25. novembrī "Lada Niva" modeļa nosaukums svin 45 gadu jubileju, kurai par godu "AvtoVAZ" beidzot atklājis, kā patiesībā radās šī savam laikam inovatīvā padomju apvidus automobiļa vārds. Izrādījies, ka leģenda par konstruktoru bērnu vārdu pirmajiem burtiem ir tikai izdomājums vai pat joks. Patiesība viss bijis daudz vienkāršāk.

Saskaņā ar leģendu "Niva" ir abreviatūra, kas veidota no modeļa galveno konstruktoru Petra Prusova un Vladimira Solovjova bērnu vārdu pirmajiem burtiem. Tika uzskatīts, ka viņu vārdi ir Natālija, Irina, Vadims un Andrejs. Tomēr Solovjova dēla vārds patiesībā ir Sergejs.

Izrādījies, ka šo versiju apzināti paudis Prusovs, kurš šādi vēlējies pajokot. Neskatoties uz to, tā joprojām tika uzskatīta par galveno versiju "Niva" nosaukuma izcelsmei.

Tagad – "Niva" modeļa nosaukuma 45 gadu jubilejā – "AvtoVAZ" kliedējis šo leģendu, publicējot oriģinālās šī modeļa dizaina skices, kurās redzams "Niva" nosaukums, kā arī tā laika "AvtoVAZ" dizainera Solovjova 1974. gadā ar roku rakstītais pavadošais teksts, kurā norādīts, ka "Niva" būtu īss un labskanīgs vārds ar pozitīvām asociācijām ne tikai krievu, bet arī citās pasaules valodās.

Solovjovs savā pamatojumā norādījis, ka "Niva" vārdam fonētiski līdzīgi vārdi ir arī angļu, vācu, franču, spāņu, japāņu un citās valodās. Piemēram, no japāņu valodas vārds ar šādu fonētisko skanējumu ir tulkojams kā "dārzs", bet no vācu – "sniega sega".

Eiropas tirgū "Lada Niva" vairs netiek oficiāli tirgota jau divus gadus, jo neatbilst stingrajām ekoloģiskajām normām. Tomēr tā Eiropā no Krievijas nonāk ar "pelēkā" importa palīdzību, kā rezultātā civilizētajā pasaulē maksā ap 16 tūkstošiem eiro.

"AvtoVAZ" klasisko "Lada Niva" sola ražot vēl līdz 2026. gadam, kad šim modelim apritēs 49 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!