Foto: Publicitātes foto

No trešdienas, 3. jūlija, Krievijas autoražotājs "AvtoVAZ" ir pilnībā apturējis automobiļu ražošanu Toljati un Iževskas rūpnīcās. Konveijeru apturēšana un rūpnīcu nonākšana dīkstāvē saistīta ar komplektējošo detaļu piegādes pārtraukumu.

Pēc "Lada" markas automobiļu ražotāja pārstāvju vārdiem, notikušajā vainīga ir "Avtokomponent" rūpnīca, kura nepilda savas saistības ar autoražotāju. ""AvtoVAZ" patur tiesības piedzīt zaudējumus no piegādātāja negodprātīgās rīcības dēļ," medijam RBK norāda Krievijas autoražotāja pārstāvis.

Savukārt piegādātāja pārstāvis Krievijas medijiem norāda, ka "šī situācija nav negaidīta, tā ir rezultāts ieilgušajām pārrunām, kuras ilgst no oktobra un joprojām nav noslēgušās".

"AvtoVAZ" pagaidām nespēj precizēt, kad automobiļu ražošana tiks atjaunota, tomēr atzīst, ka dara visu iespējamo, lai atkal to atsāktu. Tomēr autoražotājs ir pārliecināts, ka dīkstāve neietekmēs automobiļu pieejamību pie "Lada" dīleriem.

Kā aprēķinājuši nozares speciālisti, "Lada" automobiļu krājumi dīlercentru noliktavās varētu pietikt vienam līdz diviem mēnešiem, plus vēl viena vai divu mēnešu rezerve ar saražotajiem spēkratiem esot pašam "AvtoVAZ". Jūnijā "AvtoVAZ" esot saražojis 31 līdz 32 tūkstošus automobiļu, bet vidēji šis Krievijas autoražotājs izgatavojot 30 tūkstoš automobiļu mēnesī.

No 1. jūlija "AvtoVAZ" palielināja cenas praktiski visu versiju "Lada Vesta" un "Lada Granta" modeļiem, kā rezultātā šo automobiļu cena pieauga par pieciem tūkstošiem rubļu (70 eiro).

Pašlaik "AvtoVAZ" rūpnīcā Toljati tiek ražota "Lada Granta", "XRay", "4x4" (Ņiva), "Largus", "Datsun mi-DO" un "on-DO", kā arī "Dacia Logan" un "Sandero", kas Krievijā pieejami ar "Renault" marku. Savukārt Iževskas autorūpnīcā ražo "Lada Vesta" modeli visās tā versijās.

"Avtokomponent" automobiļu komplektējošās detaļas piegādā ne tikai "AvtoVAZ", bet vēl arī "Škoda", "Volkswagen", GAZ, PAZ, UAZ, "GM-AvtoVAZ" un citiem autoražotājiem.

"AvtoVAZ" ir lielākais autoražotājs Krievijā. Pirmajā pusgadā "AvtoVAZ" pārdevis 174,2 tūkstošus "Lada" markas automobiļu (par 2,5 procentiem vairāk nekā analoģiskā periodā pērn), aizņemot 21% jauno auto tirgus. Jūnijā vien "AvtoVAZ" pārdeva 30,8 tūkstošus automobiļu.

Vispopulārākais "Lada" modelis tirgū ir "Granta" – pirmajā pusgadā pārdoti 64 tūkstoši šī modeļa spēkratu un tas ir par 40% vairāk nekā analoģiskā periodā pērn. Otrs populārākais "Lada" modelis ir "Vesta", kas pirmajā pusgadā realizēta nepilnos 56 tūkstošos vienību un kas ir par 12,4% vairāk nekā tādā pašā periodā pērn.

"AvtoVAZ" pieder kompānijai "Alliance Rostec Auto B.V.", kas ir "Renault-Nissan" alianses un valsts korporācijas "Rosteh" kopuzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!