Foto: Publicitātes foto
Ja ziema ir pārbaudījums auto virsbūvei, tad gada siltākie mēneši – salonam. Pikniks, laivošana, diena pie jūras un cita aktīvā atpūta vēl ilgi pēc izklaidējošā brauciena autovadītājam nozīmē smiltis, mitrumu, ēdienu un dzērienu paliekas, kā arī citas nevēlamas sekas. Ilgtermiņā tas viss nākamo braucienu var padarīt nepatīkamu, kaitēt veselībai un pat samazināt auto vērtību.

"Norde" autoservisa vadītājs Mārtiņš Mālnieks ir sagatavojis vairākus ieteikumus, kā parūpēties par spēkrata salona spodrību vasarā, lai braucieni būtu patīkami un auto būtu izcilā kārtībā.

Pasargā auduma sēdekļus no mitruma

Mēdz teikt – dubults neplīst. Šo var attiecināt uz auto auduma sēdekļu pasargāšanas no mitruma. Proti, dodoties peldēt, atceries mašīnas sēdekļus apklāt ar dvieli, palagu vai kādu citu mitrumu absorbējošu materiālu, vislabāk, ja tas ir divās kārtās.

Tā tu pasargāsi sēdekļu pārvalkus no traipiem, nepatīkama aromāta vai pelējuma, ko varētu radīt sēdēšana auto mitros peldkostīmos vai mitri četrkājaini draugi. Šķietami vienkārša darbība, taču tā ietaupīs laiku un līdzekļus, ko citādi nāktos tērēt sēdekļu mazgāšanai.

Ādas sēdekļiem vasarā nepieciešama īpaša aizsardzība pret UV stariem

Ultravioletais (UV) starojums ir ne tikai kaitīgs cilvēku ādai, bet arī tava auto ādas vai ādas imitācijas sēdekļiem. Ilgtermiņā UV stari var sabojāt ādu, padarīt to cietu, radīt plaisas – tas nebūs nedz patīkami sēdēšanai, nedz arī ļaus uzturēt auto vērtību.

"Pilnīgi noteikti ir vērts ieguldīt atbilstošos ādas un ādas imitācijas kopšanas līdzekļos – gan tīrītājā, gan kondicionierī. Tie saglabās salona sēdekļu ādu mīkstu un elastīgu. Tas ir gandrīz kā saules aizsargkrēms cilvēkam," skaidro Mālnieks.

Izvieto atkritumu maisiņus, lai auto nepārvērstos par "atkritumu novietni"

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Dodoties garākos izbraucienos, izvietojiet auto durvju nodalījumos atkritumu maisiņus - gan salona priekšā, gan aizmugurē. Tas ļoti atvieglos auto uzkopšanu, jo viss liekais un izmetamais būs vienuviet, nevis mētāsies kaut kur zem sēdekļiem, durvju nodalījumos vai krūzīšu turētājos, kā arī visu varēs ātri izmest tuvākajos atkritumu konteineros.

Ozona dezinfekcija – īpaši paaugstinātai higiēnai

Pašlaik higiēniskai tīrībai ir īpaša nozīme. Tomēr pat tad, ja tu auto salonu tīri sevišķi rūpīgi gan ar putekļsūcēju, gan dezinficējošiem līdzekļiem, ar to vien nepietiks, jo bieži vien draudi slēpjas vietās, kur nemaz nevaram piekļūt vai kuras nemaz nemanām.

"Veselības krīze mums visiem ir likusi pārdomāt daudz ko, tai skaitā, kurām virsmām pieskaramies, cik bieži un cik daudz tās tiek tīrītas. Autosalona dezinfekcija ar ozonu palīdz atbrīvoties no tabakas, dūmu, dzīvnieku, izlijušu dzērienu un citām izplatītām smakām, vīrusiem, baktērijām un citiem mikroorganismiem, kas iesūcas dažādos auto salona elementos un mazākajās spraugās vai plaisās," stāsta Mālnieks.

"Norde" autoservisa vadītājs skaidro, ka ozons ir ekoloģiski tīrs produkts. Ozonam saskaroties ar organiskām vielām, pelējuma sēnīti, vīrusiem, baktērijām, organiskajiem savienojumiem, piemēram, smakām u.tml. sākas ķīmisks process, kurā baktērijas tiek nonāvētas, bet smakas tiek oksidētas. Ar katru notiekošo reakciju esošais ozona daudzums pastāvīgi samazinās līdz sairst pilnībā līdz skābeklim.

