Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV trešdien tika aizturēts bijušais ASV specvienības loceklis Maikls Teilors un viņa dēls Pīters Teilors, kas tiek turēti aizdomās par palīdzēšanu bijušajam Japānas autobūves uzņēmuma "Nissan Motor Co." vadītājam Karlosam Gosnam (attēlā) decembrī aizbēgt no Japānas uz Libānu.

59 gadus vecais Maikls Teilors, kurš pēc darbības ASV specvienībā bija kļuvis par līgumdarbinieku drošības jautājumos, un viņa 27 gadus vecais dēls Pīters bija minēti Japānas izdotā aizturēšanas orderī. Japāna vēlas panākt viņu izdošanu, lai tiesātu par piedalīšanos Gosna dramatiskajā bēgšanā.

Abi aizturētie ieradās tiesā, valkājot oranžus cietumnieka tērpus un bēškrāsas sejas maskas. ASV federālais tiesnesis Masačūsetsā vadīja tiesas sēdi ar videokonferences starpniecību, ņemot vērā Covid-19 dēļ noteiktos ārkārtējos pasākumus.

Ņemot vērā Teiloru bēgšanas risku, viņiem jāpaliek apcietinājumā, kamēr ASV gaida oficiālu izdošanas pieprasījumu no Japānas, sacīja prokurori. Japānai ir 45 dienas laika šāda pieprasījuma nosūtīšanai.

Teilori tika aizturēti trešdienas rītā Masačūsetsas štata Hārvardas pilsētā, kad Pīters Teilors gatavojās doties uz Libānu.

Japāna apsūdz abus Teilorus un Libānas pilsoni Žoržu Antuānu Zajeku, ka viņi palīdzējuši Gosnam 29. decembrī aizbēgt no Japānas.

Prokurori sacīja, ka Pīters Teilors pērn no jūlija līdz decembrim devies daudzos braucienos uz Japānu un "ticies ar Gosnu vismaz septiņas reizes".

Saskaņā ar tiesas dokumentiem Teilori un Zajeks palīdzējuši Gosnam paslēpties lielā melnā kastē, kādas parasti tiek izmantotas mūzikas audioiekārtu transportēšanai, un pēc tam šo kasti iekrāvuši privātā lidmašīnā.

Maikls Teilors un Zajeks izlikušies par mūziķiem. 29. decembrī viņi kopā ar Gosnu aizbrauca ar ātrvilcienu no Tokijas uz Osaku, kur ieradās viesnīcā pie Kansajas Starptautiskās lidostas. Gosns atstāja viesnīcu, paslēpies vienā no abām kastēm, kuras nesa Maikls Teilors un Zajeks.

Brazīlijā dzimušais libāniešu izcelsmes uzņēmējs Gosns tiek apsūdzēts par to, ka slēpis miljoniem eiro vērtus ienākumus, kurus guvis uzņēmumā "Nissan", un par kompānijas līdzekļu izmantošanu privātām vajadzībām.

Gosns 2018. gada novembrī tika apcietināts Japānā, taču pēc atbrīvošanas pret drošības naudu 2019.gada aprīlī viņam tika noteikti būtiski ierobežojumi, tostarp attiecībā uz ceļošanu uz ārvalstīm.

Gosns, kurš Tokijā bija atbrīvots pret drošības naudu līdz prāvai saistībā ar apsūdzībām finanšu pārkāpumos, 30. decembrī negaidīti ieradās Libānā. Viņš lidojis ar vienu lidmašīnu no Osakas Japānā uz Stambulu, un tur Ataturka lidostā pārsēdies citā lidmašīnā, ar kuru devies uz Beirūtu. Abas lidmašīnas veica čārterreisus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!