Foto: Publicitātes foto

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, to papildinot ar administratīvajiem pārkāpumiem autoceļu lietošanas jomā.

Grozījumu mērķis ir nodrošināt autoceļu lietošanas nodevas iekasēšanu, kā arī atturēt personas no pārkāpumu izdarīšanas šajā jomā. Likums paredz noteikt administratīvos pārkāpumus autoceļu lietošanā, par tiem piemērojamos sodus un institūcijas kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā.

Likums pārņem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.40 pantu, reglamentējot pārkāpumus saistībā ar autoceļu lietošanas nodevas samaksas noteikumu neievērošanu un sodus par tiem, kā arī nosaka kompetento iestādi, kas piemēros sodus par attiecīgajiem administratīvajiem pārkāpumiem.

Vienlaikus paredzēts atteikties no transportlīdzekļa vadītāja sodīšanas, jo likuma 3. pantā ir noteikts autoceļu lietošanas nodevu samaksas pienākums transportlīdzekļa īpašniekam, turētājam vai pārvadātājam. Likumprojektā transportlīdzekļa īpašniekam, turētājam vai pārvadātājam, salīdzinot ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, paredzētie naudas soda apmēri netiek mainīti.

Grozījumi stāsies spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu.

Kā ziņots, Administratīvās atbildības likums, ar kura spēkā stāšanos spēku zaudēs Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss, paredz, ka administratīvie pārkāpumi, par tiem piemērojamie sodi un amatpersonu kompetence administratīvo pārkāpumu procesā turpmāk būs noteikti attiecīgo nozaru likumos vai pašvaldību saistošajos noteikumos.

Paredzēts, ka jaunais regulējums stāsies spēkā šī gada 1. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!