Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā gadā būtiski samazinājies automašīnu zādzību skaits, bet garnadžu iecienītākās auto markas bijušas BMW, "Audi", "Volkswagen", "Toyota" un "Opel", liecina Valsts policijas (VP) apkopotā informācija.

2017. gadā policijā reģistrētas 842, 2018. gadā – 797; 2019.gadā – 542; 2020. gadā – 600; bet pērn – 305 automašīnu zādzības.

Policija norāda, ka tiek atrasti apmēram 64% no meklēšanā izsludinātajām automašīnām.

Pērn visvairāk zagtie automašīnu modeļi ir BMW 3. sērija un "X5", "Volkswagen Passat" un "Golf", kā arī "Audi 80", kas tika ražots līdz 1996. gadam, un "A4".

Pērn policija arī veikusi teritoriju analīzi un identificējusi 126 paaugstināta riska adreses, kurās visbiežāk notikušas lukturu zādzības no automašīnām. Riska rajonu teritorijās namu kāpņutelpās izvietoti informatīvi materiāli automašīnu īpašniekiem.

VP priekšnieks Armands Ruks otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja, ka zagļi pamatā zaguši vecāka gadagājuma auto, proti, pērn nozagti tikai 30 auto, kas jaunāki par 2010. gadu.

Vecu auto zādzību lietās nevar runāt, ka šādos gadījumos būtu vainojama profesionālā noziedzība, savukārt par jaunāku spēkratu aizdzīšanu ir notvertas arī vairākas grupas. Viens aizturētais grupējums bijis ļoti nopietns un tā kontā ir daudzas noziegumu epizodes.

Runājot par automašīnu detaļu zādzībām, Ruks vērsa uzmanību, ka nepatīkama ir situācija ar katalizatoru zagšanu, jo pērn reģistrēti 98 šādi noziegumi. Katalizatoru sastāvā ir palādijs, kas patlaban ir dārgāks par zeltu. Pamatā katalizatori tiek nomontēti Japānā ražotām automašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!