Foto: Publicitātes foto

Šī gada pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo laika periodu, automašīnu detaļu zādzību skaits pieaudzis par 30%, liecina apdrošināšanas sabiedrības BTA apkopotā informācija par KASKO pieteikumiem.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad visbiežāk apzagtas BMW markas automašīnas, bet būtiski pieaug "Volvo" markas automašīnu detaļu zādzību gadījumu skaits – pērn tas palielinājies vairāk nekā četrkārtīgi. Kopumā pērn par automašīnu un to detaļu zādzībām BTA apdrošināšanas atlīdzībās izmaksājusi 703 tūkstošus eiro.

Saskaņā ar BTA klientu pieteiktajām zādzībām, 2015. gadā visbiežāk – 23% no visiem pieteikumiem – bija apzagti BMW markas spēkrati. Otrajā vietā pēc automašīnu detaļu zādzību skaita pērn ierindojās "Volvo" markas automašīnas – 20% no visiem pieteikumiem. Salīdzinoši mazāk pieteikumu pērn saņemts par "Mercedes-Benz" automašīnu detaļu zādzībām – 11% no visiem pieteikumiem; "Volkswagen" – 10%; Audi – 7%; un "Toyota" – 7%.

BTA apkopotā statistika liecina, ka visvairāk zagtās automašīnu detaļas ir lukturi un spoguļi. Visbiežāk garnadži zog "Volvo XC90", "BMW X5" un "Volkswagen Touareg" lukturus un spoguļus. Zagļu iekāroti ir arī "Toyota Avensis" un "Porsche Cayenne" lukturi un spoguļi. Saskaņā ar BTA apkopotajiem datiem zagļi tīko ne tikai pēc "Volvo" markas automašīnu lukturiem un spoguļiem, bet arvien biežāk zog arī šīs markas automašīnas aizmugurējā tilta vadības blokus.

"Zagļi iekāro ne tikai lukturus vai spoguļus, bet arī riepas, diskus, magnetolas, videoreģistratorus, vadības blokus un pat stūresratus. Jāatzīmē, ka nereti zagļu nodarītais zaudējums nav tikai nozagtās detaļas vērtībā, proti, lai iegūtu kāroto, zagļi nodara nopietnus bojājumus arī citām automašīnas daļām: durvīm, slēdzenēm, motora pārsegiem, priekšējiem spārniem, spoguļu stiprinājumiem, stikliem vai salonam, tādējādi radot vēl lielākus zaudējumus automašīnas īpašniekam," uzsver BTA pārstāve Iveta Rijniece.

Saskaņā ar BTA apkopotajiem datiem virkne klientu vairākkārtīgi viena gada laikā kļuvuši par garnadžu upuriem. Pērn 22 klientiem automašīnas tika apzagtas vairāk nekā vienu reizi, tai skaitā divos gadījumos automašīnas tika apzagtas pat trīs reizes. Bieži vien šo automašīnu detaļu zādzības ir notikušas ļoti īsā laika intervālā – viena vai pat nepilna mēneša laikā, turklāt tās notikušas vienā un tajā pašā vietā.

"Šie gadījumi apliecina, ka automašīnu īpašniekiem ir jābūt piesardzīgiem un arvien vairāk jādomā par drošības pasākumiem, lai samazinātu zādzību risku un pasargātu sevi no ievērojamiem zaudējumiem. Zagļu nodarītais zaudējums, piemēram, par "Volvo XC90" lukturi, kuru zādzību skaits turpina palielināties, var sasniegt pat 1000 eiro," norāda Rijniece.

2015. gadā BTA lielākā izmaksātā KASKO apdrošināšanas atlīdzība par automašīnu detaļu zādzībām bija 6783 eiro. Atlīdzība izmaksāta par 2010. gada automašīnai "Lexus GS 300" nozagtiem priekšējiem lukturiem un zagļu radīto citu bojājumu novēršanu. Zogot lukturus, zagļi bija sabojājuši gan durvju slēdzeni, gan priekšējo buferi.

Otru lielāko KASKO atlīdzību par automašīnu detaļu zādzībām 6171 eiro apmērā BTA pērn izmaksāja kādam 2013. gada automašīnas "Porsche Cayenne Diesel" īpašniekam, kura spēkratam bija nozagti lukturi un sabojāts priekšējais kreisais spārns.

Savukārt, trešo lielāko KASKO atlīdzību par nozagtām automašīnu detaļām – 4303 eiro – BTA pērn izmaksāja kādam citam 2013. gada automašīnas "Porsche Cayenne Diesel" īpašniekam, kura spēkratam bija nozagti lukturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!