Foto: Shutterstock

ASV strauji krītas benzīna cena – vairākās "British Petroleum" degvielas uzpildes stacijās Kentuki štatā "Regular Octane" (analogs 92. markas benzīnam) galona (3,785 litri) cena nokritusi zem dolāra – 99 centi. Pārrēķinot litros, tie ir 26 centi jeb 0,24 eiro par litru. Tajā pašā laikā Krievijā 92. markas benzīns maksā 42,5 rubļus jeb 0,49 eiro – tieši divas reizes dārgāk nekā ASV.

Lētāk par dolāru galonā benzīns pagaidām ASV maksā tikai atsevišķās degvielas uzpildes stacijās Kentuki štatā. Savukārt rēķinot vidējo cenu visos ASV štatos, "Regular Octane" maksā 2,14 dolārus par galonu (0,52 eiro par litru). Tādējādi benzīna cena ASV kopš gada sākuma ir kritusies par 17 procentiem.

Nozares speciālisti degvielas cenu samazināšanos skaidro ar naftas tirdzniecības karu starp Krieviju un Saūda Arābiju, kā arī jaunā koronavīrusa "Covid-19" pandēmiju, kā rezultātā ir samazinājies patērētāju pieprasījums pēc degvielas, un uzpildes stacijas ir spiestas samazināt cenu papildu naftas cenu kritumam.

Pēc "Gas Buddy" analītiķu aplēsēm, degvielas cenas turpinās kristies. Jau marta beigās "Regular Octane" vidējā cena ASV varētu nokrist zem diviem dolāriem par galonu, bet 99 centu cena pagaidām vien atsevišķās degvielas uzpildes stacijās vairs nebūšot nekas ārkārtējs. Jau šobrīd 16 štatos 92. markas benzīna analogs maksā mazāk par 1,5 dolāriem galonā.

Tikmēr Krievijā benzīna cena joprojām ir stabila un koriģējas pat pieauguma virzienā inflācijas un rubļa vērtības straujā krituma dēļ. Krievijas prezidents Vladimirs Putins kādā no valsts vadības sanāksmēm pauda izbrīnu, ka degvielas cenas pieaugušas par 10 procentiem, kamēr naftas cena nokritusies uz pusi – viņš aicināja "noturēt benzīna cenu esošajā līmenī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!