Foto: Publicitātes foto

Projekts "ParkoSkola" aicina pieteikties uz bezmaksas parkošanās jeb auto novietošanas apmācībām. Projekta ietvaros jebkurš autovadītāja apliecības īpašnieks var pieteikties uz pusstundu garu bezmaksas nodarbību pie Drošas braukšanas skolas (DBS) instruktora, lai atsvaidzinātu jau zināmo un apgūtu jaunas iemaņas auto novietošanā.

"ParkoSkola" ir autostāvvietu operatora "EuroPark", apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" un DBS kopīgi organizēts sociālais projekts, kura ietvaros bezmaksas nodarbības auto novietošanā tiks organizētas no septembra līdz decembrim katru otro sestdienu.

"Manevri, kas saistīti ar auto novietošanu vai izbraukšanu no stāvvietas, ir vieni no bīstamākajiem. Negadījumu statistika, kā arī tas, ka stāvvietās teju katrs trešais auto ir novietots, neievērojot stāvvietas robežas marķējumus, pārāk tuvu citām automašīnām vai neievērojot ceļa zīmes, liecina, ka auto novietošana stāvēšanai joprojām daudziem autovadītājiem ir problēma. Projekta "ParkoSkola" dalībnieku aptauja liecina, ka absolūtais vairākums autovadītāju par sev grūtāko atzīst paralēlo parkošanos, atpakaļgaitā novietojot auto starp diviem citiem spēkratiem," stāsta stāvvietu operatora "EuroPark Latvia" valdes loceklis Mārtiņš Meisītis.

Apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" prakse, vērtējot saņemtos atlīdzību pieteikumus, liecina, ka steiga un, iespējams, nepietiekamas automašīnas novietošanas prasmes var būt iemesls savas vai citas automašīnas saskādēšanai.

"Izskatot atlīdzību pieteikumus, redzam, ka tipiskākie negadījumi "parkojoties" ir sadursmes, uzbraukšana objektiem – stabam, apmalei, nožogojumam, kā arī bieži automobilis novietots par tuvu un, atverot tā durvis, tiek saskādēts blakus stāvošais transportlīdzeklis. Nereti automašīnas tiek bojātas tieši lielveikalu stāvvietās, jo īpaši pirmssvētku dienās vai pirms nedēļas nogalēm, kad cilvēku un automašīnu plūsma lielveikalu autostāvietās ir intensīvāka. Visbiežāk sadursmes notiek, izbraucot no stāvvietas atpakaļgaitā, tāpēc ieteicams stāvvietās automašīnu novietot tā, lai izbraukšana nebūtu jāveic atpakaļgaitā, un ceļš būtu labi pārredzams. Lai gan katrs autovadītājs jau reiz apguvis auto novietošanas tehniku, ar laiku tā mēdz piemirsties. Atsvaidzināt automašīnas novietošanas prasmes vienmēr ir lietderīgi un vērtīgi, tāpēc "Ergo" aicina izmantot piedāvātās bezmaksas apmācības iespējas, kuru ietvaros noderīgus padomus sniedz profesionāli instruktori," aicina Ingrīda Ķirse, "Ergo" valdes locekle Baltijas valstīs.

Dalībai "ParkoSkolā" jāpiesakās iepriekš, jo apmācības ir individuālas – pusstundu garš treniņš DBS instruktora vadībā. "Auto novietošana ielas malā, pagalmā, pie tirdzniecības centra vai citviet ir mūsu ikdiena. Šādi manevri mums ir jāveic ik reizi kad sēžamies pie stūres. Tādēļ ir ļoti svarīgi zināt, kā pareizi novietot auto tā, lai tas būtu droši gan sev gan citiem, kā arī neprasītu pārāk daudz nervu šūnu, šo manevru veicot. Ikdienas steigā, ņemot vērā blīvo satiksmi un bieži vien neiecietīgos autovadītājus mums apkārt, nākas zināmos stresa apstākļos, steidzoties, mēģināt novietot savu auto stāvvietā. Šādu manevru veikt saraustīti un nervozējot, protams ir vēl grūtāk, vai reizēm pat neiespējami. Tāpēc DBS kopā ar saviem draugiem un partneriem no "EuroPark" un "Ergo" ir gatavi palīdzēt ikkatram autovadītājam bez maksas apgūt galvenos auto novietošanas pamatprincipus, lai ikdienā mazinātu nepatīkamas situācijas un justos labāk. Biežāk nepieciešams ir apgūt tieši paralēlās parkošanās pamatprincipus, kas, ja tos pārzina, nemaz nav tik sarežģīti. Taču ParkoSkola ietvaros tiek izrunāti visi parkošanās veidi. Aicinu autovadītājus izvērtēt savas auto novietošanas spējas un droši, nekautrējoties, pieteikties ParkoSkola projektam," saka DBS vadītājs Jānis Vanks.

Bezmaksas nodarbībai var pieteikties jebkurš autovadītājs neatkarīgi no braukšanas stāža. Pirmā "ParkoSkolas" nodarbība notiks jau šo sestdien, 14. septembrī, un turpmāk notiks katru otro sestdienu kādā no "EuroPark" autostāvvietām Rīgā. Informāciju par pieteikšanos un citām detaļām var atrast vietnē Parkoskola.lv vai "ParkoSkolas" "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!