Foto: LETA

Lai samazinātu autoceļu slīdamību, valsts akciju sabiedrība "Latvijas Autoceļu uzturētājs" (LAU) ziemas sezonā ceļus apstrādā ar mitro sāli, smilts-sāls maisījumu, smilti, šķembiņām vai veic rievošanu.

Asfalta seguma virsmas temperatūrai esot līdz -10°C, izmanto sāli. Tas samazina apledojuma veidošanās iespējamību, kausē ledu un sniegu, kā arī samazina slīdamību. Savukārt pie gaisa temperatūras zem -10°C izmanto smilts-sāls maisījumu, kas mazina slīdamību, jo tiek paaugstināta transportlīdzekļu riteņu saķere ar segumu.

Sāls ir efektīvākais slīdamības samazināšanas reaģents asfalta seguma autoceļiem. Tas saistīts ar to, ka šī materiāla funkcionālās īpašības ir sabalansētas ar tehnoloģiskajām izmaksām. Sāli slīdamības samazināšanai izmanto arī citās Eiropas valstīs, tajā skaitā Skandināvijā, apgalvo LAU.

Uz autoceļiem ar grants segumu satiksmei bīstamajos posmos veic to apstrādi ar smilti vai sīkšķembām, kā arī tiek veikta rievošana, kas paaugstina transportlīdzekļu riteņu saķeri ar brauktuves segumu. Autoceļu virsmas rievošanu var veikt uz autoceļiem ar vismaz piecu centimetru piebraukta sniega vai ledus biezumu.

LAU diennakts režīmā monitorē valsts autoceļu stāvokli un konstatējot noteiktajai uzturēšanas klasei neatbilstošus braukšanas apstākļus – sniegs, apledojums u.c. – ziemas dienesta darbinieki uzsāk darba organizāciju.

LAU aicina autovadītājus ievērot drošus braukšanas pamatprincipus – izvairīties no straujas manevrēšanas un izvēlēties ceļa un laika apstākļiem atbilstošu ātrumu. Autoceļu brauktuve var būt arī slidena pēc tam, kad veikti slīdamības samazināšanas darbi.

Autoceļu uzturēšanas darbiem tiešsaistes režīmā var sekot līdzi "Latvijas Valsts ceļu" (LVC) mājaslapas kartē, kā arī aplikācijā "Waze", kurā iespējams arī informēt par valsts autoceļu stāvokli. Tāpat par bīstamām situācijām uz ceļa aicina informēt arī LVC satiksmes informācijas centru, zvanot uz diennakts bezmaksas tālruni 80005555.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!