Foto: Publicitātes foto

Pērnajā gadā un 2013. gada pirmajā ceturksnī iezīmējusies jauna tendence – "Honda" un "Toyota" kļuvušas par Latvijā zagtākajām automašīnu markām. Pēc Rīgas pilsētas Galvenās Policijas pārvaldes datiem, šogad no 51 reģistrētas automašīnu zādzības gadījuma desmit ir "Honda" un desmit – "Toyota" markas automašīnas. Iecienītākie automašīnu modeļi ir "Honda Accord", "Toyota Avensis" un "Toyota Corolla".

Ja agrāk zagļi vairāk bija iecienījuši ekskluzīvas automašīnas, tad nu jau pēdējos divus gadus zagtāko auto topā ir ekonomiskās klases, mazlitrāžas auto. Šos auto zog, jo pēc tiem ir pieprasījums un tos ir vieglāk realizēt tirgū. 2012. gadā vairāk nekā 40% no "BTA Insurance Company" klientiem nozagtajiem auto bija 2005.-2007. izlaiduma gada. Pēc BTA datiem, nemainīgi populārākās zagto auto krāsas ir melna un pelēka – no četros mēnešos BTA reģistrētiem 18 automašīnu zādzību gadījumiem, 14 ir bijušas melnas un pelēkas krāsas automašīnas.

"Pēc mūsu un Valsts policijas reģistrētajiem zādzību gadījumiem var secināt, ka kopumā automašīnu zādzību skaits pakāpeniski samazinās. 2010. gadā kopumā nozagtas 1417 automašīnas, 2011. gadā – 1198, bet pagājušajā gadā to skaits ir krities līdz 1040 automašīnām. Daļēji tas ir skaidrojams ar rūpnīcā iebūvētām jaunākajām automašīnu pretaizdzīšanas iekārtām, kuras autozagļiem ar katru gadu ir aizvien grūtāk uzlauzt," skaidro BTA pārstāve Ilva Priedniece. "Taču jāatceras, ka arī auto zagļi savas darbības metodes uzlabo. Iesakām rūpīgi izvērtēt savus automašīnas novietošanas un pārvietošanās paradumus, kā arī padomāt par papildu drošības ierīču ieviešanu, piemēram, raidītāju, kas nosaka automašīnas atrašanās vietu. Īpaši uzmanīgiem jābūt "Honda" markas automašīnu īpašniekiem. Ņemot vērā Latvijā reģistrētos transportlīdzekļus, "Honda" nav starp skaitliski populārākajām auto markām mūsu satiksmē, tādēļ proporcionāli konkrēto automašīnu skaitam zādzību risks ir augsts," uzsver Priedniece.

Automašīnu zādzību risks ir iekļauts KASKO apdrošināšanā. Lielākās izmaksātās KASKO atlīdzības ir par nozagtām vai pilnībā bojātām automašīnām. 2012. gadā BTA klientiem vidējā izmaksātā atlīdzība par nozagtu automašīnu bija 6 845 lati. Kopumā apdrošināšanas atlīdzībās par nozagtām automašīnām BTA pērn izmaksājusi 212 211 latu, savukārt lielāko atlīdzību – 43 tūkstoši latu – saņēmis Maskavā nozagta "Maserati" markas spēkrata īpašnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!