Foto: Reuters/Scanpix

Apelācijas tiesa Argentīnā atjaunojusi tiesvedību pret Džeremiju Klārksonu un raidījuma "TopGear" ("Gāzi grīdā!") kolektīvu, kas tiek apsūdzēs transportlīdzekļu reģistrācijas numurzīmju falsifikācijā. Saskaņā ar vietējiem likumiem viņiem draud līdz trīs gadu cietumsods, vēsta izdevums "The Guardian".

2014. gada oktobrī "TopGear" komanda Dienvidamerikā filmēja raidījuma speciālizlaidumu, kā ietvaros visi trīs "TopGear" vadītāji devās vairāk nekā divtūkstoš kilometru pārbraucienā. Klārksona "Porsche" numurzīme bija "H982 FKL". Tajā tika saskatīta atsauce uz Folklendas karu 1982. gadā starp Lielbritāniju un Argentīnu par ietekmi Folklendu salās. Argentīna šajā konfliktā cieta sakāvi.

Turklāt kara veterāns Osvalds Hillars norādījis, ka Ričarda Hamonda "Ford Mustang" automobiļa numurzīmē bijis skaitlis "269", kas "ir tuvu skaitlim 255 – britu karavīru daudzumam, kas gāja bojā bruņotajā konfliktā". Savukārt Džeimsa Meja "Lotus" spēkrata numurzīmē esot bijis skaitlis "646", kas ir tuvu Argentīnas puses kritušo daudzumam (649) šajā karā.

Vietējie iedzīvotāji mēģināja uzbrukt filmēšanas grupai, ielencot viesnīcu, kurā tobrīd bija apmeties Klārksons, Hamonds un Mejs. Tāpat viņi sadauzīja "Porsche" automobili, ar kuru brauca Klārksons. Briti pieņēma lēmumu patvaļīgi nomainīt transportlīdzekļu numurzīmes, lai izvairītos no tālākas konflikta eskalācijas.

Argentīnas prokuratūra izvērtēja falsificētu transportlīdzekļa numurzīmju izmantošanu un secināja, ka "TopGear" vadītāju nolūkos nav bijis noziedzīgs nodarījums. Tomēr tagad apelācijas tiesa apmierinājusi prasību saistībā ar tiesvedības ierosināšanu.

2015. gada pavasarī britu raidsabiedrība BBC nepagarināja līgumu ar Klārksonu pēc viņa konflikta ar vienu no raidījuma producentiem. Viņa kolēģi – Hamonds un Mejs – atteicās turpināt darbu bez Klārksona un arī nolēma pamest BBC.

Šovasar Klārksons, Hamonds un Mejs paziņoja par jaunu automobiļu raidījumu, kas taps "Amazon" tiešsaistes servisa paspārnē. Līgums parakstīts uz trim gadiem, kā ietvaros tiks uzfilmētas 36 sērijas. Šajā projektā "Amazon" ieguldīs aptuveni 250 miljonus ASV dolāru (226 miljonus eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!