"Ozona dezinfekciju ir nepieciešams veikt vismaz 1-2 reizes gadā, īpaši, ja automašīnā pārvietojaties ar bērniem vai mājdzīvniekiem, lai dezinficētu esošās virsmas auto salonā un uzturētu tīru un veselīgu auto klimatu automašīnā," skaidro Mālnieks.

Aizstājiet auduma paklājiņus pret gumijas paklājiņiem

Bieži neievērots "negadījums" auto ir izlieti atspirdzinošie, saldinātie dzērieni un visbiežāk tie nonāk uz sēdekļiem un mīkstā grīdas seguma. Atļaujot šķidrumam iesūkties un izžūt, pastāv risks, ka var sākt veidoties pelējums. Tas var ne tikai radīt zaudējumus spēkrata vērtībai, bet arī apdraudēt veselību, it īpaši karstajā vasaras laikā.

"Izlietos dzērienus vajadzētu sakopt uzreiz. Ja dzēriens nokļuvis uz auduma sēdekļiem, tad sākumā to var "atšķaidīt" ar tīru ūdeni, bet pēc tam, ja nav pieejami profesionāli kopšanas līdzekļi, var izmantot ūdens un sodas maisījumu, kuru ieberž ar zobu birstīti un nosusina ar tīru lupatiņu, bet paklājam gan vajadzētu īpašo tīrīšanas līdzekli," iesaka Mālnieks.

Eksperts atgādina, ka auto ar sēdekļiem no ādas var iegādāties speciālās vienreiz lietojamās salvetes, kas paredzētas tieši šādu virsmu tīrīšanai. Taču, ja nekā cita nav pie rokas, var noderēt jebkura cita mitrā salvete.
"Ja dzīvesveids ir aktīvs, ir bērni un četrkājainie draugi, tad mēs tomēr ieteiktu izmantot gumijas paklājiņus, jo tos būs daudz vieglāk kopt un tie pasargās auto mīksto grīdas segumu krietni labāk. Turklāt gumijas paklājiņu izvietošana auto bagāžniekā novērsīs iepirkumu vai citu somu slīdēšanu," piebilst Mālnieks.

Putekļu sūcējs kļūs par jūsu labāko draugu

Smiltis un zeme, kas nonāk auto salonā, var būtiski samazināt jūsu auto paklājiņu dzīves ilgumu, ja vien tie netiek piemēroti kopti. Salonu ar putekļu sūcēju vajadzētu iztīrīt vismaz reizi nedēļā. Ērtībai var iegādāties rokas, bezvadu putekļu sūcēju, tad auto var ērti uzkopt, kur vien vēlies.

Biežākā vietas, kur mēdz uzkrāties netīrumi – sēdvietu salaidumi, auto paklājiņi un dažādi citi "nostūri" auto salonā. Atcerieties arī par krūzīšu turētājiem, durvju un bagāžas nodalījumu!

"Tīrs auto ir ne vien labsajūtas un higiēnas jautājums, tā ir neliela, bet ļoti vajadzīga piepūle, kas palīdzēs uzturēt auto vērtību," atgādina Mālnieks.

Tīri stikli – laba redzamība un drošība

Tiek uzskatīts, ka pietiek ar logu tīrītāju slotiņu nomaiņu, lai uzlabotu redzamību lietainā laikā. Tomēr ilgstoši lietotām mašīnām ar to vien nepietiek, jo ar laiku putekļu, smilšu un sīku akmentiņu dēļ vējstiklā veidojas skrāpējumi, matēti laukumi un sīki iesitumi.

Automašīnas stikliem vienmēr jābūt tīriem gan no iekšpuses, gan ārpuses. Ir svarīgi ievērot pareizus logu tīrīšanas nosacījumus, lai tos nesabojātu un tie kalpotu ilgāk.

"Auto stiklus no iekšpuses būtu ieteicams tīrīt ar speciāliem kopšanas līdzekļiem, kas ļauj ātrāk un efektīvāk likvidēt netīrumus," piebilst Mālnieks. Toties vējstiklu kopšanā būtu ieteicams lietot kvalitatīvu logu skalojamo šķidrumu, saudzējot auto stiklu un nodrošinot redzamību un drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!