpašniekiem noteikti ir jādomā, kur automašīnu atstāt ilgstošai stāvēšanai, – vai to neapdraud zagļi vai vandaļi. Turklāt salonā nevajag atstāt pat nevērtīgas mantas, jo tās var pievērst kāda nelabvēļa uzmanību," piekodina Valainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!