Foto: F64

Ziemas sezonā tiek remontētas tikai satiksmei bīstamās jeb avārijas bedres, informē VAS "Latvijas Autoceļu uzturētājs" (LAU). Avārijas bedru remonts tiek veikts neatkarīgi no laika apstākļiem. Satiksmei bīstamu bedru labošanas mērķis ir novērst avārijas situācijas un uzlabot satiksmes drošību.

Par avārijas bedrēm tiek uzskatītas tādas bedres, kuru laukums ir lielāks par 0,1 m2 un kuras ir dziļākas par pieciem centimetriem. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem satiksmei bīstamu bedri uz A uzturēšanas klases autoceļiem jāaizpilda 24 stundu laikā, B uzturēšanas klases autoceļiem – piecu diennakšu laikā; C uzturēšanas klases ceļiem – nedēļas laikā; bet D uzturēšanas klases ceļiem – divu nedēļu laikā.

Avārijas bedru remontam visa gada garumā izmanto aukstā asfalta tehnoloģiju – nepieciešamības gadījumā bedri attīra, pēc tam aizpilda ar aukstā asfalta maisījumu un noblīvē.

Bedru remontdarbu laikā to norises vietā lokāli sašaurina brauktuvi un ierobežo braukšanas ātrumu līdz 70 vai 50 km/h. Šāds ātruma ierobežojums ir nepieciešams, lai satiksmes dalībnieki neapdraudētu viens otru, kā arī LAU darbiniekus, kuri uz ceļa strādā.

Lai ar atbildību attiektos gan pret savu, gan citu satiksmes dalībnieku, kā arī remontdarbu veicēju drošību, LAU aicina ceļu lietotājus būt uzmanīgiem un ievērot noteiktos ātruma ierobežojumus.

Tā kā laika apstākļi neietekmē aukstā asfalta maisījuma saķeri ar bedres virsmu un malām, satiksmi pāri saremontētajai bedrei var atjaunot uzreiz pēc remontdarbiem. LAU atgādina, ka avārijas bedres pastiprināti veidojas uz autoceļiem, kuri ir sliktā tehniskā stāvoklī. Tas notiek, kad gaisa temperatūra dienas laikā ir plusos, bet naktī mīnusos.

Atgādinām, ka autoceļu uzturēšanas darbiem tiešsaistes režīmā var sekot līdzi "Latvijas Valsts ceļu" (LVC) mājaslapas kartē, kā arī aplikācijā "Waze", kurā iespējams arī informēt par valsts autoceļu stāvokli. Tāpat par bīstamām situācijām uz ceļa, piemēram, kritušiem kokiem vai bojātām caurtekām, aicina informēt arī LVC satiksmes informācijas centru, zvanot uz diennakts bezmaksas tālruni 80005555.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!